Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Cug u brijeg'

Je li uspinjača dotrajala? Neće se raspasti, ali hitno joj treba obnova

Uspinjača u Zagrebu
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
27.11.2018.
u 12:13

Na loše stanje “cuga u brijeg” upozorio je gradski zastupnik Renato Petek, potvrdio sindikat, a iz ZET-A kažu sve je ok

Kabine su dotrajale, vijadukt se mora sanirati, a riješiti bi se trebalo i trzanje vagona – piše u zapisniku o stručnom tehničkom pregledu uspinjače koji je sastavljen prošle godine i koji je ponovno, pri ovogodišnjoj provjeri stanja, aktualiziralo Ministarstvo prometa.

Tvrdi tako barem gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, koji je jučer predstavio dokumente Ministarstva iz kojih se može iščitati kako zagrebački “cug u brijeg” nije baš u najboljem stanju.

Upitna i žičara Sljeme?

– Proučavajući inspekcijski nalaz Ministarstva prometa unatrag tri godine, naišao sam na zabrinjavajuće podatke i stavke koji govore o opetovanim propustima i nekvalitetnom upravljanju uspinjačom nadležnih u ZET-u – rekao je jučer Petek, pa dodao kako se tvrtka oglušila na sve preporuke sanacije inspekcije Ministarstva. Godinama se, govori Petek, ponavlja preporuka za osnivanje stručnog tima koji bi pripremio sve potrebno za kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju uspinjače, novog pogona, upravljačkog i kočničkog sustava, čime bi se osigurala i trajnija sigurnost prometovanja.

Uspinjača u Zagrebu
1/5

– Postoji i problem nadzora objekata i strojarnice u koje se neovlašteno može ući – kazao je gradski zastupnik, pa istaknuo i da su predstavnici ZET-a prošle godine isključeni iz Odbora za žičare, uspinjače i vučnice Hrvatskog zavoda za normu te time, prema nalazu Ministarstva prometa, u pitanje doveli i izgradnju te rad nove žičare Sljeme. Na uspinjači je, kaže Renato Petek, i premalo radnika, koji u vrijeme Adventa rade i po devet sati bez ikakvih stanki.

Neće se raspasti, ali...

Da problema nema nikakvih, poručili su, pak, iz ZET-a.

– Servisi na uspinjači obavljaju se kontinuirano, i to na tjednoj, mjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj bazi. Ovogodišnji je servis obavljen u travnju, a tvrtka koju je ovlastilo nadležno ministarstvo obavila je tehnički pregled te je dala mišljenja i preporuke putem kojih je Ministarstvo izdalo Rješenje za prometovanje uspinjače do 1. rujna 2019. godine – kažu u ZET-u pa dodaju kako se tijekom cijele godine “otklanjaju eventualni mogući manji nedostaci nastali svakodnevnim korištenjem ili utjecajem vremenskih uvjeta”. Nije ipak med i mlijeko, kako tvrde u ZET-u, kaže predsjednik Sindikata zaposlenika ZET-a Dražen Jović.

– Neće se sigurno raspasti jer i dalje dobiva dozvolu za vožnju. Ali da bi trebalo renovirati uspinjaču, bi. Kućice su derutne, beton pomalo odlazi jer ga “tiska” brdo, postolje isto nije najbolje – prepričava Jović što čuje od kolega, kojih na uspinjači radi desetak. Oni su, kaže, “Katice za sve”.

– Održavaju je, voze, čiste snijeg, a da rade i po devet sati bez stanke, točno je. Tražili smo već prije da se zaposle tamo još barem dva čovjeka, ali u ZET-u nema sluha za to – kaže Jović.

>> Zagreb: Rekonstruirana Radnička cesta do Domovinskog mosta

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:29 27.11.2018.

sad bu to banditos riješil isto kao i žičaru!a,onda nam dolazi fontana na dolcu!

DU
Deleted user
16:05 27.11.2018.

Ovo mi smrdi na pripremu terena za potpuno zaustavljanje uspinjače i to zauvijek! Znam da tak nekaj nema u vašem kamenjaru, ali mi je ne bumo dali!!!! Ne damo uspinjaču, gadovi prokleti!!!

AO
ante.oreskovic75
14:46 27.11.2018.

Koja to žičara?Da bolesnik ostaje pri obećanju nebi mogao prosipati novac koji i tako nije njegov!Ostavimo na snježnoj kraljici,nije baš enormno skupa a za slikanje sasvim u redu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije