Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije jakuševec?

Iz Štampara pojasnili što se događa sa zrakom u Zagrebu. Evo što trebate učiniti ako se ne osjećate dobro

Hladno i maglovito vrijeme u Zagrebu
Emica Elvedji/PIXSELL
05.12.2023.
u 15:20

Prema podacima koji su zabilježeni u ponedjeljak, dakle, na dan odrona, u zraku nisu bili utvrđeni ni sumporovodik, ni merkaptani, dok je razina amonijaka ujutro dosezala 0,37 ppm, navečer 0,41, a danas 0,68 ppm

Neugodan miris koji se prije dva dana nakon odrona smeća na Jakuševcu proširio po Zagrebu ne znači nužno da su povećane koncentracije štetnih plinova, naglasila je to jučer Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiji pri Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" iz koje prate kakvoću zraka u metropoli.

– Uz redovna mjerenja, na Jakuševcu smo pojačali kontrole pa smo tako bilježili rezultate dvaput u ponedjeljak te u utorak ujutro. Pratili smo koncentracije sumporovodika, amonijaka i merkaptana, plinova koji uzrokuju neugodne mirise i mogu značajno utjecati na kvalitetu života – pojasnila J. Bošnir.

Prema podacima koji su zabilježeni u ponedjeljak, dakle, na dan odrona, u zraku nisu bili utvrđeni ni sumporovodik, ni merkaptani, dok je razina amonijaka ujutro dosezala 0,37 ppm, navečer 0,41, a danas 0,68 ppm, ali to, dodaje Bošnir, ne treba biti alarm za uzbunu s obzirom na to da je granična vrijednost amonijaka 20 ppm.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Podaci s mjernih postaja pokazuju kako su i dušikov i sumporni dioksid ovih dana bili u granicama normale, dok se bilježio porast lebdećih čestica PM10 i PM2,5 iznad graničnih vrijednosti, s time su potonje i dalje u crvenom, odnosno, u koncentracijama iznad preporučenih. Najveća brojka, zabilježena na mjernoj postaji Dugave, za PM10 bila je 59 mikrograma po metru kubnom, a dopušteno je 50, dok je vrijednost za PM2,5 iznosila 44,9, a granica je 25 – kazala je J. Bošnir pa dodala da iako straha za ugrozu zdravlja Zagrepčana nema, preporučuje se svima koji osjete poteškoće s disanjem, pojačano kašljanje, kihanje i nadražaj sluznice da smanje aktivnosti u prirodi te da se jave svojim liječnicima ako osjete veće poteškoće.

A da stanovnici metropole ne trebaju brinuti za zdravlje, poručio je i gradonačelnik Tomislav Tomašević na svojoj redovnoj konferenciji za medije gradske uprave. 

– Mjerne postaje na nekoliko punktova u gradu bilježe lošu kakvoću zraka, ali to nije posljedica odrona na Jakuševcu, već lebdećih čestica čiji su glavni uzročnici promet i činjenica da se nalazimo u sezoni grijanja – ustvrdio je Tomašević. 

>>VIDEO: Poslušajte dramatičnu snimku radnika s Jakuševca

 

Komentara 6

Avatar Behemot
Behemot
16:39 05.12.2023.

Činjenice su da nepodnošljivo smrdi, da je grad zatrpan smećem i da su na otpadu kupili tramvaje, i da taj cijeli mentalni sklop ponižava građane ..

ZP
Zabranjen pristup
16:14 05.12.2023.

To taj cisti zrak kojeg je Tomasevic obecavao?

RA
Raff2
09:35 06.12.2023.

Po mjerenjima koncetracija raznih čestica je dvostruko veća ali kako reče gospođa nema razloga za strah...ali ako ipak osjetite otežano disanje ili glavobolju ili...nema razloga za strah. Koga ti farbaš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije