Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prudinec-jakuševec

Na ovom postrojenju u Zagrebu iz deponijskog plina proizvode – struju!

Prudinec
Foto: Zagrebački holding
1/4
04.07.2022.
u 07:15

Grad Zagreb upravlja s tri kompostane, a u onu najveću, na Jakuševcu, stiže na Jakuševec stiže biootpad iz kućanstava kao i biorazgradivi otpad s tržnica. Na Jankomiru te u Markuševcu obrađuje se zeleni otpad koji nastaje održavanjem zelenih površina

Postupak reciklaže započinje kod kuće, odlaganjem otpada u za to predviđene spremnike, a on se zatim odvozi i predaje ovlaštenim oporabiteljima – izuzev biootpada koji se zbrinjava u kompostani Zrinjevca. Miješani komunalni otpad odlaže se, pak, na odlagalištu Prudinec-Jakuševec kojim upravlja Čistoća. Svaka tona otpada koja ondje završi odložena je u strogo kontroliranim uvjetima i u skladu s važećim propisima. Prije dvadesetak godine odlagalište je, osim toga, i sanirano te je tada na uređeni nepropusni brtveni sloj presložen stari otpad koji se onamo odvozi još od 60-ih godina prošloga stoljeća.

Odlaganje otpada kompleksan je proces koji se redovno nadgleda, a sve vrijeme poduzimaju se sve mjere za eliminiranje bilo kakvog onečišćenja okoliša. Sve procjedne vode odlagališta obrađuju se tako, primjerice, na postrojenju za obradu procjednih voda i tek se zatim puštaju u sustav javne odvodnje. Nastoji se smanjiti i utjecaj plinova na okoliš. Sav odlagališni plin koji znatno utječe na smanjenje stakleničkih plinova obrađuje se u plinskom postrojenju, čime se stvara struja, a sve što se proizvede predaje se u sustav HEP-a. Procijenjene godišnje količine proizvedene u ovom postrojenju – koje je jedino takvo u Hrvatskoj sa statusom povlaštenog proizvođača električne energije iz odlagališnog plina kao obnovljivog izvora energije – dostatne su za oko 9600 kućanstava. Naravno, radi se o kompleksnoj energetskoj djelatnosti, a ovo specifično postrojenje ima veliko značenje ne samo za Zagreb nego i za cijelu Hrvatsku jer takvu proizvodnju kilovatsati struje posebno se prikazuje i prijavljuje Europskoj komisiji.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Na odlagalištu je izgrađeno i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada kojim upravlja podružnica Zagrebačke ceste, a ondje se nalazi i jedna od tri zagrebačke kompostane. Upravo na Jakuševec stiže biootpad iz kućanstava kao i biorazgradivi otpad s tržnica, a u drugim dvjema – na Jankomiru te u Markuševcu – obrađuje se zeleni otpad koji nastaje održavanjem gradskih javnih zelenih površina grada. U brojkama, kompostiranjem u zagrebačkim kompostanama obrađeno je oko 600 tisuća tona biorazgradivog otpada te je proizvedeno oko 200 tisuća tona komposta koji se upotrebljava za njegu gradskog ukrasnog raslinja, u proizvodnji bilja u rasadnicima te za prodaju i proizvodnju supstrata na bazi komposta.

Kakvi su planovi za budućnost? Već se godinama u javnosti spominje izgradnja sortirnice na području bivšeg industrijskog kompleksa DIOKI, a Grad Zagreb i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. pristupili su realizaciji projekta njegove izgradnje i opremanja. Ovisno o vrsti otpada, sortirnica će biti namijenjena razvrstavanju, separiranju, drobljenju, prosijavanju i privremenom skladištenju razvrstanog i pročišćenog odvojeno prikupljenog otpada. Radi se, točnije, o odvojeno prikupljenom papiru i kartonu, plastici, metalu i tekstil – ukratko suhim reciklatima.

Tim postupkom povećat će se kvaliteta i tržišna vrijednost tog opada. Sortirnica će se sastojati, osim uredskih prostorija, od fotonaponskog postrojenja te postrojenja za sortiranje. Planira se i izgradnja nove kompostane u blizini Novske, a do sad je popisan sporazum s Gradom Novska te je ishođena lokacijska dozvola. Prije toga izrađena je i studija izvedivosti za taj projekt. Glavni projekt je također završen te se očekuje javni poziv nadležnog ministarstva za sufinanciranje izgradnje kompostana i bioplinskih postrojenja.

>>Više zelenih tema pronađite na rezolucijazemlja.hr

VIDEO Donosimo detaljan vodič za odvajanje otpada: Evo kamo s ostacima ručka, pelenama, čačkalicama, gumama...

Komentara 17

DA
daliboris
12:50 04.07.2022.

U Zagreb rubrici su gotovo sve vijesti o nekim važnim projektima zapravo Bandićeva ostavština, a u godini i pol ostavština Senfa Tomašević se svodi na obojenu klupicu u dugine boje i kaos u obliku neredovitog odvoza otpada, rijetkih tramvajskih i autobusnih linija te redovitih pucanja cijevi. Bandića se napadalo zbog lokve ili papirića na ulici, a pod Tomaševićem kvartovi svako malo pod vodom ili bez vode, a o smeću koje se nagomilava ispred 70% zgrada jer ga se ne odvozi redovito da i ne govorim. Mediji i Tomaševićevi aktivisti su nam prali mozak o Bandićevom kaosu u gradu, da bi sad pod Tomaševićem bilo tri puta gore haha...

MK
marcel.kocan
08:37 04.07.2022.

Pa to je Bandićev projekt, izgrađen u njegovo vrijeme. Lopov ili ne, za njega su mi kante praznili tri puta tjedno a sad ih prazne jednom u dva tjedna.

SA
sasha68
13:09 04.07.2022.

nek ste svi s*ali po bandiću ali i ovo je on učinio, a iza tt ostade od metropole palanka..i to zadnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije