Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVAJANJE OTPADA

Bez obzira živite li u kući ili zgradi možete uspješno reciklirati! Evo kako to učiniti

Kante za smeće u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
08.06.2022.
u 07:30

Uz kućno kompostiranje usluga odvoza biootpada može se koristiti po potrebi, a miješani komunalni otpad odozi se tri puta, dva puta ili jednom tjedno – ovisno o dijelu grada.

Odvajanje otpada počinje u domu. Primarno odvajanje iznimno je važan kotačić u cijelom sustavu gospodarenja otpadom i reciklaži. A kako ćemo pravilno odvajati otpad, ovisi o tome živimo li u kući ili u stambenoj zgradi. Zašto?

Jer u prvom slučaju svoje spremnike za otpad ne dijelimo ni s kim osim svojim ukućanima, dok u drugom vezano uz odlaganje otpada mora postojati zajednički dogovor svih susjeda. A o tome ovisi i kakve su spremnike dobili na kućni prag. Oni koji žive, dakle, u obiteljskoj kući, dobili su spremnik od 80, 120, 240 ili 1100 litara, a pred njihovo će dvorište stići oni za miješani komunalni otpad te papir i karton. Tu su i komposteri u koje se odlaže biootpad a koji stižu ako to žele stanari, te žute vrećice od 60 i 120 litara za plastičnu i metalnu ambalažu.

No, stanujete li u zgradi, postupak je nešto drukčiji. Svaka stambena zgrada spremnike naručuje zajednički, a za razliku od vlasnika kuća, stanari u zgradama, umjesto kompostera, dobivaju smeđe biorazgradive vrećice od 10 litara za biootpad te po želji i žute kontejnere za plastiku.

Otpad se, naravno, odlaže u zajedničke spremnike, s time da se vrećice za biootpad odlažu u zajednički smeđi spremnik. Bitno je naglasiti i da vlasnici stanova također dobivaju žute vrećice za plastiku, no oni ih mogu odložiti ili pored spremnika za miješani komunalni otpad ili u odgovarajući žuti kontejner, ako su ga dobili. I vlasnici kuća i stanova, valja napomenuti, svoj otpad mogu ostaviti i na zelenim otocima, koji se nalaze na više lokacija u gotovo svakom zagrebačkom kvartu, ili u reciklažnim dvorištima.

A odvoz odvojenog otpada funkcionira na isti način za obje kategorije kućanstava. Jedan se tjedan odvozi papir, drugi plastika, a po biootpad djelatnici Čistoće dolaze jednom tjedno. Uz kućno kompostiranje usluga odvoza biootpada može se koristiti po potrebi, a miješani komunalni otpad odozi se tri puta, dva puta ili jednom tjedno – ovisno o dijelu grada.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO Rezolucija zemlja

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije