Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova stare jezgre

Gornji grad: Stanište za ptice, vinogradi do Ilice i arheološki park

'pogled2_nnn_gra_160712'
Foto: Arhitektonski studio Hržić
1/4
17.07.2012.
u 08:50

Uređenje stare jezgre metropole koje je počelo prije više od godinu dana svakim se danom razrađuje

Vinogradi na gornjogradskim padinama koji se spuštaju prema Ilici, dječje igralište pokraj njih i fontana u parku Grič samo su neki od "detalja" koji bi prema idejno urbanističko-arhitektonskoj studiji profesora Marijana Hržića mogli biti na javnim površinama u povijesno najvažnijem dijelu grada.

U planu i nove šetnice

Uređenje stare jezgre metropole koje je počelo prije više od godinu dana svakim danom se razrađuje, a prema najnovijim rješenjima stručne radne skupine, predvođene profesorom Hržićem, Gornji grad trebao bi postati poželjno mjesto za turiste i za stanovnike.

– Na padinama su sada stabla i zelenilo, a ondje su tijekom povijesti bili vinogradi, pa predlažemo da se ponovno zasade. Trebali bi se pružati gotovo do Ilice, a pokraj njih je i igralište za djecu koje je u jako lošem stanju. Preuredili bismo ga u suvremeni dječji park i na taj način povezali Gornji i Donji grad. Također bi se napravilo i umjetno stanište za ptice kojima bi se ondje donosila hrana i slično. Također su na padinama planirane i nove šetnice – kazao je profesor Hržić.

U tijeku je rekonstrukcija obrambenih bedema koji bi trebali osvanuti u svojoj punoj veličini kakvi su nekada bili, a Park Grič, koji je privremeno uređen, trebao bi, prema prijedlogu profesora Hržića, postati arheološki.

– Moguća je transformacija Parka Grič u arheološki park. Tijekom istraživanja ispod parka su pronađene povijesne strukture, a postoji suglasnost arheologa, konzervatora i povjesničara da se prezentiraju u dijelu parka koji bi u tom slučaju imao obilježja arheološkog parka i šetališta – dodao je profesor Hržić.

Zgrada u kojoj se trenutačno nalazi Državni hidrometeorološki zavod također je dio plana obnove.

Preseljenje zavoda

– Predlažemo da ta kuća nakon preseljenja zavoda na Borongaj dobije javnu namjenu. Rekonstruirat ćemo kuću, a postoji i mogućnost da se u prizemlju otvore vrata koja bi povezivala sadašnju Vraniczanyjevu poljanu i Park Grič – dodao je profesor Hržić.

Vraniczanyjeva poljana uskoro bi mogla nositi i novi naziv.

Naime, kako to ime nikada nije službeno dobila, jedna od članica radne skupine, profesorica Snježana Knežević, uskoro će predložiti Gradskoj skupštini da se preimenuje u Kapucinski park u spomen na taj red.

Komentara 6

MP
mpfederer
09:31 17.07.2012.

zvuči simpatično, gornji grad je prevrijedan da bi ga se pustilo zaboravu i propadanju

DE
detour
09:59 17.07.2012.

vranicanijeva poljana vec je sluzbeno imenovana u park bele IV. i o tome su ove iste novine vec pisale. s druge strane, na gornjem gradu vec postoje kapucinske stube, a nema nikakvog smisla davati isto ime. i najvaznije, gdje jeje je javni natjecaj za uredjenje parka gric?

DE
detour
10:01 17.07.2012.

zasto su svi gornjogradski trgovi parkiralista?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije