Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
advent u zagrebu

Glasajte za najbolju adventsku lokaciju: Kaiser kobasa mami na Zrinjevac, zimska plata hit kod Matoša

Zagreb: Radionica održivog kuhanja s Davidom Skokom
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL
1/12
11.12.2023.
u 17:28

Obišli smo još dvije (gastro)lokacije Adventa, za najbolju se glasa na našem portalu

"Slasna Španjolka" s potpisom chefa Marina Medaka, prženice Melkiora Bašića koje bude nostalgiju te prava zimska "Fantastic plata" s buncekom, dinstanim zeljem i pikantnom kobasicom samo su neke od delicija čiji opojni mirisi ovih dana mame šetače na zagrebačkim ulicama.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Adventa u Zagrebu, koji traje do 7. siječnja, gastronomske oaze smjestile su se na sedam lokacija, a u drugom dijelu serijala u kojemu provjeravamo što nude obišli smo "Slatki Zrinjevac" te "Matoš i mačke" u Masarykovoj. U idućim danima donosimo i reportaže s lokacije "Baš Naš" na Jelačić placu i Adventa na Europskom trgu, a glasati za najbolju lokaciju možete u anketi na našem portalu.

Rukotvorine domaćih obrtnika

– Nakon uspješnog vođenja projekta RougeMarin parka, naša se ekipa odlučila organizirati i festivale, a ovo je tek prvi u nizu. Nazvali smo ga "Slatki Zrinjevac", a inspiraciju smo pronašli u popularnim licitarima koji su integrirani gotovo u svaki festival u Hrvatskoj i to od samog početka – ističe Marin Medak koji, sa svojom RougeMarin ekipom, potpisuje organizaciju Adventa na Zrinjevcu.

Njegovi se specijaliteti nude na čak četiri ugostiteljske kućice, među kojima je i ona pod nazivom "Kaiser kobasa", gdje se sprema "Slasna Španjolka". Radi se, naime, o mljevenoj svinjetini začinjenoj mješavinom začina za chorizo s dodatkom chimichurri umaka i prženog luka, a porciju od tri komada platit ćete 6,50 eura.

7.12.2023., Zagreb - Chef Marin Medak. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Žganec / PIXSELL

U programu na Zrinjevcu su, usto, i brojne edukativne radionice koje će uz Medaka voditi njegovi slavni kolege kao što su Dino Galvagno, Mate Janković i Mario Mihelj, a čašicu kuhanog vina ondje možete popiti i u društvu nekih od hrvatskih velikana poput Milke Trnine, Marina Getaldića i Dražena Petrovića, odnosno skulptura nastalih u projektu "Sit&Meet". Novitet su ondje i kaucijske porculanske šalice koje možete kupiti za tri eura te ih zadržati za uspomenu.

Na kućicama domaćih obrtnika koje su se također smjestile na Zrinjevcu može se pronaći ponešto za svakoga, od ručno izrađenog nakita, licitara, kuglica za bor s motivima Zagreba, kapa i šalova, ali i domaćih rakija i likera.

30.11.2023., Zagreb - Adventska lokacija Slatki Zrinjevac. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Najprodavanije su čestitke, ukrasi sa simbolima Zagreba koje najviše kupuju turisti, a što je Božić bliže dobro idu i kuglice koje mogu poslužiti i kao poklon – kaže nam vlasnica obrta "Farbica" Draženka Kubat, koja tradiciju ručne izrade suvenira njeguje već četvrt stoljeća. Šalicu s receptom za "kolačić prijateljstva" ondje ćete platiti sedam eura, koliko stoje i drveni ukrasi s motivima Zagreba, a magnet ćete platiti tri manje.

Retro scenografija kod mačaka

Zimska plata sa sočnim buncekom, dinstanim zeljem, kobasicom zapečenom na roštilju, hrenom i domaćom lepinjom specijalitet je kućice "Fantastic" koja se u sklopu Adventa "Matoš i mačke" smjestila u Masarykovoj. Stoji deset eura, a dobro se ondje, kaže nam vlasnik Dalibor Šušnja, prodaje i burger od bunceka s dodatkom topljenog cheddar sira, namaza od majoneze, hrena, senfa i srirache te ljubičastog i prženog luka, a poseban šmek, ističe, daje tvrdo kuhano jaje.

07.12.2023 - Zagreb - Predstavljanje gastroponude na "Matos i Macke" Adventskoj lokaciji u Masarykovoj. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Na kućici maštovitog naziva "K Žnidaršiću" guštat ćete pak u domaćem gulašu s mekim junećim mesom koji se poslužuje u kruhu, stoji 9,50 eura, a kombinirati ga možete s "Bakinim krumpirom" koji stoji tri eura.

07.12.2023 - Zagreb - Predstavljanje gastroponude na "Matos i Macke" Adventskoj lokaciji u Masarykovoj. Photo: Karlo Klasic/PIXSELL Photo: Karlo Klasic/PIXSELL
Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Atmosferu starog Zagreba ritmovima jazza, funka, rocka i popa svakodnevno ondje podižu DJ-i, a na repertoaru su i brojni koncerti domaćih glazbenika, među kojima su Ante Gelo i Gelato sisters. Ne nedostaje i popularnih retro foto punktova, a osim Lunarovih mačaka, svoje su mjesto ondje pronašle i krpene mačke Dubrovčanke Stephanie Jennifer Miline.

>>VIDEO: Advent u Osijeku

Komentara 7

DU
Deleted user
19:22 11.12.2023.

Jakuševec 😁

Avatar babinjak1984
babinjak1984
20:48 11.12.2023.

Zagreb se pretvorio u kasabu.

JO
jorgen
18:01 11.12.2023.

Nevjerojatna eksploatacija adventskog razdoblja koja nema nikakvih dodirnih točaka s izvorom "inspiracije".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije