Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANA LITURGIJA

FOTO U konkatedralu svetog Ćirila i Metoda svečano su položene relikvije svetog Bazilija Velikog

Zagreb: Sve?anost polaganja relikvija sv. Bazilija Velikog u crkvu Sv. ?irila i Metoda
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/12
10.12.2022.
u 18:00

Zanimljivo je da je relikvije prije više stotoina godina Grkokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj darovao kardinal sveti Robert Bellarmin. One su se do sada čuvale u Križevačkoj grkokatoličkoj katedrali, a u Zagreb su stigle na inicijativu biskupskog vikara Vranešića

Danas je bio itekako veliki dan za grkokatoličke vjernike u Zagrebu jer su u konkatedralu svetog Ćirila i Metoda na Gornjem gradu položene relikvije svetog Bazilija Velikoga. Za njih je odabrano posebno mjesto u crkvi s ikonom sveca, a položene su prilikom svečanog obreda arhijerejske liturgije.

Liturgiju je služio vladika križevački Milan Stipić uz susluženje župnika zagrebačkoga, upravitelja Grkokatoličkog sjemeništa i biskupskog vikara Daniela Vranešića, katedralnog župnika križevačkog i sjemenišnog duhovnika Mihajla Simunovića te brojnih grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika i đakona. 

Zanimljivo je da je relikvije prije više stotoina godina Grkokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj darovao kardinal sveti Robert Bellarmin. One su se do sada čuvale u Križevačkoj grkokatoličkoj katedrali, a u Zagreb su stigle na inicijativu biskupskog vikara Vranešića. Jedan od razloga je činjenica da je crkvi svetog Ćirila i Metoda prethodila crkva Bazilija Velikog koja je oštećena u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. 

Liturgijski obred obogatila su čak tri pjevačka zbora- Ćirilo-Metodov kor u muškom i mješovitom sastavu te zbor mladih. Nazočili su mu i bogoslovi sjemeništa, članovi Viteškog reda sv. Groba Jeruzalemskog, sestre bazilijanke, Žumberčani u narodnim nošnjama i brojni vjernici. O važnosti ovog dana za vjernike govori i činjenica da je crkva bila dupkom puna. 

Sveti Bazilije Veliki Rodio se godine 329. u ondašnjoj Cezareji, u pokrajini Kapadociji. Iz te obitelji potječe više svetaca, među njima Bazilijev brat sv. Grgur Nisenski i sestra sv. Makrina. Bazilije je napisao Velika i Mala pravila, koja su do danas izvorom pravila monaškog života cijeloga kršćanskog Istoka. Za svećenika je zaređen 364. godine, a 370. izabran je za biskupa Cezareje. Umro je 1. siječnja 379. godine kada bizantska Crkva slavi njegov blagdan. Danas ga se smatra zaštitnikom djece i mladih. 

 

>> VIDEO: U crkvi svetog Dominika održana misa za sve pritvorene navijače Hajduka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije