Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF-ov projekt

Festival svjetla u Muzeju realnosti: Istražite svjetleći pješčanik, labirint zvuka i crnu kutiju

Zagreb: Otvoren UNICEF-ov Muzej realnosti koji je ujedno i dio Festivala svjetla
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
16.03.2022.
u 14:15

Riječ je o iskustvenoj platformi koja posjetiteljima pruža priliku da iskuse drugačiju stvarnost i na trenutak 'postanu dio života' djece koja odrastaju u teškim uvjetima i na margini društva

Kada oslabi jedno ljudsko osjetilo, ostala se izoštre. Od danas u Muzeju realnosti može se osjetiti kako je slabovidnim osobama u svakodnevnom životu. Pred očima crnilo, a u ušima buka i potpuni kaos. Muzej realnosti, UNICEF-ov projekt, po prvi puta kao dio Festivala svjetla pruža jedinstven doživljaj posjetiteljima u Zagrebačkom plesnom centru, a vidjeti nevidljivo i iskusiti stvarnost djece s teškoćama može se besplatno do kraja tjedna od 18 do 23 sati. Jedan doživljaj više koji će zasigurno, govoreći iz iskustva, ostati u pamćenju.

Među prvima smo vidjeli i isprobali 'eksponate' ovog jedinstvenog projekta. Nakon uvodnih riječi, uz predstojnicu UNICEF-a u Hrvatskoj Reginu M. Castillo koja je podsjetila na važnost ovog projekta, riječ je dobila i Iva Prpić iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

- Iako se zove muzej realnosti, ja bih rekla da je to više muzej empatije. Teško je ući u tuđe cipele, a mi ćemo upravo ući u cipele djece s teškoćama - kaže Prpić.

Što se sve može iskusiti

Ovogodišnje izdanje 'U svjetlu mogućnosti' kroz interaktivna iskustva predstavlja svjetla koja mijenjaju živote. Posebni svjetlosni uređaji uvest će posjetitelje u svakidašnjicu djece s teškoćama.

Jedan od najintrigantnijih eksponata zasigurno je labirint zvukova. Smješteni u potpuno mračnoj prostoriji sa slušalicama na glavi kroz koje dopiru kaotični zvukovi svakog natjeraju na razmišljanje o djeci koja ne vide, već žive isključivo u svijetu zvukova. Mnogi koji su ušli osjetili su nove i neznane osjećaje te su bili dezorijentirani. Prva je auditivni kaos iskusila ambasadorica UNICEF-a Bojana Gregorić Vejzović.

- Ovo je strašno, zavrtjelo mi se - kaže glumica nakon izlaska iz labirinta.

Slično mišljenje dijeli i Slaven Bilić kojem također nije bilo ugodno u mračnoj prostoriji punoj sirena, vriskova i nepoznatih zvukova.

Još jedno, pomalo nestvarno, iskustvo odvija se s pogledom koji govori tisuće riječi. Riječ je o sofisticiranom komunikatoru koji generira govor s pomoću praćenja pogleda, a kreiran je prema potrebama djece s neurološkim poremećajima, teškoćama govora i motoričkog sustava te intelektualnim teškoćama. Radi se o ekranu na kojem je prikazano šest vrsta voća, a gledanjem u jedno od  njih računalo prepoznaje gledamo li bananu, krušku ili jagodu te sintetizira govor.

16.3.2022., Zagreb, Ilica 10. otvorenje UNICEF-ovog Muzeja realnosti. Dogadjaj su dosli podrzati UNICEF-ovi ambasadori Bojana Gregoric, Slaven Bilic i Mirna Medakovic Stepinac. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Potrebno je direktno gledati u jednu stvar, ne smije se skretati pogled. Ustvari, isto kao što je to i u životu, moramo biti direktni - pojasnila je Mirna Medaković, voditeljica obilaska i ambasadorica UNICEF-a.

Nekoliko je 'eksponata' koji razvijaju koordinaciju oko - ruka te umiruju i potiču na igru. Primjerice zavjesa koja otkriva sastoji se od svjetlucavih optičkih vlakana te potiče senzorički razvoj, taktilnu i vizualnu percepciju. Uz zavjesu, izložene su i niti koje povezuju svjetlom koje su također snop optičkih vlakana.

Dodir koji oslobađa svjetlost podrazumijeva svjetleći pješčanik koji stvara čaroliju te je odličan za terapije igrom i art terapije. Svojim prstima crtate i pišete po pješčaniku, a sa svakim prolazom prsta po pijesku otkriva se svjetlosni simbol koji ste napravili.

Pomoću ultraljubičastog svjetla unutar crne kutije možete otkriti kako nevidljivo postaje vidljivim. Neki se predmeti vide 'golim' okom, a za neke je ipak potrebno UV svjetlo kako bi ih primijetili.

Drugačiji pogled na stvarnost omogućuje vam da pomoću simulatora doživite kako izgleda stvarnost djece s vizualnim oštećenjima. Gledajte malog praščića kroz različite leće i osvijestite svoj um.

16.3.2022., Zagreb, Ilica 10. otvorenje UNICEF-ovog Muzeja realnosti. Dogadjaj su dosli podrzati UNICEF-ovi ambasadori Bojana Gregoric, Slaven Bilic i Mirna Medakovic Stepinac. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Igrom svjetlećim tubama zaronite u more potencijala. Sami mijenjate boje i otkrivate nove dubine mogućnosti.

Prozor beskrajnih mogućnosti predstavlja svjetleće panele koji pozivaju na interaktivnost utjecajem na različite podražaje. Odabirom boja, oblika i uzoraka stvara se efekt beskonačnosti koji u suradnji sa zvučnim efektima i glazbom prodire u dušu.

Aura šarenih boja mogućnosti i svjetlo koje otvara nove dimenzije djeluje smirujuće, a projektori nježnim pretapanjem boja i laserskim svjetlima dodatno vizualno usmjeravaju i prate neurone u mozgu.

Iluziju kretanja svemirom koje potiče osjetila i opušta možete iskusiti ogledalom u kojem se ne vide ograničenja.

Podsjetimo, Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj 2015. godine. Riječ je o iskustvenoj platformi koja posjetiteljima pruža priliku da iskuse drugačiju stvarnost i na trenutak 'postanu dio života' djece koja odrastaju u teškim uvjetima i na margini društva.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije