Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na 20 lokacija

Danas počinje 3. Festival svjetla Zagreb!

Festival svjetla
Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
1/2
20.03.2019.
u 09:16

Mjesta Gornjega grada nakratko će zasjati u novom ruhu, pa će tunel Grič postati čarobna šuma, kula Lotrščak svjetionik koji poziva sve da ga obiđu, na Vrazovu šetalištu „procvast” će svjetleće proljetno cvijeće

Stižu iz provincije Sečuan, poznate kao „rodno mjesto” kineskih lanterna. A cijeli set postavit će ih danas i u Zagrebu, točnije na Gornjem gradu. Kineska ekipa svoju će kulturu predstaviti na 3. Festivalu svjetla Zagreb, i to lampionima u obliku ribica čija je utroba „opremljena” LED rasvjetom, svjetlećim pandama, autohtonim životinjama te dalekoistočne zemlje i svjetlećim lanternama u obliku breskve u cvatu.

Njihove će instalacije sve do nedjelje stajati u prostoru ljetnog kina Gradec, parka Grič i zapadnog dijela Strossmayerova šetališta. To su samo tri od ukupno dvadeset lokacija podno i uzduž stare gradske jezgre u kojoj se odvija festival koji iz godine u godinu privlači sve više turista i Zagrepčana. Otvara se večeras u atriju Muzeja grada Zagreba, gdje će Dean Skira, jedan od najcjenjenijih hrvatskih dizajnera svjetla, osvijetliti „Oblak pergolu” autora Brune Juričića i Alise Andrašek. Ti arhitekti djelo su izvorno osmislili za hrvatski paviljon 16. Venecijanskog bijenala, a u realizaciju uključila se i Turistička zajednica grada Zagreba pod uvjetom da njegova premijera u Hrvatskoj bude baš na Festivalu svjetla Zagreb.

– Zbog velikog interesa festival smo ove godine odlučili produljiti za jedan dan. Tijekom četiri dana prošlogodišnjeg događanja zabilježeno je 31 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja u Zagrebu nego godinu prije, odnosno 10.876 dolazaka i 21.908 noćenja. Mnogo posjetitelja očekujemo i ove godine – kaže direktorica TZ Zagreba Martina Bienenfeld. Novost je i to što se u organizaciju, uz cijeli niz kulturnih institucija te javnih i gradskih službi, uključila i Zagrebačka nadbiskupija, pa je prvi put osvijetljena i jedna crkva, i to svete Katarine.

– Vitraji koji inače stoje unutar crkve sad će se projicirati na pročelju – objašnjava direktorica. Mjesta Gornjega grada tako će nakratko zasjati u novom ruhu, pa će tunel Grič postati čarobna šuma, kula Lotrščak svjetionik koji poziva sve da ga obiđu, na Vrazovu šetalištu „procvast” će svjetleće proljetno cvijeće, a u dvorištu Klovićevih dvora moći će se i zaplesati ispod svjetlucavog lustera. Svi detalji programa dostupni su ovdje.

Pogledajte i timelapse adventa:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije