Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČAK SA STAVOM

Desetogodišnji prosvjednik bori se za hipodrom

Donagoj Valand
Foto: Obiteljski album
1/2
18.08.2019.
u 23:18

Mali Zagrepčanin Domagoj Valand ljetne dane umjesto na moru provodi prosvjedujući protiv svega što smatra pogrešnim

Nadam se da će ovaj put Zagrepčani pobijediti, pokazali smo da smo moćni kad se ujedinimo. Smatram da se gradonačelnik nije demokratski ponio, prije velikih odluka trebao je pitati nas građane – objašnjava Domagoj Valand.

I zaista, prijetnje o gašenju hipodroma i kultnog Velesajma te “Manhattanu” koji bi trebao niknuti na njihovu mjestu, pa i preskupo zagrebačko ljeto uz obale Save, teme su koje posljednjih dana dižu buru u metropoli. I ne bi izjava s početka teksta bila neobična da naš sugovornik Domagoj nema – deset godina. Točnije, deset i pol, kako ozbiljno dodaje.

– Često odlazim na hipodrom jer živim u blizini, na Kajzerici. Kada sam čuo da ga planiraju zatvoriti, a na njegovu mjestu graditi zgrade, odlučio sam se uključiti jer mislim da to nije u redu – objašnjava Domagoj. Od kada se hipodrom našao u opasnosti, bacio se u istraživanje i pritom naišao na gradonačelnikovu izjavu iz 2008., kada on nije još bio ni rođen.

Bandić zaboravio obećanje

– Mogu arhitekti risati kaj god hoće. Pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan četvorni centimetar hipodroma – komentirao je tada Bandić špekulacije vezne uz rušenje hipodroma ako dođe do gradnje gradskog stadiona na Kajzerici.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Shvatio je Domagoj da je gradonačelnik na svoje obećanje vjerojatno zaboravio, pa je početkom lipnja otišao na prosvjed protiv rušenja toga gradskog jahališta. Otad je aktivan u svim aktivnostima koja se tiču njegova grada. I dok njegovi školski prijatelji vruće ljetne dane provode na moru ili igrajući videoigrice, Domagoj je posljednje tjedne provodio zajedno s nekoliko desetljeća starijim članovima raznih inicijativa i udruga, hodao po gradu i skupljao potpise i prijedloge na Generalni urbanistički plan grada Zagreba, sudjelovao u prosvjedima, izrađivao letke i transparente.

– Ja smišljam natpise, a tata provjerava pravopis – ozbiljno objašnjava desetogodišnjak. U svemu, dodaje, ima veliku podršku mame Silvije, tate Nevena i bake Gordane, koje je angažirao u prikupljanju potpisa i pri odlascima na okupljanja. Aktivan je Domagoj i u očuvanju okoliša, a to je, kaže, naslijedio od roditelja.

– Domagoja i njegovu mlađu sestru Marjetu učimo o važnosti čuvanja okoliša, recikliranju, često odlazimo u prirodu... Zajedno smo i čistili plaže – ponosni su supružnici Valand. Početkom prošle školske godine osnovao je u svojoj školi i Reciklažni klub u sklopu kojeg s kolegama organizira akcije čišćenja dvorišta škole. Tvaj nesvakidašnji desetogodišnjak ne igra PlayStation, a kompjutor koristi rijetko. Mobitel će dobiti tek u osmom razredu, jer mu, kaže, sada i ne treba. Slobodno vrijeme radije provodi igrajući nogomet, čitajući knjige, svira saksofon, a uz baku, inače profesoricu engleskog i francuskog, uči jezike. U školi skuplja samo petice, a što bi htio biti kada odraste, kaže, još stigne razmisliti.

Želi doktorirati poput djeda

– Ma još sam mali, vidjet ću još. Znam samo da bih volio promovirati svoj Reciklažni klub, volio bih završiti više od jednog fakulteta, a i steći doktorat kao moj djed – objašnjava Domagoj. Gradonačelnik kaže, zasad ne želi postati, ali točno zna što bi u svome gradu volio promijeniti.

– Treba nam više zelenila, previše je zgrada, Zagreb bi trebao biti što je nekada bio – “beli Zagreb grad” – govori Domagoj. Osim toga, dodaje, Zagrebu bi dobro došlo obnavljanje Velesajma, ali i više kontejnera za reciklažu.

– Ljudi bacaju smeće gdje im padne na pamet. Često su po gradu postavljeni samo kontejneri za miješani otpad, a nedostaje onih za staklo ili plastiku. A ako se, primjerice, ne reciklira papir, mora se sjeći više drveća, a drveće je zrak – objašnjava Domagoj. Malim je genijalcem oduševljena i predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec. Na njegovu će inicijativu organizirati i proslavu rođendana Većeslava Holjevca, koja će se održati 22. kolovoza.

– Prišao mi je i pitao me znam li da je uskoro 102. godišnjica rođenja Većeslava Holjevca. I eto, njemu u čast, ali i Domagoju, odlučili smo kod Holjevčeva spomenika obilježiti rođendan jednog od najistaknutijih gradonačelnika Zagreba – objašnjava Gordana Pasanec. Domagoj za proslavu priprema posebno iznenađenje, a o čemu se radi, još je tajna.

Ključne riječi

Komentara 4

ZO
zonda83
06:02 19.08.2019.

Ajde relikti proslog svrsenog vremena i pesposlicaranja, nadite si posla i ne ucite klince da besposlicare s vama!!

Avatar Idler 3
Idler 3
12:03 19.08.2019.

Konji odlaze, konjusina ostaje 😁😁😁😁😁

CA
cavecanem
04:33 19.08.2019.

Tata provjerava pravopis, gledam transparent na slici, tata slabo stoji s pravopisom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije