Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
irski ples

Plesačice 'Irskog srca' srčane, u grupi nema muških jer nisu uporni

Irski ples
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
14.03.2014.
u 18:00

U subotu plešu u pubu Belfast North, a u ponedjeljak, na Dan svetog Patrika zagrebačka irska skupina Irish Heart pleše u pubu Oliver Twist. Neke su od njih su i licencirane učiteljice irskoga plesa, koji izvode elegantno i nadahnuto. Najmlađa članica ima osam godina, a najstarija više od 50

Gornji dio tijela čvrst poput drvene kutije, a noge fleksibilne, izvježbane i spremne za svaki pokret. Tako izgleda plesačica tradicionalnog irskog plesa, šale se iz Irish Hearta, jedine zagrebačke grupe spomenutog plesa koja ima licencirane učiteljice.

Najmlađa članica

Tina Dujmić i Monika Petković "svoje djevojke", kako nazivaju plesačice, treniraju dvaput tjedno, a plešu elegantni irski ples u mekanim cipelama, dinamičan i brz u tvrdim cipelama, nalik onima za step te tradicionalne grupne plesove, takozvane ceili dancing. Najmlađa članica ima osam godina, a najstariju iz Irish Heart nisu htjeli otkriti.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Recimo samo da je u najljepšem, petom desetljeću – sa smiješkom je rekla Tina Dujmić, jedna od voditeljica škole. Kako je objasnila, muškaraca u irskom plesu u njihovoj grupi nema. Nije riječ o diskriminaciji ili činjenici da oni ne mogu to plesati, već, kaže, nisu dovoljno uporni.

Nekoliko tisuća koraka

– Ako se želi plesati takav ples, koji zahtijeva disciplinu, gracioznost i čvrstinu, a opet odrađivanje svih koraka kako treba, treba biti uporan. A dečki se, nažalost, nisu dosad pokazali takvima – ispričala je Dujmić.

Što se tiče koraka, ima ih i više od nekoliko tisuća, objasnila je, jer svaki koreograf i učitelj dodaje nešto svoje. Tradicionalnom irskom plesu, objasnila je Tina Dujmić, može se priključiti svatko, a kako on izgleda, svi zainteresirani mogu vidjeti na njihovu nastupu ove subote 15. ožujka od 22 sata u pubu Belfast North ili na sam irski dan, Dan svetog Patrika, u ponedjeljak, za što su pripreme u pubu Oliver Twist u punom jeku.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije