Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Michael Flatley: U publici ostavljam prazno mjesto za svoju pokojnu baku

Michael Flatley
12.03.2014.
u 13:42

Osnivač i vođa irske plesne trupe Lord of the Dance koja dolazi na mini turneju po Hrvatskoj otkriva sve o novom shovu koji nam dovodi, životu plesača u trupi, svojoj strasti prema književnosti i želji da upozna našu zemlju

Hrvatsku publiku irski step plesači Lord of the Dance već su kupili plesnim umijećem, ali dolaze nam ponovno. Na mini turneji na kojoj će nastupiti 20. ožujka u varaždinskoj Areni, 21. i 22. ožujka u košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu i 23. ožujka u sportskom centru Zamet u Rijeci, izvest će novi program, a sve o trupi ispričao nam je njihov osnivač i vođa, legendarni plesač i koreograf Michael Flatley zahvaljujući kojem je sve i nastalo.

– O Hrvatskoj sam čuo svašta lijepoga, jedva čekam to i osobno provjeriti – ekskluzivno za Večernji list kaže Michael Flatley.

– Dolazimo s potpuno novom predstavom za koju je glazbu radio poznati skladatelj tradicionalne glazbe Ger Fahy. Na sceni ćemo imati 40 plesača od kojih će se svaki presvući osam puta u tijeku predstave... Bit će senzacionalno! – domeće Flatley. Nastupit će i Michael koji je plesati počeo još kao 12-godišnjak u Chicagu, a trupu Lord of the Dance osnovao je 1996. godine.

– Sve mogu zahvaliti svojoj obitelji koja, iako se odselila 5000 km od domovine u Ameriku, nikada nije prestala njegovati irske tradicijske običaje i ples. O pitanju vječne inspiracije posebno mjesto u srcu pripada mojoj pokojnoj baki. Njoj u čast na svakoj predstavi ostavljam prazno mjesto u publici – kaže Flatley. Ples kojim se bavi mješavina je gimnastike i akrobatike i težak je životni izbor.

– Živimo život profesionalnih sportaša i stalno nas prate ozljede. Život nam je trening, i fizički i mentalni, svaki dan po više od osam sati. Nije lako, ali kada stanete pred publiku, nestaju sve boli – oduševljeno opisuje Flatley koji se 1996. upisao u Guinnessovu knjigu sa rekordom od 35 udaraca nogom u sekundi. Ljudskom oku neuhvatljiv rekord. Ali Flatley je vlasnik još dvaju Guinnessovih rekorda, ovaj put nedokučivih umu prosječnog Hrvata. Dakle, 1999. i 2000. sa zaradom od 9 milijuna kuna tjedno postao je najbolje plaćen plesač svijeta, a s osiguranjem od 225 milijuna kuna i plesač osiguran na najviši iznos.

– Oduvijek sam sanjao o trupi irskih plesača. Uspjeh se na kraju dogodio preko noći, ali prethodile su mu godine truda i rada. Svakog plesača osobno biram jer dobri ste koliko i vaši plesači. Trening je osnova svega jer težim samo perfekciji – sa žarom govori Flatley.

I izvan plesnog svijeta medijski je i privatno vrlo zanimljiv lik. Bavi se glumom, povremeno i televizijskim voditeljstvom, a strast mu je literatura.

– Kolekcionar sam knjiga. Posebno volim, naravno, irske autore poput Jamesa Joycea i Oscara Wildea. Ne nužno tim slijedom! A najdraža knjiga mi je “Slika Doriana Graya” – otkriva. Slično poput svojeg omiljenog lika, i Flatleyu, kada su u pitanju forma i izgled, kao da je vrijeme stalo pa je ostao mlad, na što kaže: – Energija je u glavi. Plesat ću dok ne umrem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije