Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čim se divljač pojavi u kvartu, stiže interventni tim. Ali tako je to u Beču...

divlja svinja
Marko Mrkonjic/PIXSELL
29.09.2017. u 09:40

Mora li netko nastradati da bi se riješio problem zbog kojeg se strahuje u podsljemenskoj zoni?

Zamislite da jednog dana iziđete iz svoje kuće i ispred dvorišta naletite na divlju svinju. Životinju koja zna doseći i više od 200 kilograma, s kljovama dugim i do 30 centimetara. Ne bi bio baš ugodan prizor, zar ne? Pogotovo ako divlja svinja nije sama, već u krdu. I još kad znate da mužjaci svoje kljove najčešće koriste kao oružje...

To gotovo svaki dan doživljavaju stanovnici Markuševca, ali i drugih naselja podsljemenske zone koji se susreću s divljim svinjama. Boje se navečer prošetati ulicama, djecu ne puštaju same u školu, a i kad ih prate, čine to isključivo tako da ih u obrazovnu instituciju voze.

Automobil je barem kakva-takva zaštita pa, ako životinja i napadne, oštetit će vozilo. Slaba je utjeha da nikad nisu napale čovjeka i da im nije običaj to činiti. Ali to je trenutačno jedino što imaju s obzirom na to da nekoliko različitih zakona sprečava nadležne institucije da djeluju i riješe problem prekobrojnih divljih svinja. Uza sve poštovanje prema tim životinjama, zar nije prioritet sačuvati zdravlje ljudi? Iako stanovnici još nisu napadnuti, stradao je psić vlasnika koji su ga smatrali članom svoje obitelji. No, bez obzira na to što fizičkog napada na ljude nije bilo, stanovnici svaki dan psihički trpe. Živjeti u strahu u vlastitom kvartu, u okolici svoga doma, i nije baš ugodno.

A čini se da je jedini način rješenja ovog problema – odstrel. Tako to barem rješavaju u mnogim gradovima u inozemstvu koji bilježe istu pojavu. U predgrađu njemačkih gradova muče se s vukovima, u New Yorku sa sokolima, pume se vole prošetati oko znaka “Hollywood” u L.A.-u... U Beču su oformili poseban interventni tim koji djeluje čim se divlja životinja pojavi u gradu. Bez čekanja dozvola, odobrenja i ostale papirologije... Kad se čovjek nađe u opasnosti, nema vremena za čekanje. Sve su češći slučajevi napada kojota na malu djecu diljem Kalifornije, a jedan je i zaklao trogodišnju djevojčicu. Mora li se takvo što dogoditi i u Zagrebu da bi se nešto poduzelo?     

Komentara 2

Avatar Svračak
Svračak
10:46 10.07.2021.

Smanjuju se obradive površine čime se povećava površina staništa za raznu divljač i onda se događaju ovakve stvari. Živim na selu gdje su mi srne i fazani gotovo kao domaće životinje.

Avatar maxist
maxist
19:16 30.09.2017.

SVI i SVE zaštičeno je posebnim zakonima osim "običnog domicilnog stanovništva".........na njemu se mogu iskaljivati sve životinje bez dozvoljenog načina obrane kao uostalom i svi oni sa dva tri pasoša + putovnica tj tzv pravih rvata i raznih manjina .......evropski !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije