Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markuševčani zavapili:

Spasite nas od divljih svinja! Lovci im kažu: Zabranjen je lov u parku prirode

divlje svinje u Markuševcu
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
28.09.2017.
u 12:30

Lovačka društva dobit će naputak da tjeraju divlje svinje dublje u šume Medvednice Članovi LD-a “Prigorje” preuzet će troškove liječenja nesretnog psića Don Vite

Smrt psića iz Markuševca ujedinila je stanovnike tog naselja u borbi protiv divljih svinja. Četverogodišnji mješanac Don Vito prije dva dana podlegao je ozljedama koje su mu protekli tjedan nanijele te divlje životinje, a sada su Markuševčani još odlučnije krenuli u rješavanje problema koji je kulminirao, a s kojim bore već pet godina. I ne samo u tom naselju, već u cijeloj podsljemenskoj zoni.

Na noge su se digli i lovci, ali i predstavnici Ureda za poljoprivredu, koje je u to podsljemensko naselje na inicijativu svojih sugrađana pozvao predsjednik Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak.

Ništa se nije promijenilo

Kao mjesto sastanka odredili su dvorište ispred kuće obitelji Miklec, vlasnika Don Vite, gdje je psić i napadnut. Divlja svinja tamo mu je, pred očima vlasnika, rasparala utrobu i kljovom razderala gušteraču, slomila rebro, pomaknuo crijevo... Za život se borio na Veterinarskom fakultetu, no uz svu pomoć stručnjaka, nije uspio preživjeti. Kako bi Miklecima barem malo pomogli, članovi Lovačkog društva “Prigorje” Markuševečka Trnava na sebe će preuzeti troškove liječnika, koji se penju i na više od četiri tisuće kuna, no nitko, kažu Mikleci, ne može nadoknaditi gubitak psića kojeg su smatrali članom obitelji. Don Vito prva je žrtva napada divljih svinja, koje su dosad u podsljemenskom kraju radile štete na voćnjacima i usjevima.

– Zovemo sve moguće ustanove već godinama i ništa se nije promijenilo. Divlje su se svinje samo namnožile – kaže Ivana Miklec, koja je pokrenula peticiju kojom se zahtijeva hitno rješavanje problema i 70 potpisa poslala u Ured za poljoprivredu. Otamo je jučer u Markuševec stigao Mate Barbir, savjetnik pročelnika, ali i Ivan Krupec, predsjednik Lovačkog saveza grada Zagreba te lovočuvari tog područja.

– Lovcima su ruke vezane jer postoje zakonska ograničenja. Park prirode nije lovište, a i po Zakonu o lovstvu, lovačka društva ne smiju djelovati na područjima koja su 300 metara udaljena od naseljenog objekta ili prometnice –- kazao je Ivan Krupec, dok Mate Barbir dodaje da u parku prirode postoji mogućnost odstrela, no samo u istraživačke svrhe, prema Programu zaštite divljači na Medvednici.

– Koliko će ih se odstrijeliti, odlučuju Šumarski i Veterinarski fakultet, koji su nositelji programa. Lovci se moraju pridržavati zakonskih obveza koje nalažu da se pucati smije samo s čeka i radnim danom – kaže Barbir.

Slaba je to utjeha uplašenim stanovnicima, koji su im jučer pokušali objasniti da se boje izići na ulicu.

– Nije ugodno vidjeti ih na cesti. Djecu ne puštamo samu u školu, već ih pratimo, i to samo automobilom – kaže stanovnica Markuševca Kata Putak.

Svinje ne napadaju čovjeka

Ono što stanovnici mogu napraviti jest postaviti repelente, kaže Krupec, koje će dobiti od lovačkih društava koja su zadužena za njihova područja.

– No ne trebaju se plašiti jer svinje ne napadaju čovjeka – dodaje Krupec, koji je dao upute lovačkim društvima da pojačaju aktivnosti, odnosno da tjeraju divlje svinje natrag u šumu. Krešimir Kompesak je, pak, poslao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama u kojem se inzistira na rješavanju problema, a u petak organizira ponovni sastanak svih sedam lovačkih društava sa svim stručnjacima koji provode nadzor provođenja Programa zaštite divljači.

Komentara 1

MS
MS1948
10:59 10.07.2021.

Ne da lažete, nego lažete na kvadre !!! Recite vi nama građanima Hrvatske zašto onda ima toliko čeka na Medvednici ??? Postoji velika mogučnost da bude ubijen..planinar, gljivar ili izletnik !!! Tko će tada odgovarati, a vi ste krivci jer jer ste naselili i pogodovali razmnožavanju divljih svinja !!! Vi ste krivci, a zna se koja i kakva elita jesu vaši članovi !!! Zaključak je da kod nas u Hrvatsko...reda...nema !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije