Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje su konobarice u borosanama?

Arheologinja čuva stare birtije

Ivana Turčin
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
12.01.2016.
u 15:12

Riječ je o lokalima zanimljivih interijera koji, kaže, svjedoče o trendovima, načinu života, kulturi... I žalosno je da propadnu

Konobarice u borosanama, napukle ploče na podu i tapete na zidovima detalji su to iz starih zagrebačkih kavana i gostionica otvaranih u 20. stoljeću i već odavno zaboravljenih. Većina ih je s godinama i novim trendovima propala, negdje u vremenima kada su pod ključ išle i brijačnice i stare zagrebačke radionice, no neki buffeti u gradu i dalje rade nedirnuta interijera u kojem je vlasnik i konobar i najbolji prijatelj gostima. Uglavnom jednim te istima.

Turistički atraktivne

I dok se većina europskih gradova njima ponosi i u turističku ponudu gura stare kavane otvarane prije stotinjak godina, koje svoju popularnost održavaju upravo takvim interijerom, u Zagrebu je trend uređenja kafića uz angažiranog arhitekta pod izlikom minimalizma u punom zamahu. A upravo iz tih je razloga 32-godišnja Zagrepčanka Ivana Turčin odlučila prije tri mjeseca pokrenuti blog Stara birtija i barem tako u prvi plan vratiti stara okupljališta građana otvarana sedamdesetih i osamdesetih, koja još preživljavaju. U Botincu, na Trešnjevci, u Donjem i Gornjem gradu, na Črnomercu... sve su to četvrti koje još imaju kafiće otvorene prije i više od 30 godina.

Ideja za blog postoji već dugo, no sve je krenulo nakon što sam shvatila da se u Radićevoj zatvorio Medvedgrad , a na njegovu je mjestu otvorena kladionica. Stari štih kafića svjedoči o trendu, načinu života stanovnika, jednoj kulturi, i žalosno je da takvo nešto propadne i da se to ne očuva kaže I. Turčin, inače arheologinja i prevoditeljica.

Na svome je blogu tako krenula u akciju promoviranja starih kafića, a uz svaki, osim osnovnih podataka, iznosi i procjenu ugroženosti.

Ocjena ugroženosti rangirana je od jedan do četiri i definira koliko bi taj kafić još mogao opstati i nastaviti raditi objašnjava.

Na njezinu su popisu, među ostalima, i Mlinček na Selskoj, otvoren još prije II. svjetskog rata s nekadašnjim nazivom Bife Pleševica , buffet Horvati otvoren 1964. godine, Pivnica 50 koja radi u Petrinjskoj ulici još od 1978.

Glavna je razlika između starih i novih kafića, osim interijera, taj poseban osjećaj, činjenica da vlasnik nije biznismen, nego netko tko je neprestano ondje, netko tko istinski poznaje svoje goste. Razlika je često i u radnom vremenu: stari kafići otvoreni su uglavnom do 21 sat, a neki od njih nedjeljom i ne rade kaže blogerica napominjući kako u Zagrebu takvih kafića sa starim zagrebačkim štihom ima 20-ak.

Ponuda nije raznolika

Razlike su i u ponudi pića i cijenama: dok u modernim interijerima teško čega manjka, u starim zagrebačkim birtijama ponuda nije toliko raznolika.

Ima kave, nekoliko sokova, piva i nekoliko osnovnih žestica, Pelin i Amaro. Dio tih kafića uspješno živi održavajući svoj tradicionalni izgled, poput kafića Krolo u središtu grada, koji, bez obzira na svoju starost, ima odličnu ponudu zaključuje Ivana Turčin.     

Komentara 3

ŽO
žoss
17:21 12.01.2016.

Jel' to buffet Horvati na Knežiji? He,he! Tamo sam suknuo svoj prvi gemišt;-)

JI
jingo
20:46 12.01.2016.

U Horvatima su nekad davno meni blisku osobu u stolnjaku nosili doma. Razlog možete naslutiti.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:58 13.01.2016.

Prvo bi doticna trebala savladati osnovnu terminologiju: buffet u Zagrebu, a niti u cijeloj RH ne postoji niti jedan (naravno ni "bife", srpski naziv iste vrste ugostiteljskog objekta). Vecina objekata o kojima prica su gostionice, ne vidim spomenutu ni jednu kavanu niti krcmu u clanku. Potpuno je jasno da je djevojka koja pise o istima zaista premlada da bi znala ista o temi, no vjerovatno joj netko prica o tome, i ona mu bezrezervno vjeruje. Bilo bi u redu da i nju, a pogotovo osobu koja o njoj pise u listu kakav je Vecernji netko upozori da prouci temu prije nego se odluci o istoj pisati, a ne da place za starim "pajzlom" u kojem se iz nekog razloga prvi put napila. Pa bar bi osoba s dva fakulteta (ako je, kako pise, arheolog i prevodioc) trebala znati koliko je studioznog rada i proucavanja potrebno za respektabilni uradak....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije