Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO NAKON PROF. ZLATE BARTL Izum novih proizvoda iz Koprivnice projekt je “nove Podravke”

Za nasljednike Tete Vegete laboratorij od pet milijuna kuna

veg-txt.jpg
Foto: Ivica Barač
22.08.2008.
u 19:39

Legendarna izumiteljica vegete prof. Zlata Bartl u koprivničkom Domu za starije upravo je slavila 88. rođendan kada je Podravkino vodstvo u obnovljenom starom dijelu pogona otvaralo, u ovom dijelu Europe, jedinstven poluindustrijski i istraživački laboratorij vrijedan pet milijuna kuna, u kojem bi, nadaju se, trebale izrasti neke nove Zlate Bartl, neke nove vegete.

Danas, tri tjedna nakon smrti te priznate izumiteljice, laboratorij u kojem rade mnogi mladi Podravkini stručnjaci, gotovo svi s prijelaza dvadesetih u tridesete godine, dobiva dodatno značenje.

Svjestan što im je sve prof. Zlata Bartl ostavila u naslijeđe, tim mladih stručnjaka u najmanju ruku osjeća dužnost nastaviti njezinim putem. Davor Janjatović, direktor Podravkine službe razvoja novih projekata, koji upravlja tim laboratorijem, otkriva kako se već sada ondje krčkaju i miješaju novi proizvodi, koji će, nada se, brzo ugledati svjetlo dana i potvrditi svrhu, ali i isplativost te višemilijunske investicije.

Mladim Podravkinim istraživačkim snagama rad Zlate Bartl i njezina tima velika je inspiracija, ali s jedne strane i velika obveza. Međutim, nad timom na čelu s Davorom Janjatovićem ne visi nikakav imperativ.

Uskoro nove vegete
– Zlata Bartl letvicu je postavila jako visoko. No, to nas ne sprječava da uz velik entuzijazam i ljubav prema ovom poslu pokušamo stvoriti pravi proizvod – kaže Janjatović i dodaje kako je danas puno teže postići da upravo taj novi brend, nova ideja, bude na tragu vegete, ali im novi laboratorij svakako može samo pomoći.

– Naš tim s ostalim razvojnim timovima upravo radi na nekoliko zanimljivih novih proizvoda, ali zbog razumljivih razloga još ne smijemo otkriti o čemu je riječ – nije se dao navući na naše pitanje D. Janjatović.

Još je bivši predsjednik Podravkine uprave Darko Marinac naglasio kako će njihova pamet, mladići i djevojke u novom laboratoriju stvarati “moderne vegete”, a projekt inovacija nazvao je “novom Podravkom”.

– Ovaj laboratorij ujedinjuje više tehnologija i dopušta nam da se igramo. Imamo priličnu slobodu u izražavanju i djelovanju, sva vrata su nam otvorena. U ovaj laboratorij može doći svatko s pravom idejom i uz našu pomoć i znanje naših stručnjaka tu ideju pretočiti u djelo – objašnjava Janjatović i dodaje kako samo sektor razvoja ima stotinjak stručnjaka, a svi mogu i slobodni su koristiti se njegovim resursima.


Zlata Bartl

Svaki od uređaja je, pak, priča za sebe. U jednome se miješaju i stvaraju novi začini poput vegete i juha, drugi služi za ukuhavanje i testiranje novih namaza, pekmeza i ajvara, treći za linoladu, pa jedan za pahuljastu dječju hranu poput čokolina, a tu su i oni za razvoj umaka, kečapa... Vrijednosti laboratorija svjestan je i proslavljeni boksač Željko Mavrović, vlasnik tvrtke za proizvodnju zdrave hrane, koji je zainteresiran za suradnju s Podravkom.

Do sada su na tržište iz laboratorija izašli tek poznati, ali dorađeni proizvodi, primjerice linolada i drugi namazi.

Janjatović ističe kako je prednost laboratorija ta što se može koristiti i za proizvodnju manjih serija proizvoda radi testiranja tržišta i potrošača. A, kapacitet je od 200 do 2000 jedinica na dan.
– Dobro je i to što ne ovisimo o proizvodnji drugih brendova pa ne moramo čekati prekid njihove linije da bismo mogli testirati i napraviti seriju nekog proizvoda koji bi trebao premijerno na tržište – objašnjava.

Velike uštede
Naravno, ako bi što za testiranja i pošlo po krivu, šteta je zanemariva u odnosu prema gubicima koji bi nastali da se, recimo, novi proizvod proizvodi u uobičajenom pogonu od kojih 50-ak tisuća proizvoda u seriji. Naprotiv, neki izračuni tvrtkina vodstva govore da bi takav način rada mogao donijeti uštedu i do pet milijuna kuna u nekoliko godina, što je jednako vrijednosti istraživačkog centra u kojem je najmodernija tehnološka oprema.

– Kada smo prezentirali studiju izvedivosti ovog projekta članovima uprave, nije trebalo puno da nas podrži u nastojanjima da napravimo ovakav razvojni centar – dodaje Janjatović.
Vegeta je odredila povijest i najvažniji je čimbenik sadašnjosti te najveće hrvatske i jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u istočnoj i srednjoj Europi. U glavama i rukama Podravkinih mladića i djevojaka trebalo bi biti ono što će je usmjeriti u budućnost.

A, upravo je prof. Zlata Bartl isticala da je pomoć kolega i timski rad te sloboda u radu jedini način kako napraviti proizvod. Proizvod u kojem će podjednako uživati i hrvatske domaćice ali i one iz drugih dijelova Europe pa i svijeta.

Želite prijaviti greške?