Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Vujčić ne može biti Pauletić

05.07.2007.
u 19:50

Kakva zabluda. Košarkaška reprezentacija dosad je imala kapetana koji ne pripada hrvatskoj košarci. I Večernji list živio je u iluziji, triput zaredom proglasili smo ga za hrvatskog košarkaša godine. Ispričavamo mu se što smo ga tom nagradom povrijedili.

Jer on uopće nije "proizvod hrvatske košarke". To su njegove riječi, Nikole Vujčića, čovjeka koji je u 29. godini otkrio da možda pripada Splitu, ali ne i Hrvatskoj. Vujčić je još rekao: "Ponosan sam što mogu doći pred vas i reći  neću!". Dakle, ponosan je što ne želi igrati za Hrvatsku.

Gledao je u oči okupljene novinare, ali to je poruka navijačima, svima onima kojima je stalo do Hrvatske. Onima koji se grizu što hrvatska košarka ne može bolje od devetog ili desetog mjesta u Europi.

Vujčiću je svejedno, igrači njegova mentalnog sklopa upravo su najzaslužniji što su nekad trofejni sport srozali u "žnj" kategoriju. Vujčić se pozvao i na "oca i ujaka, sudionike Domovinskog rata", ali je kroz navijačke forume i za to dobio jasan odgovor:

- Zar su ti se otac i ujak borili za Hrvatsku da je ti tako ponižavaš? Srami se!

Polemizirati s Vujčićevim stavovima nema smisla. On je svoje rekao, ima dovoljno godina da bi se njegove nebuloze pripisivale lošim savjetnicima. Može se otvoriti tema o virtualnoj slici sportaša koju hranimo u medijima i onoj drugoj, stvarnoj, kad su svjetla ugašena. Na terenu, u carstvu svog talenta, oni su zvijezde, idoli, najljepši i najveći. Iza scene, i oni su samo ljudi.

Gluplji ili pametniji, više ili manje izgrađeni, obrazovani, odgojeni, sa svojim sustavima vrijednosti. Vujčićev je takav kakav je, njemu na čast. Žalosno je tek što je takav lik bio hrvatski kapetan. Svaki veliki sportaš, a Vujčić je barem kvalitetan igrač, nosi u sebi crtu egoizma. Inače se na sportskom polju ne bi nametnuo ostalima.

Kad taj egoizam vrijeđa cijelu naciju, a Vujčić nam svima poručuje kako je njegova komocija važnija od općeg interesa, onda je to pitanje karaktera. Koliko god to poricao, Vujčić je pravi produkt, čisto ogledalo sadašnjeg trenutka hrvatske košarke koja je trula na svim razinama, bez karaktera i identiteta, pogotovu u vrhu HKS-a. U istom su loncu Vujčić, Giriček, Bagarić, Žižić s predsjednikom Dankom Radićem i njegovom vrhuškom koja je "kraljicu igara" zakucala u beton. 

Vujčić je dobar centar i ništa više od toga. On nije i ne može biti Robert Pauletić, čovjek koji je dao sve, svoj milijun iz Kviskoteke, da bi usrećio one koji nemaju, nezbrinutu djecu. Vujčić gleda kako bi usrećio sebe, briga ga za ostale. Nije jedini. Neka živi s tim. 

Međutim, da se ovakav primitivni način, kako je to učinio Hrvatskoj, nabacio blatom na Izraelce i svoj klub Makabi, odletio bi naglavačke preko Crvenog mora. Doslovno bi se utopio u svojoj bahatosti.

Želite prijaviti greške?