Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA Prodajom nove tvrtke kompanija bez plinskog biznisa

Vlada zbog Mađara kupuje Prirodni plin

19.04.2009.
u 18:51

Ina je 1. travnja osnovala tvrtku Prirodni plin, a Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva trenutačno pregovara s tom naftnom kompanijom o otkupu te tvrtke.

Pet suvlasnika
Pošto je Plinacro, tvrtka u državnom vlasništvu, od Ine otkupio podzemno skladište plina Okoli za 514 milijuna kuna, kupnjom Prirodnog plina iz Ine će se posve izdvojiti plinski biznis. Posljedica je to mađarskog preuzimanja te kompanije jer Vlada želi imati kontrolu nad plinskim biznisom o kojem ovisi sigurnost opskrbe potrošača plinom. Udjele u vlasništvu Prirodnog plina trebali bi imati HEP, Plinacro, Petrokemija, Gradska plinara Zagreb (najveći distributer plina u RH) i Vlada.

Pošto će Ina prodati tu tvrtku zasad se ne zna. Prirodni bi plin, prema nekim najavama, navodno već od 1. srpnja mogao preuzeti opskrbu potrošača, ali i Inin ugovor o uvozu plina s ruskim Gazpromom.

Međutim, posljednjih se dana podigla prašina zato što bi Ina, prema izjavi o osnivanju koju je potpisala s Plinacrom i HEP-om, u tvrtki LNG Hrvatska, koja će predstavljati RH u konzorciju LNG Adria osnovanom radi gradnje LNG terminala na Krku, imati većinski udio od 56 posto. Energetski stručnjaci i analitičari izjasnili su se da bi većinski udio u tom strateškom projektu za RH trebao imati Plinacro, jer je od Ine i otkupio Okoli.

Naši pak izvori, bliski Plinacru, kažu da izjava o osnivanju LNG Hrvatska ne znači ništa i ne obvezuje ni na što nego se čeka otkup tvrtke Prirodni plin koja bi navodno mogla zamijeniti, odnosno istisnuti Inu iz te tvrtke. U Ini pak tvrde posve suprotno.

– U međunarodnom konzorciju Adria LNG Ina, HEP i Plinacro imaju rezerviran udio od 25 posto. Ininih 56 posto u LNG Hrvatska proizlazi iz rezerviranih 14 posto kapaciteta u LNG terminalu, što u prvoj fazi gradnje terminala omogućuje uvoz od 1,4 milijarde m³/g plina. HEP ima rezerviranu jednu milijardu m³/g, a Plinacro 0,1 milijardu plina – ustvrdila je Žana Goić, direktorica korporativnih komunikacija u Ini.

Svaki od partnera u tom konzorciju, dodala je, uplatit će alikvotni udio kao svoj investicijski ulog. Kako investicija iznosi milijardu dolara, Ina bi trebala uložiti 140 milijuna dolara, a zajedno bi te tri tvrtke uložile oko 250 milijuna kuna. Ostali partneri u konzorciju platili bi preostalih 750 milijuna dolara.

Imamo pravo na plin!
– Uvoz LNG-a komercijalan je posao. Svaki od partnera ugovara plin, plaća ga, doprema do terminala i prodaje. LNG terminal proradit će najranije 2014. godine, u RH već sada posluju strane energetske tvrtke i nema razloga da se Ini brani kupnja i prodaja plina – zaključila je Ž. Goić. Ini su zasmetali prigovori da Vlada iz nje izvlači plinski biznis, a ona se u nj vraća kroz LNG.


Plinacro može povećati udjel u LNG-u

LNG Adria osnovan je 2007. godine u Zagrebu, a u njemu su EON Ruhrgas, Toatl, OMV, RWE i Geoplin. Bude li promjena u strukturi vlasništva Ine, što nije nemoguće jer je ruski Surgut nedavno kupio 21 posto MOL-ovih dionica od OMV-a, Plinacro će moći povećati svoj udio u LNG Hrvatska. U budući LNG terminal na otoku Krku tankerima će se iz sjevernoafričkih zemalja dopremati pothlađeni plin, a u terminale će se uplinjavati zagrijavanjem.

Želite prijaviti greške?