Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatrena stihija

Požar u Brelima lokaliziran, gasili ga i kanaderi

kanader
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
15.07.2017.
u 23:10

Prvi požar u Bibinjama kod Zadra ugasila su dva Airtractora AT-802

Požar koji je danas rano popodne buknuo na području Gornjih Brela i kojeg je gasilo stotinjak vatrogasaca lokaliziran je pet i pol sati kasnije, a prema prvim procjenama izgorjelo je oko tri hektra niskog raslinja, trave i maslinika, doznaje Hina od Matka Novaka iz DVD Brela.

Vatrogasci su prvu dojavu o požaru dobili u 12.50 sati, pa je na teren izišlo stotinjak gasitelja iz DVD--ova Brela, Baška Voda, Makarska, Lovreć, Zagvozd, Tučepi, Podgora, Kučići, Državna intervencijska postrojba (DIP) Split, te sezonci iz Splita i Zagvozda. Zbog bure koja je puhala na tom području u gašenju požara su sudjelovala i dva kanadera, te je vatra lokalizirana u 18.26 sati.
 
"Vatrogasci su i dalje na terenu gdje će ostati cijelu noć. Sada se sanira i potapa požarište da vatra ne bi ponovno buknula. Još ne znamo uzroke požara", kazao je Novak.

U gašenju požara u subotu su na četiri požarišta angažirane protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, priopćilo je Ministarstvo obrane.Prvi požar u Bibinjama kod Zadra ugasila su dva Airtractora AT-802, a na druga dva požarišta u Zadarskoj županiji (U Lišanima Ostrovičkim i Lisičiću) požare gase dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Dva Canadaira sudjelovala su i u gašenju požara u Brelima kod Makarske.

U MORH-u napominju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze sudjelovale su u gašenju 74 požara - 33 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji.

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone te su zračne snage ostvarile oko 600 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 19.000 tona vode te prevezli 173 "zemaljska" vatrogasca i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, stoji u priopćenju.

 

Komentara 2

BB
bblc
12:00 18.07.2017.

Gos.Marušić dobro zbori,dosta požara je podmetnuto.U Istri i 'okolo' niti jedan požar a Dalmacija gori.Slučajnost ili .... ????

MT
mtomas
14:15 16.07.2017.

Postovani citatelji portala. Jedan sam od onih cija je kuca u Gornjim Brelima bila ugrozena ali obranjena od vatre zahvaljujuci susjedima i nasim hrabrim vatrogascima. Da smo imali normalan tlak u cijevima pozar bi bio ugasen u zacecu. Nasi su roditelji sami investirali u mrezu, trafo-stanicu i pumpe za vodu pa smo stoga imali normalno napajanje vodom. Vodovod je kasnije preuzeo mrezu u skladu s zakonom i prikljucio niz novih korisnika uz naplatu prikljucka. Pored nesretnog spleta okolnosti koje su dovele do inicijalnog zapaljenja trave ipak su potezi iz Vodovoda koji su nam svojim neracionalnim modifikacijama mreze nedavno smanjili tlak vode na minimum u ovom slucaju najveci krivac za pozar. Vecinu dana tlak u cijevima je izuzetno slab da se zna desiti da hladne vode gotovo i nema pa nam se gosti znaju opariti tijekom tusiranja. Sramotno je da su vatrogasna vozila morala ici po vodu u susjednu opcinu Zadvarje. Treba li u Vodovodu cekati da se nesto slicno ponovi ili ce Vodovod konacno nesto napraviti da se greske u vodovodnoj mrezi za Gornja Brela isprave pa da se ubuduce mozemo braniti od vatrene stihije a i da nam domacinstva mogu normalno funkcionirati u smislu opskrbe vodom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije