Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI...'

Žene u crnom u Beogradu obilježile obljetnicu stradanja Vukovara

Beograd: Pokret Žene u crnom traži odgovornost za logore u Srbiji
B.P./ATAImages
18.11.2022.
u 20:01

Žene u crnom za SANU kažu kako se radi o instituciji čiji je značajan dio članova predvodio 80-ih i 90-ih godina kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a nakon toga predvodio poricanje i relativiziranje zločina. Kažu i kako se SANU nikada nije jasno distancirala od takvih svojih nečasnih članova

Srbijanska nevladina organizacija Žene u crnom i ove godine obilježile su u Beogradu stradanje Vukovara 1991. godine. Tim povodom u središtu Beograda, ispred SANU-a, organizirali su mirovnu akciju u crnini i šutnji pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“. Žene u crnom za SANU kažu kako se radi o instituciji čiji je značajan dio članova predvodio 80-ih i 90-ih godina kampanju širenja i poticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a nakon toga predvodio poricanje i relativiziranje zločina. Kažu i kako se SANU nikada nije jasno distancirala od takvih svojih nečasnih članova.

Ovom prilikom izveli su i akciju “Tražimo odgovornost za logore za Hrvate i Hrvatice u Srbiji – 1991/92”.

Najavljuju i kako će u subotu, 19. studenoga, aktivistkinje Žena u crnom i Udruženja žrtava rata „Anima“ iz Đulića (Bosna i Hercegovina) prisustvovati komemoraciji u Vukovaru u znak suosjećanja i solidarnosti sa obiteljima žrtava, građankama i građanima Vukovara.

Iz ove srbijanske udruge napominju kako su povodom 31. godišnjice zločina u Vukovaru, država Srbija i njene institucije dužne su da: utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru; utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji; pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu; uvaže zahtjev Žena u crnom i Art klinike, koje ponavljaju već 15 godina, uz podršku više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i drugdje i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama; pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Komentara 17

MI
Milana19994
20:25 18.11.2022.

Rat je rat. Sve je isto samo ima drugo ime. To bili nekome roditelji, djeca, domovi, uspomene!! Nema dobrog rata. Nikad bilo i nikad nebude.

VI
vidum
05:56 19.11.2022.

Kao dragovoljcu Domovinskog rata, čini mi se da na ovom portalu ima i gorih od onih koji su počinili pokolj u Vukovaru.

DU
Deleted user
21:45 18.11.2022.

Žene u crnom nisu ono za što se izdaju. One su žene na zadatku. Dovoljno je vidjeti s kime su umrežene u Hrvatskoj i sve je jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije