Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON MORATORIJA

Zeleni pozivaju Oreškovića da se izjasni o Plominu C

Tihomir Orešković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.01.2016.
u 11:28

Privremeni moratorij nikako nije dovoljan, poručuju udruge

Koalicija udruga Greenpeace, Zelena akcija, Zelena Istra i Bankwatch danas je u priopćenju pozdravila najavu nove Vlade o uvođenju privremenog moratorija na gradnju termoelektrana.

– Privremeni moratorij nikako nije dovoljan. Od Plomina C potrebno je definitivno i trajno odustati te napokon prestati gubiti vrijeme na tako skup i okolišno štetan projekt. Uostalom, ideju izgradnje ove termoelektrane je na referendumu odbacilo 94% građana Labinštine – stoji u priopćenju.

Komentirajući jučerašnji članak iz Večernjaka, u kojemu se navodi informacija kako je HEP s japanskim investitorom dogovorio da će kupovati električnu energiju iz Plomina C po cijeni od čak 85 eura po MWh, dok je cijena na europskom tržištu gotovo tri puta niža, zelene udruge kažu da je jasno da termoelektrana iz koje bismo kupovali barem toliko skuplju struju od uobičajene nema smisla. Međutim, dodaju, zabrinjavaju navodi izvora iz Vlade koji tvrde da žele nastaviti s ovim projektom, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU.

– Zbog toga pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C – stoji u priopćenju.

>> Nizozemci grade elektrane na ugljen, a mi se svađamo oko Plomina C

Komentara 4

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
11:56 27.01.2016.

Nadajmo se pozitivnom odlukom oko toga problema od gospodine Oreskovica.. Hrvatski interesi na pravom mjestu!.

BU
BubyZG
11:54 27.01.2016.

Prije tri mjeseca nizozemska je vlada odobrila izgradnju termoelektrane na ugljen snage 1400 MW, dakle gotovo tri puta veću od Plomina C, sa obrazloženjem da se mora nadoknaditi manjak koji će nastati prestankom rada nuklearki u Njemačkoj. Najskuplja je struja koje NEMA !!!

MU
Mukowsky
11:55 27.01.2016.

Znači vama je bolje da blok A truje i dalje nego da se zamjeni sa ekološki daleko boljim blokom C?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije