Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori ispod stola?

Zdravko Marić odgovorio Aleksiću: O CHF ne pregovaramo potajno

Zdravko Marić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
05.11.2017.
u 11:56

Hrvatska još nije osporila nadležnost ICSID-a u Washingtonu u tužbama banaka zbog gubitaka na konverziji kredita. U Vladi se uzdaju u skorašnji pravorijek Suda EU u predmetu Achmea. S bankama se ipak razgovara o mogućem mirnom rješenju spora, neslužbeno doznajemo

Hrvatska do sada nije osporila nadležnost Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) u Washingtonu u tužbama koje su tri banke podnijele zbog gubitka na konverziji kredita u švicarskim francima.

Proizlazi to iz odgovora Vlade na zastupničko pitanje kojim je Goran Aleksić podsjetio da je Europska komisija državama članicama naložila da iziđu iz međusobnih bilateralnih ugovora o zaštiti i poticanju ulaganja, tzv. BIT-ova, jer predviđaju arbitražne mehanizme protivne zakonodavstvu EU.

A jedan od takvih ugovora je i onaj koji je Hrvatska potpisala s Austrijom prije ulaska u EU, na koji su se pozvale Unicredito i Zagrebačka banka u rujnu prošle godine kada su u Washingtonu pokrenule spor protiv Hrvatske pa je Aleksić Vladu upitao i je li pokrenula izlazak iz BIT-ova.

Vlada u odgovoru donosi kronologiju UniCreditove tužbe, uz poruku da je u tijeku priprema odgovora na tužbu te da ne mogu iznositi detalje postupka koji je u tijeku, kao ni otkrivati koje procesne i materijalno-pravne prigovore planiraju koristiti, što znači da nije isključeno kako će se prigovor o nenadležnosti ICSID-a ipak podnijeti. To su nam potvrdili i izvori bliski Banskim dvorima, koji tumače kako postoje argumenti za, ali i protiv osporavanja nadležnosti ICSID-a, a jedan od najsnažnijih je činjenica da je ICSID do sada odbio sve prigovore u kojima je argument bio da je mjerodavno europsko pravo, a ne bilateralni ugovor. Što se tiče izlaska Hrvatske iz BIT-ova, u Vladi se uzdaju u skori pravorijek Suda EU u predmetu Achmea. Presudi li tu Sud EU da je mjerodavno europsko pravo, svi BIT-ovi bi se istodobno stavili izvan snage, čime bi se izbjegao jednostrani raskid i primjena tzv. sunset klauzule po kojoj bi se ugovori primjenjivali još godinama.

Ako bi na kraju pravorijek arbitraže u Washingtonu bio suprotan stavu Suda EU, pitanje je kako bi se u članicama EU mogla primijeniti presuda koja je suprotna europskom pravu, kažu naši izvori. Nezadovoljan odgovorom Vlade, Aleksić tumači da nadležnost ICSID-a nije osporena zato što se potajno pregovara s bankama.

– Nešto se očito dogovaraju s bankama i nešto rade ispod stola na nagodbi koja se već i ranije spominjala, što ne bi smjeli činiti s obzirom na sudske odluke u Hrvatskoj koje ne idu u korist banka – izjavio je Aleksić za Novi list.

Njegovu tvrdnju ministar financija Zdravko Marić jučer nije želio komentirati. Poručio je tek kako “Vlada sasvim sigurno ništa ne radi ispod stola”. Iz izvora bliskih Vladi doznajemo ipak da se s bankama razgovara o mogućem mirnom rješenju, jer “za Hrvatsku nije dobra reputacija da je stalno u nekim arbitražama”, no nitko ne može sa sigurnošću reći da će do dogovora doista i doći.

Komentara 24

ST
stefj
12:38 05.11.2017.

Eto, pitanje je samo kada i koliko ćemo platiti Milanovićev pokušaj ostanka na vlasti. Ono što su svi razumni tvrdili od početka, na što je HNB upozoravala polako se ostvaruje... Ne može se jednostrano, bez dogovora napraviti takav potez, samo zato da se stvori još jedna interesna skupina koja će glasati za tebe. Osim toga, Lalovac koji je to vodio, bio je u očiglednom sukobu interesa, jer je i sam imao visoki kredit u Šivcarcu... I tako, opet svi plaćamo nešto što je odgovornost (glupost) pojedinca...

DU
Deleted user
17:44 05.11.2017.

Marić najbolji ministar financija do sada.

MA
Marko1337
13:52 05.11.2017.

Marić je najsposobnij ministar finacija odkad imamo Hrvatsku, za razliku od nesposobnih bitangi linića, lalovca i sličnih komunjarskih likova, no ta jkomunjarska gamad podmeće njemu kao i cijelom hrvatskom narodu. na uhodani prljavi način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije