Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Nastava na daljinu: Nastavnici više neće morati u školu

Vlada RH na sjednici o suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj
Patrik Macek/PIXSELL
19.03.2020.
u 10:34

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održava se 216. sjednica Vlade. 

– Ova sjednica Vlade održava se u Nacionalnoj knjižnici jer je riječ o mjerama koje poduzimamo radi sprječavanja širenja koronavirusa, radi socijalnog distanciranja koje je nužno. Trebamo biti svjesni koliko je situacija ozbiljna. Mi ćemo do daljnjega održavati sjednice ovdje i osiguravati rad Vlade. Omogućili smo, ako će biti potrebno, da budu i videosjednice Vlade gdje će svaki ministar biti na liniji u svojem uredu. Ja bih, uz ove informacije koje su kazane, naveo kako su sada 102 zaražena – rekao je Plenković i obratio se ministru zdravstva za potvrdu. 

Vlada RH na sjednici o suzbijanju koronavirusa u Republici Hrvatskoj
1/3

– Imamo 102 slučaja. Jutros je rečeno 99 – kazao je ministar Beroš. 

Andrej Plenković osvrnuo se i na donesene mjere koje su danas stupile na snagu. 

– Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, kina, kazališta, teretana, izložbi. Obustavlja se rad dječjih i drugih radionica. Obustavlja se rad autoškola i drugih škola. Poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće. Moraju otkazati konferencije i sva poslovna putovanja. Zabranjen je prijelaz preko svih graničnih prijelaza. Povratak u matične države omogućit će se državljanina Europske unije, kao i državljanima trećih zemalja. 

– Vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi očuvala radna mjesta i likvidnost. Uputili smo 63 prijedloga u Hrvatski sabor. Očekujemo podršku Saboru. Pozivam sve, još jednom, na solidarno ponašanje – kazao je Plenković. 

– Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila. Mjere koje su poduzete jučer su strože čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji – ocijenio je premijer.

Najavio je kako će se večeras obratiti javnosti. 

Na dnevnom redu naći će se Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu (EU), nacrt konačnog prijedloga zakona o Centru za posebno skrbništvo, nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona kao i informacijama o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Republici Hrvatskoj 

Pogledajte zašto je važno ostati kod kuće

– U proteklih tjedan dana provedene su sljedeće aktivnosti. Donesene su 12. ožujka mjere prema kojima građani koji ulaze u Hrvatskoj moraju u samoizolaciju. Sve osobe koje ulaze s područja zahvaćenog područja moraju u karantenu u trajanju od 14 dana. Od 6. ožujka obustavljen je rad vrtića, škola i sveučilišta, tada je predloženo da se obustave sve djelatnosti na kojima je više od 100 ljudi. Nacionalni stožer civilne zaštite donio je uputu za povećanje kreveta na najveću moguću mjeru, a 14. ožujka donesena je odluka mobilizacije zdravstvenih radnika koja se provodi sukladno mjerama zaštite pučanstva od COVID-19 – naveo je ministar Beroš. 

– Od danas stupaju na snagu strože mjere socijalnog distanciranja. Liječnicima i epidemiolozima jučer su upućene nove upute vezane za postupanje s pacijentima koji su potencijalno zaraženi virusom COVID-19 – kazao je ministar zdravstva. 

– U planu je uspostava primarnih centara ovisno o tijeku epidemije. Za područje Zagreba to će biti KB Dubrava s 300 kreveta koji će biti za pacijente s težim simptomima. Ministarstvo obrane pružit će pomoć s dodatnim kapacitetima postavljanjem dodatnih ležajeva te šatora na području KB Dubrava. Primarni centri bit će na području većih gradova: Osijeka, Rijeke i Splita i u drugim gradovima ako bude potrebe. 

– Hrvatska vojska spremna je u skladu s epidemiološkom situacijom pružiti pomoć pri postavljanju samoekspedicijskih štatora. S radovima počinjemo odmah. Radit ćemo u tri smjene, šator će biti podignut za dva dana – otkrio je ministar obrane Damir Krstičević. 

– Ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu – rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, što znači da nastavnici više neće morati dolaziti u školu. No treba osigurati prihvat djece u vrtićima i nižim razredima za roditelje koji rade.

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
10:38 19.03.2020.

Drago mi je da se ova situacija shvatila ozbiljno i sto su se na vrijeme pocele poduzimati mjere.

Avatar Dipsy
Dipsy
10:40 19.03.2020.

Vlada se pokazala iznimno odgovornom u situaciji s korona virus. Prvenstveno pohvale Plenkoviću, Berošu i Mariću

BO
bolonjez
10:41 19.03.2020.

Možda bi i bilo najbolje video pozivima, treba sve napraviti da se sprijeci opasnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije