Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakračani ogorčeni zbog eksplozije, u središtu Osijeka izbjegnuta tragedija

Zbog oštećenih plinskih cijevi žive u strahu

26.01.2009.
u 18:07

Zbog snažne eksplozije plina u pakračkoj Ulici kralja Tomislava, koja je u petak srušila zgradu u kojoj je stradao o. Amfilohije Živković, njezini stanovnici žive u strahu. Uzrok je curenje plina iz oštećenih cijevi, a iako se detalji još istražuju, zabrinuti su jer to nije prva takva eksplozija u ulici, već treća od 1992. godine. Stoga su stanovnici zatražili hitan sastanak s predstavnicima pakračkoga Komunalca, tvrtke zadužene za distribuciju plina, ali i gradske vlasti.

Stare i 35 godina
– Tražimo da se plinska mreža u našoj ulici što prije zamijeni, a ne da se samo popravlja kao dosad. Dok se ti poslovi ne obave, radnici Komunalca trebaju svakodnevno kontrolirati mrežu, a o svim tim kontrolama moraju se napraviti zapisnici. Također tražimo da se zabrani prometovanje teških kamiona kroz našu ulicu te da se što prije sazove Gradsko poglavarstvo – kazala je Vesna Ančić nakon sastanka zabrinutih stanovnika Tomislavove ulice. Dodala je kako će slijedeći sastanak biti za dva tjedna, a ako gradska vlast i Komunalac dotad ništa ne poduzmu, organizirat će prosvjed.

Plinska mreža na pakračko-lipičkom području duga je 50 kilometara, a 80 posto čine čelične cijevi stare između 30 i 35 godina. Unazad tri godine počela je zamjena starih cijevi novima, plastičnima, no posao ide sporo.

– Krenuli smo iz središta grada prema periferiji, ali to je skup posao i trebalo bi nam oko šest milijuna kuna da zamijenimo stare cijevi i potom nogostupe vratimo u prvobitno stanje – kazao je direktor Komunalca Zdravko Vostri.

Pakrački gradonačelnik Davor Huška rekao nam je danas kako će predložiti Poglavarstvu da se prihvate zahtjevi građana.

Prelazak teretnjaka
- S obnovom plinske mreže nastavit ćemo i ove i sljedećih godina, a Tomislavovoj ulici dat ćemo prednost. Kamionski prijevoz će biti izmješten iz grada već ove godine, čim se završi obilaznica preko poduzetničke zone – kazao je Huška.

Plin, međutim, prošloga tjedna nije uznemirio samo Pakračane, već i Osječane. Naime, u petak oko 19 sati miris plina osjetio se u cijeloj Rokovoj i Ilirskoj ulici u samom središtu grada, a na njihovu križanju došlo je do kvara na plinovodu. Na sreću, sve je prošlo bez posljedica zbog brze intervencije vatrogasaca, HEP plina i policije.

Zbog neprestanog prolaska teretnih vozila preko površine ispod koje se nalaze plinovodi došlo je do popuštanja ventila iz kojih je plin počeo istjecati. Na sreću, koncentracija plina nije bila toliko velika da je moglo doći do eksplozije, a kvar je uklonjen dan kasnije. Pritom je zbog uklanjanja kvara bez plina ostalo 1500 kućanstava, ali samo na sat i pol vremena.

– Plinovodi se najčešće nalaze iznad zelenih površina kako ne bi dolazilo do kvarova i istjecanja kao što je bilo u petak – kazao nam je Damir Fekete, rukovoditelj HEP plina - Pogona Osijek.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije