Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Zbog HDSSB-ovog prijedloga nitko više ne bi htio donositi odluke

jadranka kosor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
11.11.2013.
u 17:15

HDSSB je tražio da se uvede i nezastarijevanje i "kaznenih djela kojima se ugrožava ekonomska stabilnost i financijski položaj RH počinjenih od strane visokih dužnosnika"

Radna skupina za izradu nacrta ustavnih promjena danas je održala prvi radni sastanak na kojem su većinu rasprave posvetili prijedlogu koji je inicirao ove ustavne promjene, dakle, da se u Ustav uvede odredba o nezastarijevanju kaznenih djela teških ubojstava. HDZ-ovci su predložili da se govori o teškim ubojstvima počinjenim od strane jugoslavenskog komunističkog režima, no SDP smatra da već sama definicija teških ubojstava obuhvaća i taj zahtjev. Jadranka Kosor zapitala se što je onda s ubojstvima počinjenim od strane drugih komunističkih režima, a ne samo jugoslavenskih, te ubojstvima koja nisu iz toga razdoblja, ali su i dalje nerazjašnjena.

HDSSB je tražio da se uvede i nezastarijevanje i "kaznenih djela kojima se ugrožava ekonomska stabilnost i financijski položaj RH počinjenih od strane visokih dužnosnika: predsjednik RH, premijera, predsjednika Sabora, ministara, guvernera HNB-a i ostalih dužnosnika".

- Otvara se opasan prostor ovakvim prijedlogom jer se temelji na procjeni rada vladajuće garniture, pa bi tako, primjerice, ministar financija mogao odgovarati za izdavanje obveznica jer se nekome ne sviđa cijena koju je postavio – kazao je HNS-ov Goran Beus Richembergh, a Jadranka Kosor je dodala da bi se tako svaka politička odluka preispitivala, pa i samo donošenje proračuna, pa je pitanje tko bi onda uopće više bio spreman preuzeti odgovornost za donošenje ikakvih odluka.

Iako se svi slažu s idejom treba na višu razinu Ustavom dići pitanje odgovornosti dužnosnika za ekonomsku i financijsku stabilnost zemlje, misle da o formulaciji treba zatražiti mišljenje ustavno-pravnih i kazneno-pravnih stručnjaka i od ministarstva pravosuđa zatražiti da razmotri eventualne izmjene kaznenog zakona u tom smjeru. Dogovoreno je da na današnjem sastanku već pokušaju naći konsenzus oko reguliranja ovih odredbi.

Konsenzus je postignut kod prijedloga Udruge zagrebačkih Poljičana "Sveti Jure" koji traže da se u Izvorišne osnove Ustava unese "postojanje drevne Poljičke kneževine i njenog Poljičkog statuta", koji je odbijen jer su svi složni da Izvorišne osnove ustava ne treba dirati.

Komentara 1

SP
spirajzlin
08:33 12.11.2013.

političari kod nas za ništa ne odgovaraju...pa ni moralno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije