Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene ustava

Karamarko: Past će pozlate s mnogih poznatih imena

Karamarko (1)
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.07.2013.
u 12:52

Ono što smo mogli napraviti s jednom malom lopatom i motikom, gospodin Milanović za to treba traktor, rekao je Karamarko

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je danas da će njegova stranka podržati ustavne promjene kojima SDP namjerava ukinuti zastaru za politički motivirana ubojstva, ali prije svega žele razgovarati jer smatraju da se sve može riješiti povlačenjem "lex Perkovića".

– Naravno da ćemo podržati promjene Ustava, ako ništa drugo ne preostaje i ako neće povući ovaj zakon, naravno da ćemo na jesen o tome porazgovarati, ali će nas jako, jako zanimati definicija tog članka u Ustavu. Zanima nas procedura, mi smo bili protiv takvog jednog, rekao bih, nekorektnog postupka – ponovio je Karamarko ono što je rekao i prošli petak nakon neuspješne sjednice Odbora za Ustav.

– Spremni smo razgovarati jer želimo prije svega da iskreno, autentično riješimo problem komunističkih zločina, za razliku od njih koji su puno skrivali. Ja sam kao ministar pokrenuo neke postupke, zašto me tada nisu podržali? Tada su me optužili i osudili da hapsimo ljude s toliko godina, da ih privodimo ovako, itd... To je bila izvanredna prilika da prije ulaska u EU pokažemo dobru volju da mi to želimo raditi, ali tada sam to radio samo ja kao nestranački ministar u HDZ-ovoj vladi. Sad sam predsjednik HDZ-a pa je ta želja potencirana. Ako to oni ne naprave, onda ćemo to mi napraviti kada dođemo na vlast – objašnjava Karamarko koji vladajućima najviše zamjera što se s "lex Perković" išlo tek nakon što je Njemačka ratificirala naš ugovor.

– Mislim da taj zakon nije bio potreban i mi smo inzistirali da se on povuče. Naravno da smo za to da se s komunističkim zločinima raščisti, ali ne samo kroz ovu fazu, tipa mogućih inkriminacija gospodina Perkovića i sličnih nego puno puno šire. Želimo razriješiti komunističke zločine i želimo kroz procesuiranje tih zločina reći što je zapravo predstavljao taj period komunizma u Hrvatskoj. Neki očito to skrivaju kao zmija noge i ne žele o tome pričati – nastavlja Karamarko kojeg brinu potencijalne manipulacije s odlukom da se mijenja Ustav, a da s druge strane u "lex Perkoviću" govorimo da nećemo izručivati.

Ono što smo mogli napraviti s jednom malom lopatom i motikom, gospodinu Milanoviću za to treba traktor. Ali ako je potrebno kupiti traktor i trošiti energiju na to, u redu. Mi ćemo u konačnici i na to pristati samo da riješimo problem. Moramo reći što su značili komunistički zločini i što je značio taj period u hrvatskoj povijesti i osuditi ga kao takvog i u konačnici otkriti po zapovjednoj odgovornosti tko su ti krivci i da se vidi do koga ćemo doći. Past će mnoge ikone i pozlate s mnogih poznatih imena, ali mislim da je vrijeme da to napravimo. Ušli smo u Europu, a Europa se s tim ne igra, Europa je riješila problem komunističkih zločina – tvrdi Karamarko te ponavlja da su stvari riješene ako vladajući povuku "lex Perković" i da se onda može razgovarati o promjeni Ustava.

– Ako misle da se to ne može riješiti lopatom i motikom, nego traktorom, onda ćemo mi to riješiti traktorom zajedno s njima – zaključio je predsjednik HDZ-a.

 >>Josipović: Nemam ništa protiv ustavnih promjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije