Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50. obljetnica ubojstva

JFK zaustavljen jer je svima želio dati ista prava

John i Jackie Kennedy
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.11.2013.
u 17:00

Preranu smrt 35. predsjednika Amerike mnoge su generacije Amerikanaca sve do terorističkog napada 11. rujna 2001. smatrale najtraumatičnijim javnim događajem. Toga će se sutra prisjetiti predsjednik Barack Obama i cijela Amerika koja će na prigodnim okupljanjima od Bijele kuće do Dallasa odati počast jednom od najboljih među njima.

Amerika sutra obilježava 50. godišnjicu od ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja koji je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem preminuo 22. studenoga 1963. godine u Dallasu.

Sa šestog kata zgrade u centru grada Dallasa u Teksasu Lee Harvey Oswald ispalio je dva hica i predsjednik, koji se vozio u otvorenom automobilu, pogođen je u glavu i vrat.

Najtraumatičniji događaj

Kennedy je brzo prevezen u obližnju bolnicu gdje je preminuo pola sata nakon atentata, ne došavši k svijesti. Okolnosti ubojstva 46-godišnjeg predsjednika koje je šokiralo Ameriku i svijet nisu do danas razjašnjene. Teorije zavjere uključuju tadašnjeg Kennedyjeva potpredsjednika Johnsona, CIA-u, republikance, mafiju, Fidela Castra, KGB...

Preranu smrt 35. predsjednika Amerike mnoge su generacije Amerikanaca sve do terorističkog napada 11. rujna 2001. smatrale najtraumatičnijim javnim događajem. Toga će se sutra prisjetiti predsjednik Barack Obama i cijela Amerika koja će na prigodnim okupljanjima od Bijele kuće do Dallasa odati počast jednom od najboljih među njima. Posebna ceremonija očekuje se na Nacionalnom groblju u Arlingtonu gdje je pokopan John Kennedy. Točno u 12.34 sati, u vrijeme kad je prije pola stoljeća preminuo Kennedy, zvonit će crkvena zvona na katoličkim crkvama u 50 ponavljanja.

John Kennedy bio jedan od najhumanijih američkih predsjednika koji se zalagao za mir, smanjenje vojnih resursa, za socijalnu i zdravstvenu zaštitu svakog građanina. Analitičari se slažu da se John Kennedy borio za ideale slobode i demokracije i možda bi, da nije ubijen, uspio svladati protuslovlja u američkom društvu, koja su nakon atentata izbila svom žestinom u obliku oštrih sukoba zbog politike prema Vijetnamu i eskalacije nasilja u javnom životu. Zaredala su ubojstva prominentnih osoba, a rasni su sukobi postali kronična boljka američkog društva.John Fitzgerald Kennedy rođen je 29. svibnja 1917. u imućnoj obitelji irskih doseljenika. Bio je zastupnik u Kongresu a kao kandidat Demokratske stranke izabran je u studenome 1960. za predsjednika SAD-a. Kennedy je jedini katolik te prvi irski Amerikanac koji je sjeo u Ovalni ured. Manje je poznato da je bio i jedini predsjednik Amerike koji je dobio Pulitzerovu nagradu, 1957. godine.Diplomirao je na prestižnom sveučilištu Harvardu i sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kao zapovjednik torpednog čamca te je ranjen u borbi protiv Japanaca 1943.

Sporazum s Hruščovom

U listopadu 1962., Kennedy objavljuje pomorsku blokadu Kube zbog raketnih baza koje je SSSR montirao na otoku. Najveća kriza hladnog rata riješena je u neposrednom sporazumu između Kennedyja i ruskog predsjednika Nikite Hruščova koji je pristao na povlačenje sovjetskih raketa.

Ta politika dovela je do sklapanja Moskovskog sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa u ljeto iste godine. Program koji je Kennedy predložio Kongresu za potpuno provođenje u život građanske ravnopravnosti za Afroamerikance bio je u tom pogledu najrevolucionarniji čin od vremena predsjednika Abrahama Lincolna, što ga je možda i stajalo života.

Ključne riječi

Komentara 4

SN
snowden
19:35 21.11.2013.

Genocid nad Inijancima,divlji zapad,građanski rat zbog robovlasništva,atentat na Lincolna zbog ukidanja robovlasništva,bacanje bombe na Hiroshimu pa kasnije i na Nagasaky(da dokažu ne znam što),Vijetnamski rat,atentat ma Martina L. Kinga,atentati na Kennedye,devastacija Iraka u pozrazi za evidentno nepostoječim oružjem,Arapsko proljeće,pokušaj pokretanja rata u Siriji...500 godina povijesti Amerike.I oni uče svijet demokraciji i ljudskim pravima..Sramota

Avatar airbizz
airbizz
09:41 22.11.2013.

jedna od mogućih teorija ubojstva jfk-a je izvršna odredba 11110 koju je htio aktivirati i u kojoj stoji da bi pokrenuo tiskanje novog američkog dolara koji ne bi bio ovisan o narodnoj banci amerike(koja je inače privatna).znači,nova narodna banka koja bi bila državna.

ST
stomugromova
16:35 23.11.2013.

Kennedy je potpisao Izvršnu Naredbu broj 11110, na temelju koje je odštampao 4.292.893.815 dolara sa natpisom "UNITED STATES NOTE", umjesto "FEDERAL RESERVE NOTE".Na taj je način htio praktički izbrisati javni dug koji je nastao zbog novca kojeg Privatna Centralna Banka - Federal Reserve izdaje iz ničega, a posuđuje ga državi uz kamate. FED je dakle privatna banka osnovana 1913-e u vlasništvu: -Rothschild Banks of London and Berlin (Rothschild) - Lazard Brothers Bank of Paris - Israel Moses Sieff Banks of Italy - Warburg Bank of Hamburg, Germany and Amsterdam - Kuhn Loeb Bank of New York - Lehman Brothers Bank of New York - Goldman Sachs Bank of New York - Chase Manhattan Bank of New York (Rockefeller) Ubrzo nakon toga je ubijen, a novčanice povučene iz opticaja. Ubojstvom Kennedya, lihvari su spriječili stvaranje nekreditnog novca.Nadalje,Kennedy je biop protiv izraelskog nuklearnog programa u kojem su SAD trebale transferirati tehnologiju.I ima još puno toga.No svemu je bitno samo jedno,Kennedfy je namjeravao vratiti SAD u ruke američkog naroda kojem je cionistički lobi oteo i okupirao SAD i pretvorio je u svoju koloniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije