Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen zbornik

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

zbornik
Foto: Branimir Bradarić
15.11.2013.
u 13:47

U zborniku, koji ima više od 400 stranica, objavljeni su radovi 22 autora

Znanstveno stručnim skupom Vukovar 91 – Istina i/ili osporavanje, koji organizira Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, započeo je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine. Držan Živić, voditelj vukovarskog centra Ivo Pilar, kaže kako u novije vrijeme u Hrvatskoj nije toliko problem istraživanje same istine i ustanovljavanje znanja o tome što se događalo 90-ih godina u vrijeme Domovinskog rata i stvaranja neovisne i suverene Republike Hrvatske.

On smatra da se ta istina marginalizira i pokazuje kao da nam ona više nije potrebna.

- Kao da mi više ne trebamo znati što se događalo u Vukovaru 1991. godine, tko je pokrenuo agresiju i tko je počinio zločine. Kao da se ta istina ne samo ne istražuje nego i da ono što je istraženo nije više dovoljno društveno relevantno. To je memoricid, pokušaj da se iz hrvatskog sjećanja isključe oni elementi za koje držimo ne samo da su paradigmom, već i temelji hrvatskog nacionalnog identiteta. Cilj je tragati za istinom o Vukovaru u vrijeme Domovinskoga rata i istinu čuvati od zaborava koji nam neki nude u ime budućnosti Vukovara, tvrdi Živić.

Prethodno je sudionicima skupa predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg, 15. znanstveno-stručnog skupa Vukovar '91. – dvadeset i prva godina poslije. U zborniku, koji ima više od 400 stranica, objavljeni su radovi 22 autora. Među tim radovima su i dva koja govore o genocidu na Armencima u prvoj polovici 20. stoljeća.

>> "Vukovar u Rijeci" - Povorka sjećanja na tragediju Vukovara

Komentara 2

Avatar Naravno
Naravno
12:51 17.11.2013.

je početak zbornika počinje spiskom srpskih žrtava???

Avatar Finanz
Finanz
15:42 15.11.2013.

Gospodine Živiću sve sto ste rekli istina je.Umjesto da su ovaj clanak stavili na naslovnicu zavrsio je ovdje negdje u zapecku,gdje uglavnom zavrsava istina koja se ne zeli cuti ni vidjeti.I pored toga govoriti se mora i treba i ne treba posustati nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije