Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTHVAT ŽIVOTA

Za bolesne hoda od Baskije do Izraela

'21.09.2012., Orahovica - Spanjolski novinar G. Nagore pjesaci 7000 kilometara do Jeruzalema.  Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
22.09.2012.
u 18:00

Pješačenjem će povezati dva svetišta, Santiago de Compostelu i Jeruzalem, vraćajući se putem svetog Jakova

Prije šest mjeseci iz španjolskoga grada Santiago de Compostele na 7000 kilometara dug put pješice je krenuo španjolski novinar Guillermo Nagore. Trenutačno pješači kroz Hrvatsku, koja mu je na pola puta, a do sada je prešao 3260 kilometara.

- Radio sam u jednim novinama u Baskiji i 19. ožujka započeo sam ovaj pohod u suradnji sa španjolskom Konfederacijom za borbu protiv Alzheimerove bolesti. Na putu pokušavam senzibilizirati ljude za probleme oboljelih od te bolesti. U svakoj zemlji kroz koju prolazim sastajem se s udrugama koje okupljaju oboljele, slušam njihove probleme i iskustva. Cilj mi je povezati ih kako bi se lakše borili protiv Alzheimera i kako bi ih drugi bolje shvaćali. O tome pišem na svome blogu – ističe 44-godišnji Nagore, koji je na jučerašnji Svjetski dan Alzheimerove bolesti stigao u Zagreb.

Svojim putem povezat će i dva najpoznatija svetišta na svijetu, španjolsku Santiago de Compostelu u kojoj se nalazi grob sv. Jakova apostola, koji je u taj grad došao iz Svete zemlje, i Jeruzalem. Prije deset godina i sam je pješačio u Santiago, koji godišnje posjeti oko 100.000 hodočasnika. Za razliku od sv. Jakova, krenuo je u obrnutom pravcu. Svaki dan propješači 25 kilometara, a ne nađe li mjesto na kojem bi spavao i više.

- To je moj san, pomalo luckast, ali san koji ostvarujem. Nije bilo jednostavno dati otkaz i krenuti, ali nije mi žao. Očekujem da ću na cilju biti za pola godine. Kada se vratim, možda napišem i putopis s putovanja - kaže Nagore koji je oduševljen ljepotama Hrvatske, posebno njezinom obalom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije