Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA

WHO: Karantena nije dovoljna, treba pronaći oboljele od koronavirusa

Koronavirus Italija
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
24.03.2020.
u 09:26

Podsjećamo, nedavno je predsjednik SZO-a dr. Tedros Adhan Ghebreyes rekao da se ne može voditi s povezom preko očiju, odnosno da još nema dovoljno testiranja, izolacija i traženja kontakata zaraženih.

Države ne mogu jednostavno zaključati svoje stanovništvo kako bi pobijedile koronavirus, rekao je glavni stručnjak za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije, dodavši da moraju postojati javne zdravstvene mjere kako bi se izbjegla ponovna pojava virusa.

– Moramo se zaista fokusirati na pronalaženje onih koji su bolesni, koji imaju virus, kako bismo ih izolirali, pronašli njihove kontakte i izolirali i njih – rekao je Mike Ryan iz WHO-a u intervjuu na BBC-ju, u Andrew Marr Showu. – Opasnost s karantenom je ta da ako ne donesemo odmah snažne zdravstvene mjere, postoji opasnost da će se bolest vratiti kad ukinemo restrikcije kretanja i karantene.

“Testirajte, testirajte, testirajte”

Podsjećamo, nedavno je predsjednik SZO-a dr. Tedros Adhan Ghebreyes rekao da se ne može voditi s povezom preko očiju, odnosno da još nema dovoljno testiranja, izolacija i traženja kontakata zaraženih. Naglasio je da se lanac prijenosa zaraze mora presjeći, a da bi se to postiglo, najefikasnije je testirati i izolirati.

– Ne možemo zaustaviti pandemiju ako ne znamo tko je zaražen – rekao je i zato poslao apel: – Testirajte, testirajte, testirajte! Naš je stožer više puta istaknuo da se taj apel ne odnosi na Hrvatsku jer da mi dovoljno testiramo one koje je nužno testirati, dok je broj samoizoliranih od početka zaraze prilično velik u odnosu na druge zemlje te da je sva prevencija širenja zaraze na savjesti petnaestak tisuća samoizoliranih, ali i svih nas ostalih. Jučerašnje povećanje broja zaraženih od “samo” 29 slučajeva je ohrabrujuće, jer iako je počela lokalna transmisija virusa, očito je da se još nije razmahala. Sada je samo pitanje koliko je panika zbog potresa utjecala na širenje zaraze, što ćemo znati za pet do sedam dana.

Koronavirus Italija
1/10

Ipak, pet osoba na respiratoru govori kako su ozbiljna bila upozorenja građanima da vode računa kako se naši zdravstveni kapaciteti ne bi opteretili iznad kadrovskih i infrastrukturnih mogućnosti. Prema Worldometeru koji daje najažurnije podatke, jučer u 15 sati u svijetu je bilo 318.649 zaraženih, 13.674 smrtna slučaja i više od 10.000 pacijenata na intenzivnoj njezi. Sve te brojke sve brže rastu, što govori da Europi i svijetu tek slijedi vrhunac.

Sve više smrtnih ishoda

Španjolska je nažalost počela brojiti žrtve po talijanskim mjerilima, po nekoliko stotina dnevno. Iran već danima ima više od stotinu mrtvih dnevno. U SAD-u zbog povećanog broja testiranja bilježe sada po nekoliko tisuća novozaraženih te sve veći broj mrtvih, jučer u 16 sati 349. Broj mrtvih u Francuskoj je već 562, s tim da oni u večernjim satima objavljuju dnevne podatke. U Švicarskoj, UK, Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Portugalu sada imaju po više stotina novozaraženih, svakodnevno nove smrtne slučajeve, Nizozemska čak 43 nova slučaja, ukupno 179. UK ima zasad 243 žrtve, Belgija 75... Turska se dugo držala dobro, a sad već imaju tisuću s Covidom-19 i 21 smrtni slučaj. Slovenija je jučer imala 414 zaraženih, Srbija 188 i dva smrtna slučaja, BiH 94 i jedan smrtni slučaj.

Prvih sto tisuća zaraženih u svijetu bilo je 5. ožujka u večernjim satima, dakle dva i pol mjeseca od prvih zaraza u Kini. Drugih stotinu tisuća zaraženo je već za 12 dana, 17. ožujka, a sljedećih stotinu tisuća za samo četiri dana. Nastave li se crni trendovi, već sljedeći tjedan svijet će bilježiti milijun zaraženih. Italija je, sudeći po trendovima proteklih dana, jučer imala osam puta više zaraženih nego trenutačno u Kini, pedesetak u odnosu na njihovih šest tisuća, a i broj zaraženih u Španjolskoj, SAD-u i Njemačkoj veći je od 20 tisuća. Osobito je zabrinjavajući broj kritičnih slučajeva u Italiji – oko 3000, u Španjolskoj 1600 i Francuskoj 1500. 

Ključne riječi

Komentara 3

GL
GledamTe
09:56 24.03.2020.

Barbasmora - velo ostrouman komentar! Ali, je li moguce testirati primjerice nekih 500 tisuca ljudi u Hrvatskoj, 20 milijuna u Njemackoj, 10 milijuna u Poljskoj... Neke zemlje, uSkandinaviji, uopce be testiraju dok ne dodje pacijent s vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima koji usto imaju veze sa simptomima virusa! Dakle! Sto tu mjesas Plenkovica, HDZ pa cak i Balkan ?

XS
XSARA
14:18 24.03.2020.

Posljedice ovog testiranja na kapaljku će nam se i te kako vratiti... Umjesto da se čim prije pohvataju i maknu zaraženi, ovdje se i dalje čeka i gleda kako se virus slobodno širi.

BA
Barbasmora
09:34 24.03.2020.

Eto njih....oni opet pametni! Pa sta oni uce nas balkanski HDZ!? Aaaahahaha...nikad nisu culi za Balkan...i umisto da samo ponavljaju sve sta radimo mi oni opet pametuju! Svi će bit mrtvi na vama, zapamtite! Bravo plenki, testiranje nama nije potrebno! A vi samo ucite od kineske komunisticke partije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije