Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbili joj žalbu

Smiljana Srnec ostaje u zatvoru zbog opasnosti od počinjenja novog kaznenog djela

Smiljana Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/13
28.10.2019.
u 16:58

Prvostupanjski sud ukazao je na okolnosti koje upućuju na "konkretnu i razborito predvidivu opasnost od počinjenja novog kaznenog djela", i time opravdavaju daljnju primjenu mjere istražnog zatvora

Vrhovni sud odbio je zahtjev Smiljanje Srnec (45) da ju se pusti da se brani sa slobode. Prvostupanjskim rješenjem Županijskog suda u Varaždinu produljen joj je istražni zatvor, na što je podnijela žalbu zbog, po njoj, bitne povrede odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"U ovom stadiju postupka za odluku o istražnom zatvoru nisu od utjecaja žalbeni navodi kojima optuženica nastoji ukazati na druge moguće počinitelje djela, dajući osobnu analizu i ocjenu značaja i vjerodostojnosti sadašnje dokazne građe", navodi se u odluci Vrhovnog suda. Prvostupanjski sud ukazao je na okolnosti koje upućuju na "konkretnu i razborito predvidivu opasnost od počinjenja novog kaznenog djela", i time opravdavaju daljnju primjenu mjere istražnog zatvora.

Optužena Smiljana Srnec tereti se da je počinila kazneno djelo ubojstva svoje sestre s najmanje pet snažnih udaraca tupotvrdim predmetom po lijevoj strani glave. Način počinjenja ukazuje na visok stupanj kriminalne volje iskazan kroz upornost, bezosjećajnost i okrutnost u izvršenju djela počinjenog na štetu najbližeg srodnika i povezujući navedeno s težinom djela, pa Vrhovni sud smatra osnovanim i zaključak prvostupanjskog suda o postojanju visokog stupnja vjerojatnosti da će boravkom na slobodi optuženica ponoviti isto ili slično kazneno djelo.

Vrhovni sud podsjeća i na to da je tijelo 19 godina bilo skriveno, a iz dosadašnje dokazne građe proizlazi da je upravo optuženica više godina na drugačiji način prikazivala sudbinu svoje sestre. Uz to, psihijatrijski vještak utvrdio je kod nje poremećaj ličnosti s dominacijom disocijalnih i narcističkih obilježja, a testovi ličnosti ukazali su, između ostalog, na narcisoidnost, niži prag frustracije, latentnu agresivnost, mogućnost pretjeranih emocionalnih i impulzivnih reakcija, manipulativnost, nedostatak odgovornosti, površnu afektivnost, kao i smanjenu kritičnost.

Inače, Smiljana Srnec je već prije, 23. kolovoza, preko svog odvjetnika podnijela i ustavnu tužbu Ustavnom sudu u povodu rješenja Vrhovnog suda i rješenja Županijskog suda u Varaždinu od 12. srpnja, kad joj je također produljen istražni zatvor. Tražila je da Ustavni sud poništi odluku Vrhovnog suda i pusti ju da se brani sa slobode. Tada je u ustavnoj tužbi navela da su joj osporenim rješenjima povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom - načelo razmjernosti ograničenja slobode ili prava, jamstvo nepovredivosti slobode i pravo na pravično suđenje. No, Ustavni sud je njezin zahtjev odbacio.

VIDEO Smiljana Srnec na suđenju za ubojstvo svoje sestre

Komentara 3

SC
schwertransport
17:07 28.10.2019.

Ako nema skrinju u blizini bezopasna je

NE
nešperlin
17:16 28.10.2019.

Tko bi mogao biti na popisu? Majka,kćeri, muž ili ujak? Pa ona ima sinkopu,nićeg se više ne sjeća

BO
boskovic
16:58 28.10.2019.

Dasam ja sudac ja bi je osudio 100 godina Goli Otok ona je stamota naseg naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije