Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO JASMINE DOMINIĆ

Smiljani Srnec dijagnosticiran disocijalni poremećaj ličnosti

Varaždin: Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/10
21.10.2019.
u 14:04

Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", u kojem je provedeno vještačenje DKT, kemijsko-fizikalna i vještačenja DNK, otkrili su otisak jagodice palca desne ruke Smiljane Srnec na crnoj PVC vreći koja je skinuta s glave žrtve.

Iskazima stalnih sudskih vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", u Varaždinu je danas nastavljeno suđenje Smiljani Srnec.

Željko Sekulić, stalni sudski vještak iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić",proveo je daktiloskopsku pretragu i vještačenje tragova na PVC vrećama. Na rubu crne PVC vreće pronađen je otisak jagodice palca desne ruke optužene Smiljane Srnec, dok dva traga nisu bila upotrebljiva. Na komadiću gume ružičaste boje nije pronađen otisak. Istražio je DKT tragove na pet izgužvanih vrećica. 

Na pitanje branitelja Smiljane Srnec može li osoba koja nosi gumenu rukavicu i ima odlomljen vrh prsta ostaviti otisak dlana, odgovorio je da ne može. Ne zna je li netko tražio tragove na tijelu pokojne Jasmine. Samostalni stalni sudski vještak Marko Krešimir Abramović obavio je biološka vještačenja uzoraka s hulahopki, tragova krvi s hulahopki i tragova s vreća, gumene rukavice i ruku pokojne Jasmine. 

Na vještačenje su donijeti čekić, sjekire, pajser i drugi predmeti, no nisu pronađeni korisni DNK tragovi. Tijekom ispitivanja rekao je da su na vještačenju bile četiri najlonske čarape. Na brisevima uzetima s ruku pokojne Jasmine nisu pronađeni tragovi Smiljane Srnec. Na čarapi hulahopki kojom je bila vezana vreća s tijelom Jasmine Dominić, nađeni su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.

Smiljana Srnec je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila ubrojiva, nalaz je psihijatrijskih vještaka koji su svjedočili danas. Dijagnosticiran joj je disocijalni poremećaj ličnosti. Određene karakteristike su odsutnost osjećaja krivnje, osjećaj da ima pravo nešto napraviti, pa i kršiti norme, pa i agresivnost, ali ne nužno. Kod takvih osoba u pravilu nije izraženo kajanje, nalaze opravdanja i racionaliziraju svoje ponašanje. Na pitanje je li konzumirala lijekove, prema medicinskom kartonu utvrđeno je da je uzimala sedative i antidepresive od prosinca 1996., i to zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivnih simptoma koji su nastupali nakon stresnih situacija. Iznadprosječno je inteligentna. Odnos sa sestrom Jasminom je u početku bio dobar, no kad je Jasmina počela studirati u Zagrebu, susreti su se prorijedili. Kod Smiljane su utvrđeni i nedostatak empatije te narcističke crte. Na današnjem svjedočenju vještaka rečeno je i da osobe koje imaju disocijalni poremećaj ličnosti češće čine kaznena djela. Suđenje se nastavlja 7. studenog.

Udarena s najmanje pet udaraca

U optužnici koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo navodi se da iz nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka proizlazi da se tijelo žrtve nalazilo u krajnje neprirodnom položaju, neprirodno presavijeno u predjelu struka. Utvrdio je da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću uslijed višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga. Raspored opsežnih ozljeda na relativno maloj površini tijela najčešće nastaje kod osoba koje se nalaze u pasivnom položaju, najčešće ležećem. Udarena je s najmanje pet do šest udaraca nekim "tupo-tvrdim sredstvom". 

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Prijelom kostiju lubanje kakav je zadobila žrtva Jasmina Dominić momentom ozljeđivanja rezultira gubitkom svijesti, dok smrt u pravilu nastupa kratko vrijeme nakon ozljeđivanja, pri čemu se može raditi o nekoliko do najviše deset minuta. Nikakva medicinska pomoć ne može otkloniti smrtni ishod.

Ozljede kod žrtve Jasmine Dominić nastale su zaživotno, u prilog čemu govori i nalaz krvi u želucu kao posljedica zaživotnog gutanja krvi", piše u optužnici. 

Sredstvo počinjenja ima brid i plohu veće kontaktne površine, kao što je, primjerice, ušica sjekire ili nešto slično.

Na temelju izgleda ozljeda kakve su nanesene Jasmini, nije moguće govoriti o jednom točno određenom sredstvu ozljeđivanja. Sudsko-medicinski vještak u svom je nalazu naveo i da je tijelo teško oko 60 kilograma u zamrzivač sama mogla sakriti žena prosječne fizičke konstitucije i težine. To je najlakše izvesti tako da se najprije preko ruba otvora zamrzivača prebaci gornji dio tijela, a potom se jednostavno i bez velikog napora prebacuje donji dio. 

Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", u kojem je provedeno je vještačenje DKT, kemijsko-fizikalna i vještačenja DNK, otkrili su otisak jagodice palca desne ruke Smiljane Srnec na crnoj PVC vreći koja je skinuta s glave žrtve. Centar je dostavio i rezultate analize DNK uzoraka briseva koji su izuzeti s najlonskih čarapa i plastične vreće za otpad koja se nalazila na nogama žrtve. 

Rezultati analize DNK pokazali su da se na najlonskoj čarapi, kojom je bila vezana crna plastična vreća na glavi žrtve, nalaze biološki tragovi koji potječu od žrtve, njezine sestre Smiljane, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe koju nije moguće identificirati jer je premali uzorak, dok se na najlonskoj čarapi, kojom je bila vezana plastična vreća za otpad na nogama, nalaze biološki tragovi koji potječu od Jasmine i Smiljane.

DNK tragovi s plastične vreće za otpad na nogama žrtve pripadaju pak Jasmini i nepoznatoj ženskoj osobi. Pronađen je i vrh gumene rukavice ružičaste boje, a trag je, navodi se, posljedica diranja tijela žrtve od Smiljane Srnec, koja je na rukama imala gumene rukavice prilikom sakrivanja tijela u zamrzivač. 

VIDEO: Smiljana Srnec: 'Nisam kriva'

Komentara 14

MI
mica1111
08:14 21.10.2019.

...majke ti mile,tu je sudjelovala ciejla familija...

ZA
zagabria1
11:26 21.10.2019.

Mediji su veliko zlo današnjice, jedno od dva tri najveća. U normalna vrelema kriminal kojeg je oduvijek bilo i biti će bio je sadržan u rubrici crna kronika i nisu bili opisivani degutantni detalji jer to nije bilo potrebno. Narod ne studira medicinu i kriminalistiku. Danas mediji seciraju najgore stvari i time šopaju narod ne bi li postigli koji klik više i produžili svoju agoniju nestajanja. Fujjj šta je nastalo od nekad časnog zanimanja

DU
Deleted user
11:54 21.10.2019.

Ne znam sto dokazuju bioloski tragovi na predmetima iz kucanstva koji su u svakodnevnom doticaju sa bilo kime a zatim iskoristeni za zamatanje tijela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije