Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.06.2014. u 12:00

Zar HDZ uistinu drži da se tako olako temelji Sanaderove arhitekture mogu strpati u moralni sud prema kojem to nema veze s “ovim HDZ-om”!?

Vau! Impresivno. Nešto tako upečatljivo i domoljubno nije se čulo od vladajućeg političara možda još od Franje Tuđmana. Braneći dostojanstvo nacije, i to na slučaju koji “nema nikakve veze s ovim HDZ-om”, ministar Ivan Vrdoljak s pravom je odbrusio mađarskom MOL-u da se mogu sramiti što su zbog presude Vrhovnog suda u slučaju Ina – MOL za Hrvatsku rekli da nije pravna država te državnički samouvjereno zaključio: “Ako netko misli biti strateški partner hrvatske države, onda će morati poštovati tu državu!”.

Samosvjesno, razložno i odrešito. Tako se štiti javno dobro, hrvatski interes i institucije. Tko bi rekao da je u vrhu države, nekritički podatnom kapitalu, netko s te razine u stanju tako iskoračiti. Vrdoljak je očito ocijenio da ima snažne argumente u rukama – presudu Vrhovnog suda koja potvrđuje utvrđenja Županijskog suda u Zagrebu.

Tko bi još prije koji dan pomislio da nam se može dogoditi takva sinergija izvršne i sudbene vlasti. Eto kako jedna presuda može stubokom promijeniti percepciju o našem sudstvu. Prije samo nekoliko mjeseci sudstvo je spalo na to da ga Peđa Grbin brani od optužbi da je najgore u Europi. Sada je bez riječi ostao čak i “visoki izvor iz vrha Vlade”. Premda su presudu donijeli isti oni suci koji su izvršili “državni udar pištoljem na vodu”! Jedino se još čeka premijerova analiza koja treba odgovoriti na pitanje jesu li suci opet odbili primijeniti hrvatske zakone ili ovaj put nije važno čak i ako su primijenili europske propise. Osobito bi bilo zanimljivo čuti vidi li premijer problem u tomu što su naši suci odbili uvažiti ono što je utvrdila “opsežna istraga” mađarskog državnog odvjetništva, a to je da MOL “ni izravno ni neizravno” nema veze s mitom od 10 milijuna eura. I još nešto. Milanović je već uočio da su naši suci uperili “vodene pištolje” u bivše udbaše “s kojima ovaj SDP nema nikakve veze” i pripadnike tajne službe hrvatske države “s kojima ovaj HDZ nema nikakve veze” kako bi ih otjerali na suđenje u Njemačku, dok je mađarski ured za zaštitu ustavnog poretka odbio Hrvatskoj omogućiti čak i svjedočenje čelnika MOL-a Zsolta Hernadija radi zaštite mađarskih nacionalnih interesa. Što nam to govori o pravnoj državi u jednoj od dviju članica EU? Jedno je sigurno, kad se naš premijer suoči s grintanjem mađarskog kolege što se ne uvažava stav mađarskih tužitelja, moći će mu uzvratiti, kako on, na žalost, hrvatskim sucima ne može ništa.

Sudac Ivan Turudić je upućujući prijekor Sanaderu rekao da je bio “arhitekt sustava u kojem su se odluke donosile onako kako ste vi željeli” te da je bila nepodnošljiva lakoća s kojom je to postigao. I Vrhovni sud utvrdio je da je Sanader uz pomoć Damira Polančeca iskoristio položaj, utjecaj i autoritet, među ostalim i predsjednika HDZ-a. Njih su dvojica izbačena iz HDZ-a, onog J. Kosor. Ostali zaslužnici tog sustava – čiju je društvenu odgovornost Luka Bebić nekoć formulirao u rečenici “U životu i političkoj praksi dogodilo se puno puta da čovjek ima mišljenje iza kojeg ne stoji” – ostali su netaknuti. Unatoč tomu što su suci utvrdili o funkcioniranju Sanaderova sustava. Uzgred, Bebić je i na suđenju za Inu – MOL imao “mišljenje iza kojeg ne stoji” jer mu je bilo važnije širiti maglu za prijatelja nego kao predsjedniku Sabora reći istinu za Hrvatsku. Svi takvi istaknuti dijelovi Sanaderove arhitekture s nepodnošljivom lakoćom strpani su u moralnu osudu prema kojoj to “nema veze s ovim HDZ-om”!?

Komentara 4

Avatar MarkoMataić
MarkoMataić
12:47 17.06.2014.

idemo ostaviti Sanadera u samostanu - bivši HDZ u ropotarnicu a bavimo se sadašnjosti - koja nam je kamen oko vrata.. ako HDZ ima viziju bolju od SDP nek uzme vlast

Avatar MK
MK
13:04 17.06.2014.

...a koja pravna drzava bi bez dokaza osudila covjeka da je primio 10 milijuna € mita, kada i USKOK-ov krunski svjedok sam kaze da mu nije dao ni cent a i USKOK-ova istraziteljica Mirna Rukavina nije popisala vise nego 3.1 milijuna € ukupne imovine obitelji Sanader?! ...problem je u UDBI u INA-i o kojoj je vec i Stjepan Durekovic pisao i koja je zatajila Vladi RH stvarnu vrijednost INA-e (prije svega nalazista u Sriji)!

CB
Conan Barbarin
14:19 17.06.2014.

vrdoljaka bi trebalo hitno smijeniti, kao i grčića i jakovinu. njih trojica nisu dorasli ministarskim pozicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije