Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UVODIMO NOVI STANDARD'

Vrdoljak: Zaustavljamo poluinformacije, objavit ćemo sve dokumente reformi

Ivan Vrdoljak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autori: Hina, Vecernji list
14.02.2018.
u 11:03

Zbog poluinformacija i laži dolazi do sumnji, zato se ovako obraćamo s jasnom platformom, poručuje šef HNS-a

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak odlučio je javno odgovoriti na kritike o ulozi njegove stranke u aktualnim reformama i djelovanju u Vladi RH.

Vrdoljak je na konferenciji za medije najavio objavu dokumenata i cijelog procesa implementacije svih projekata koje HNS vodi u Vladi:

– Točno će se vidjeti što je do sada obavljeno i kada, koji su procesi u tijeku, a koji su procesi i odluke pred nama. 
Može biti pitanja o tome stoji li nešto i imamo li negdje problema, ali svi mogu vidjeti kako traju ti procesi i u kojim vremenskim rokovima dolazi do realizacije – poručio je Vrdoljak, a posebno je naglasio odbacivanje kritika o implementaciji kurikularne reforme.

– Zbog poluinformacija i laži dolazi do sumnji, zato se ovako obraćamo s jasnom platformom. Na našoj web-stranici objavit ćemo sve naše projekte iz ministarstava koje vodimo kao HNS u Vladi RH. Želimo biti transparentni i spremni smo na komentare i kritike građana i svih aktera. Da imate točne informacije, a ne da se prostor zagađuje dezinformacijama o važnoj reformi poput kurikularne reforme.  Od danas ćemo, što se HNS-a tiče, uvesti novi standard u hrvatsku politiku, budimo jasni i transparentni. Ovaj model smo kopirali od britanske vlade. Jasni su koraci implementacije. Zašto Hrvatska ne bi bila, druga, treća ili četvrta zemlja u Europi koja tako jasno pokazuje razvoj projekata. Zahvaljujem ministarstvu obrazovanja i ministrici Blaženki Divjak koja jasno i transparentno postiže rezultate. Zahvaljujem što su prihvatili voditi našu inicijativu – rekao je Vrdoljak .

– Da je interes za ovu temu velik i da je podrška velika, pokazuje istraživanje koje je nedavno provedeno. Više od 80% roditelja podupire uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, a 73% podržava kurikularnu reformu, odnosno eksperimentalni program – rekla je Divjak.

– Mi u ministarstvu imamo četiri projekta na kojima inzistiramo i na kojima radimo. To je kurikularna reforma općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti – rekla je Divjak. 

– Kurikularna reforma općeg obrazovanja predstavlja kontinuitet rada više od 100 osoba – poručuje Divjak.

Nakon što je završila prezentacija, ministrici Divjak uputili su nekoliko pitanja. Tako je na pitanje u vezi s pregovorima oko granskog kolektivnog ugovora rekla kako pregovori nisu prekinuti. Rekla je kako je riječi o stanci tijekom koje bi se sindikati trebali dogovoriti oko reprezentativnosti.

Na pitanje o plagiranju doktorskog rada predsjednika Upravnog suda Miroslava Šeparovića odgovorila je: – Tu dokumentaciju nisam vidjela, a ono što moram reći jest da Ministarstvo zagovara politiku nulte tolerancije za bilo kakve nečasne radnje – rekla je Divjak.

Nije odgovorila na pitanje treba li predsjednik Ustavnog suda podnijeti ostavku.  

- Ono što u Hrvatskoj moramo unaprijediti je standardizacija te teme, odnosno što znači plagiranje i zakonodavni okvir. Puno problema je nastalo u posljednje vrijeme jer je naš zakonodavni okvir takav da je nejasan u tome djelu. To je jedan od elemenata koji ćemo unaprijediti u zakonu o znanstvenom djelatnosti i visokom obrazovanju koji je u planu aktivnosti za ovu godinu - najavila je Divjak.

Po njezinim riječima, zakonski okvir je 'nešto što nas priječi i gdje imao prijepora', a njoj bi, kazala je, bilo izuzetno važno da su zakonski okviri takvi da omogućuju djelovanje. 

- Izvršna vlast je tu da djeluje temeljem dobrog zakonodavnog okvira koji donosi Sabor - kazala je.

Vrdoljak je na kraju komentirao i posjet Aleksandra Vučića.

– Uvijek sa susjedima treba razgovarati i dobro je da se razgovara sa Srbijom – rekao je.

Govorio je i situaciji oko INA-e.

– Ono što je kompatibilno s našim interesima, to nam je rješenje bliže – rekao je i dodao da što prije trebamo izabrati konzultante.

Komentara 37

Avatar nekakav
nekakav
10:27 14.02.2018.

samo ne britance kopirati!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:18 14.02.2018.

Bolji je od Bulja, Petrova, Grmoje, strucniji i obrazovan.

DU
Deleted user
13:01 14.02.2018.

Čovjek bez obraza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije