Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni kandidati

Na čelu Povjerenstva svi žele Daliju Orešković

Dalija Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
10.02.2018.
u 13:31

Listu od 37 kandidata za Povjerenstvo saborski je odbor jučer suzio na devet. Bira ih se pet

Dalija Orešković i Nataša Novaković kandidatkinje su za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Odlučio je tako jučer Odbor za izbor i imenovanja, koji je osim njih Saboru na glasovanje kao članove predložio ponovno Natašu Novaković, ali i Tončicu Božić, Davorina Ivanjeka, Aleksandru Jozić-Ileković, Tatijanu Vučetić, Duju Prkuta, Dragana Zelića i Antoniju Petričušić. Lista od 37 kandidata s kojima je razgovor obavljen još u rujnu konačno je tako svedena na devet imena za ukupno pet mjesta u povjerenstvu, no to još uvijek ne jamči da će se posao završiti do idućeg petka, kako obećavaju vladajući.

Naime, predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a u novi saziv proći će samo oni kandidati koji dobiju najmanje 76 glasova, što će reći da vladajuća većina mora osigurati iznimnu disciplinu, kako bi bili sigurni da će svih njihovih 78 zastupnika glasovati za točno dogovorena imena. Na tu je činjenicu jučer na sjednici odbora upozorio SDP-ov Arsen Bauk.

– Ako se većina ne dogovori za svih pet, neće proći ni jedan. Ako predložimo više kandidata, ne možemo govoriti o nekom dogovoru i garancijama – rekao je Bauk, predlažući da se na listu o kojoj će glasovati Sabor stavi samo pet imena, točno onoliko koliko se članova bira, no predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) zaključio je kako je korektno Saboru dati širi izbor.

Dalija Orešković
1/5

Daliju Orešković na još jedan mandat predložio je HNS, a na Odboru je dobila jednoglasnu potporu, no neslužbeno se može čuti kako je HDZ skloniji Nataši Novaković, direktorici za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ipak, činjenica da je Novaković predložena i za predsjednicu i za članicu Povjerenstva pokazuje kako HDZ nije posve siguran da će na čelo Povjerenstva doista i uspjeti progurati svoju favoritkinju.

U obje stranke potvrđuju kako konačan dogovor još nije postignut, no uvjeravaju da će novo povjerenstvo biti izabrano u petak, s tjedan dana zakašnjenja, budući da mandat sadašnjem sastavu prestaje sutra.

Proteklih dana u medijima se provlačila teza da reizbor Dalije Orešković HDZ izbjegava zato što ne želi još jedan sukob s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je dosadašnju šeficu Povjerenstva prozivala da protiv nje vodi za osobni rat, no najvećoj stranci takvo što nikako ne može biti opravdanje, budući da o sastavu Povjerenstva odlučuje Sabor, a ne predsjednica države. I na Pantovčaku neslužbeno odbijaju bilo kakvu pomisao da se predsjednica upliće u izbor novog povjerenstva i poručuju kako Grabar-Kitarović niti ima takve ustavne ovlasti niti joj takvo što pada na pamet. U HNS-u pak potvrđuju da i u nastavku postupka izbora predsjednice Povjerenstva podupiru Daliju Orešković, a iz razgovora s neslužbenim izvorima u stranci da se iščitati kako je HNS procijenio da bi podrškom predsjednici povjerenstva koja zbog dokazane nepristranosti uživa gotovo nepodijeljenu podršku javnosti mogao “ušićariti” poneki bod u očima birača.

– Naš se prijedlog temelji isključivo na životopisu. Prvotno smo predlagali Daliju Orešković ili Davorina Ivanjeka. Nikog od tih kandidata ne poznajemo, no vidjeli smo da je gospođa Orešković do sada imala iste kriterije prema svima – kazao nam je izvor iz vrha stranke. Priznaje da je i u HNS-ovim redovima bilo određenog otpora ideji da se Daliji Orešković da povjerenje za još jedan mandat na čelu Povjerenstva.

– Neki naši načelnici i gradonačelnici ljutili su se na neke odluke Povjerenstva, no kada se pažljivo pogleda, vidi se da za takve odluke nije krivo Povjerenstvo, nego Zakon o sukobu interesa koji treba mijenjati. Sjetite se da je sukobom interesa proglašen prelazak iz HEP-a u HAC, što je apsurdno. Zakon je loš, no dok je takav kakav jest, Povjerenstvo nema izbora nego odlučivati po zakonu – kaže naš izvor i otkriva kako su u HNS-u ljutiti na ministra uprave Lovru Kuščevića koji je, uvjereni su, već trebao predložiti novi zakon.

Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić uvjeren je, pak, da će u predviđenom roku sa starijim partnerom postići dogovor o Povjerenstvu.

– Točku ćemo u iduću srijedu uvrstiti u dnevni red, a nakon rasprave na plenarnoj sjednici vidjet ćemo što dalje. U petak je glasovanje i do tada će se, vjerujem, usuglasiti stavovi da izaberemo svih petero članova Povjerenstva – kazao nam je Batinić.

Na pitanje što će se dogoditi ako se izabere samo dio članova Povjerenstva i može li to tijelo raditi u krnjem sastavu, nije želio odgovoriti.

– Budite uvjereni, izabrat će se svi članovi i oko toga nema dileme – tvrdi.

Batinić podsjeća i da je pozicija Odboru predložila šest imena, a da je opoziciji prepustila da predloži četiri, kako bi se Saboru za svako mjesto ponudio izbor između dvoje kandidata, no oporba je na kraju izišla sa samo tri imena.

Bauk iz SDP-a objašnjava da se lista kandidata dovršavala u četvrtak poslijepodne pa je nakon dogovora HDZ-a i HNS-a pozvan i SDP da se očituje, a s obzirom na to da su vidjeli da su HDZ-ovu popisu već Dalija Orešković te Aleksandra Jozić-Ileković, koje su i sami željeli predložiti, dodali su samo još tri kandidata – Duju Prkuta i Dragana Zelića iz GONG-a te Antoniju Petričušić. No, naglašava kako vladajući cijeli posao mogu odraditi i bez njih.

– Predlagao sam da predložimo zatvorenu listu, da ne fingiramo taj izbor. Ako se vladajući dogovore, ne moraju nas pitati i ne vidim čemu ova predstava – kaže Bauk.

Oporbeni prijedlozi za članove Povjerenstva 

SDP za članove Povjerenstva predlaže dvojac iz GONG-a Duju Prkuta i Dragana Zelića te Antoniju Petričušić.

Šestero kandidata za Povjerenstvo vladajuće koalicije

Vladajući u povjerenstvo predlažu D. Orešković i N. Novaković, Tončicu Božić, Davora Ivanjeka, Aleksandru Jozić-Ileković i Tatijanu Vučetić.

Komentara 51

DU
Deleted user
13:48 10.02.2018.

Dalija sve prijave prema "desnoj struji" prihvaćala i presuđivala a one protiv Milanovićeve ekipe izbjegavala u prepoznatljivom i velikom luku. Dragan Zelić ????????? jel to onaj seljokrkan koji se pokušava ugurati prema urbano krkanima....na što smo mi spali...koji krasan izborr ............................................................

ST
stefj
13:51 10.02.2018.

Svi? Po čemu svi?... Gospođa je izmislila izraz potencijalni sukob interesa, jer se stvarni nije mogao dokazati. Samo to je dovoljno da je jasno da se rukovodi nečijim političkim interesima, a ne "strukom" što god ta struka bila... To "svi" očito predstavlja interesne skupine koje upravljaju dijelom države i medija, te im je dotična gospođa vrlo pogodna iliti podobna, jer se dokazano njome može upravljati...

DU
Deleted user
13:38 10.02.2018.

Komunistička komisija koja služi uhljebljivanju i samo promociji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije