Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi film o jugodiktatoru već prate kontroverze zbog dokumenata do kojih je došao redatelj

Vrdoljak tvrdi da ima Titov naputak za masovne likvidacije

obz-tito-txt.jpg
import
14.01.2006.
u 11:00

S nestrpljenjem već mnogi očekuju kakav će film o Titu napraviti Antun Vrdoljak. Ne treba sumnjati da će u najmanju ruku biti intrigantan. Kako i ne bi kad već na početku projekt počinju pratiti zanimljivosti. Vrdoljak nam je, naime, potvrdio da od trenutka kad je objavio da snima film dobiva brojne dokumente koji će, kaže, otkriti Tita u sasvim drugom svjetlu, s novim, nepoznatim činjenicama.

Tako nam je potvrdio i informaciju koja je došla do nas, da je u posjedu Titove okružnice iz ožujka 1945., koja je bila razaslana svim komitetima, od općinskih pa naviše, u kojoj on poručuje kako će komunisti imati priliku zasjesti na vlast, ne zna koliko dugo, ali najvažnije je u dokumentu, po Vrdoljaku, to što Tito poručuje svim članovima Partije da će tada svi oni imati priliku obračunati se sa svojim političkim protivnicima.

Drugim riječima, Tito je, prema tome dokumentu, dao odriješene ruke za masovne egzekucije koje su tek uslijedile. Vrdoljak nam je usto napomenuo da je dokument, koji nam nije želio ustupiti jer ga čuva za film, pokazao akademiku Dušanu Bilandžiću. Tvrdi da je Bilandžić bio šokiran te da je rekao kako mu se otad srušilo sve ono što je dotad znao i mislio o jugoslavenskom vođi. I tu počinju intrigantnosti, pa i kontroverze. Jer Bilandžić je vrlo škrto odgovorio kako takav dokument nikad nije vidio niti za njega čuo, niti da je bio s Vrdoljakom.

Istina, sve je to rekao vrlo čudnom intonacijom, pa možda i on nešto krije. Provjeravali smo dalje. Ni u jednom dosad objavljenom zborniku dokumenata iz toga vremena nema tog dokumenta niti ga ima u arhivi CK SKH. Mala je mogućnost da je bio uklonjen i da je izašao iz nečije privatne zbirke. No, arhivisti s kojima smo se konzultirali skeptični su i drže kako je zacijelo riječ o krivotvorini jer da Tito nikad nije upućivao okružnice na niže razine od republičkih. Stoga će Vrdoljakov film biti i te kako zanimljiv, s koje ga god strane gledali.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije