Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNALI KRIVNJU

Vojska preispituje metode korištenja bespilotnih letjelica

predator
29.05.2010.
u 15:08

Za napad na civilni konvoj u veljači krive su pogrešne informacije posade Predatora koja je sjedila u Nevadi

Šestoricu časnika američki general Stanley McChrystal kaznio je zbog gađanja civilnog konvoja u Afganistanu u veljači ove godine - za četvoricu viših časnika vojna karijera je završena, dok su za dvojicu nižih proglašene disciplinske mjere.
McChrystal je naredio i preispitivanje dosad korištenih metoda borbe protiv pobunjenika uz uporabu bespilotnih letjelica.

Nakon poduzete istrage, McChrystal je izrazio žaljenje zbog smrti civila. U izvješću o istrazi koje je danas objavljeno kao odgovorne se proziva posadu Air Force Predatora iz Nevade koja je pogrešno procijenila da se u tri primjećena vozila nalaze pobunjenici koji su krenuli u napad na američke i afganistanske jedinice na tlu.

- Sve informacije koje su govorile da možda nije riječ o borbenoj sili posada Predatora je ignorirala i podcijenila. Njihovo je izvještavanje bilo netočno i neprofesionalno - stoji u izvješću o istrazi.

Posada je sumnjivi konvoj pratila čak tri i pol sata prije napada.

Nadalje, umjesto da su odmah izvjestili o mogućoj pogibiji civila, nadređeni su informacije s dva odgovorna zapovjedna mjesta dobili tek 12 sati kasnije.

Analitičari koji se bave obrambenim pitanjima već duže vrijeme kritiziraju upotrebu bespilotnih letjelica u borbi protiv pobunjenika u Afganistanu, prije svega stoga što posada nema nikakvih iskustava s terena u Afganistanu, niti mogu uvijek ispravno interpretirati podatke koje snime kamere na letjelicama.

Posada takve letjelice obično se sastoji od bivšeg pilota, osobe zadužene za upravljanje kamerom te agenta-analitičara koji procjenjuje dobivene podatke, međutim u zadnje vrijeme se u posade ubacuju i kompjuteraši ili pripadnici vojne policije. Sve te posade sjede u stanicama u američkim vojnim bazama na tlu SAD-a. Informacije koje skupi takva jedna posada u teoriji analizira zapovjednik na terenu koji ih mora provjeriti prije nego izda naredbu za napad.

U slučaju Orzgan netočno informiranje posade Predatora navelo je zapovjednika specijalnih snaga na terenu na pomisao da su u vozilima pobunjenici koji stižu u selo kao pojačanje radi napada na američku i afganstansku vojsku. Poginula su 23 civila, među kojima je bilo žena i djece, a 12 ih je ranjeno.     

Od 596 civila koliko su ih u Afganistanu prošle godine ubile snage NATO-a, čak 61 posto stradalo je u zračnim udarima.
   

Komentara 4

Avatar arcanius
arcanius
16:12 29.05.2010.

a možda da se samo opere objektiv kamere? :D

OR
orisis
18:43 29.05.2010.

Tamo pucaju kao divlji na svadbama stoga se i deshava da Ameri misle da su to teroristi

UK
Ugo Kajvez
18:05 30.05.2010.

US acknowledges mistaken attack on Afghan civilians . Saturday, 29 May 2010 . The US military acknowledged today killing 23 civilians and wounding 12 others earlier this year after mistaking them for a convoy of Taliban insurgents. The US reportt into the incident, which happened in Uruzgan, said the crew of a remote-controlled drone aircraft had \"provided inaccurate reporting\" ahead of the incident and local command posts \"failed to properly analyze the situation\". .---------------------------------------------- Pravo oružje nema što, ... protiv civila ........... ali to je svejedno amerima bitno da se puca i ubija, koga i što nije važno, ... kauboji uvijek će biti kauboji ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije