Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiglo pojačanje

Ukrajinci i Pentagon ukazuju na ruske probleme: 'Trpe velike žrtve, morali su ići u Gruziju'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/Pixsell/Ilustracija
1/7
30.03.2022.
u 16:04

Kako piše The Washington Post, iako bi pojačanja ruskim snagama u Ukrajini mogla donijeti privremeno olakšanje, malo je vjerojatno da će ona promijeniti tijek rata

Da bi se popunile ruske oružane snage, ukupno 2.000 vojnika je s okupiranih gruzijskih teritorija premješteno u Ukrajinu, objavio je na Facebooku Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice četvrte (okrug Činvali u Južnoj Osetiji) i sedme (Abhazija) vojne baze, koje su dio Južnog vojnog okruga, premještene su s okupiranih teritorija Gruzije u Ukrajinu. Iz četvrte vojne baze formirane su i isporučene u Ukrajinu tri bataljunske taktičke skupine, ukupno do 1.200 ruskih i osetijskih vojnika. Od postrojbi sedme vojne baze formirane su dvije bataljunske taktičke skupine, što je oko 800 ljudi, pišu.

Pentagon je, pozivajući se na svoje najnovije obavještajne procjene, još u petak izvjestio da je Rusija počela mobilizirati vojna pojačanja za slanje u Ukrajinu jer njezini borbeni gubici i dalje rastu.

- Imamo naznake da privlače snage iz Gruzije - rekao je visoki dužnosnik američke obrane.

The Washington Post piše da su tisuće ruskih vojnika stacionirane su na vojnim ispostavama od Gruzije preko Sirije do Tadžikistana, a mnogi od njih dodijeljeni su motoriziranim brigadama za koje stručnjaci smatraju da su borbeno sposobne i spremne za odmah raspoređivanje. Te su snage postale središnji dio onoga što Pentagon vjeruje da je plan Kremlja da nastavi svoju kopnenu ofenzivu, budući da ruski zapovjednici u Ukrajini trpe velike žrtve.

Foto: Reutars/PIXSELL

I The Moscow Times piše da je otcijepljena gruzijska regija Južna Osetija poslala vojnike u Ukrajinu da bi "pomogli zaštiti Rusiju.

- Naši momci će ispuniti svoju vojnu dužnost - rekao je čelnik Južne Osetije Anatolij Bibilov na Telegramu.

- Oni savršeno razumiju da će braniti Rusiju, a branit će i Osetiju - rekao je Bibilov.

Prema Pentagonu, Rusiji je sada preostalo između 85 i 90 posto "borbene moći" nakon što je naišla na žestok otpor u gradovima diljem zemlje i oko njih. Invazijska snaga brojala je oko 150.000 ljudi.

Dužnosnici NATO-a procijenili da je u prva četiri tjedna rata ubijeno 15.000 ruskih vojnika, a Rusija je ponudila daleko nižu brojku, od svega 1351 palih vojnika.

Kako piše The Washington Post, iako bi pojačanja ruskim snagama u Ukrajini mogla donijeti privremeno olakšanje, malo je vjerojatno da će ona promijeniti tijek rata. Vojni stručnjaci napominju da Rusija ne može prerasporediti trupe sa sjedištem u inozemstvu u značajnom broju bez stvaranja ranjivosti na drugim gorućim točkama, budući da njezina vojska vjerojatno nema dovoljno kvalificiranog osoblja u pripremi da zadrži te stanice s odgovarajućom posadom i potakne priljev sposoban nadvladati lokalni otpor.

Foto: Reuters/PIXSELL

- Nisam siguran da će išta što će ruska vojska učiniti promijeniti ravnotežu; više se radi o krpljenju praznina - rekao je Dmitry Gorenburg, ruski vojni stručnjak iz CNA, Washingtonskog istraživačkog centra. 

Danas je ruska invazija ušla u 35. dan.

- Neprijatelj nastavlja poduzimati ilegalne radnje nad lokalnim stanovništvom. Pljačkaju kuće i stanove lokalnih stanovnika, zadržavaju proukrajinske aktiviste i zaposlenike ukrajinskih državnih vlasti - izvještava Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Dodaju da na privremeno okupiranom području regije Lugansk okupacijske vlasti planiraju održati još jedan val mobilizacije od 1. travnja. Također, navodno su u protekla 24 sata odbijena četiri napada ruskih okupatora na Donjeck i Lugansk, a ukrajinski ratnici uništili su sedam tenkova, sedam oklopnih postrojbi, dvije jedinice auto opreme i protutenkovski top.

VIDEO: Upozorenje Ukrajinaca: I dalje postoji opasnost od eksplozije u elektrani Černobil

Komentara 14

IV
IvicaE
17:06 30.03.2022.

Steta sto se Gruzija i Moldava sada ne pobuni protiv okupatora... Sad im prilika i neznam dali bi ikada vise imali takvu priliku...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
16:58 30.03.2022.

Brane nenapadnutu Rusiju u Ukrajini.Ako se NATO počne takvom logikom braniti ...

Avatar Cantor
Cantor
19:33 30.03.2022.

Meni nije jasno tko je tu lud. Da jedna Rusija kao ne može skupiti više ljudstva nego je Hrvatska skupila za Oluju? Nešto tu ne drži vodu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije