Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pseći frizbi

Vlasnik teže nauči kako pravilno baciti frizbi nego pas kako ga uloviti

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/12
13.08.2022.
u 18:15

Članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, KOSSP Zagreb, odrađuju posljednje treninge prije odlaska na Europsko prvenstvo u psećem frizbiju koje će se održati u Sloveniji, a ondje će nastupiti kao reprezentacija Hrvatske

Za njih nema godišnjeg odmora. I to ih ne brine, ali brinu se zbog vrućine i sunca koje nemilosrdno prži. Ne zbog sebe, već zbog svojih pasa. Oni su članovi Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, KOSSP Zagreb, a što rade, možete vidjeti na njihovu terenu uz Jadranski most. Prvo pokušavaju pronaći malo hlada, jer kad frizbi poleti, psi zaboravljaju na sve. Njihov pogled samo traži ‘to što leti zrakom’, jure, skaču, love. Presretni su kad ulove frizbi pa se vraćaju svom čovjeku i traže još, još...

Pridružili smo im se na jednom treningu, pripremaju se za skorašnje USDDN Europsko prvenstvo u psećem frizbiju u susjednoj Sloveniji. Kažu, treniraju koliko im ovo vrijeme dopušta, ipak im je na prvom mjestu sigurnost pasa. Dat će sve od sebe, jer iako su svi iz ekipe koja ide na prvenstvo članovi KOSSP-a, na njemu ipak predstavljaju Hrvatsku i nastupaju kao hrvatska reprezentacija. I to je dodatna odgovornost.

Petra Županić, jedna od natjecateljica i buduća voditeljica tečajeva za sve koji se žele okušati u ovom sportu, kaže da su ona i Japo s frizbijem započeli prije tri godine.

– Imam ludog psa s plijenskim nagonom pa sam odlučila vidjeti kako će to nama ići. A i činilo se jako zanimljivo – govori nam. I dodaje kako se zapravo svaki pas može baviti ovim sportom, iako se ističe da je on idealan za pse s plijenskim nagonom. Uspješni su tako i mješanci, pudlice, a i brojne druge pasmine. Bitna je volja, ali bez truda nema ni uspjeha. I upravo na tome rade na tečajevima, uče vlasnike koji su tu jako važni. Vlasnik teže nauči kako pravilno baciti frizbi nego pas kako ga uloviti.

Maji Kolarić frizbi se, kaže, nametnuo sam po sebi.

– Novi tečaj u klubu, a sakupila se i dobra ekipa. Kontrola psećeg nagona i dobra tehnika bacanja za mene su pravi izazov – ističe vlasnica kujice Lilly. A kujica Vel sama je odabrala što želi trenirati.

– Bile smo na terenu, preskočila je ogradu i ukrala frizbi. A baš sam razmišljala što bismo veselo mogle trenirati uz spasioce – priča nam njezina vlasnica Suzana Horvat. I Karla Gjuran kaže da je sa svojom kujicom Zoe htjela trenirati još nešto uz spasioce.

– Prvo smo htjele na agility, ali kako u to vrijeme nije bilo tečajeva, odlučile smo se za frizbi – prisjeća se. A Marijan Osrecki smatra da nema boljeg načina za druženje sa psom kad imaš ludog bordera koji ima neopisiv nagon za aktivnosti u kojima mu se baca “nešto”.

– Simba dobije ono u čemu je super i što je njemu super. A ja dobijem ono što me ispunjava, a to je druženje s mojim najboljim prijateljem – objašnjava.

Nakon Europskog prvenstva u KOSSP-u planiraju organizirati nove tečajeve. I dok se u SAD-u natjecanja održavaju već više od 40 godina, prvi seminar na terenu KOSSP-a održan je 2013. Pa natjecateljima iz Hrvatske ovo nije prvo Europsko prvenstvo. Natjecali su se već 2019. u Italiji i uspješno pokazali što znaju.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

– Gledatelji ne znaju da u psećem frizbiju ima 80 disciplina, a kako ima više organizatora, o njima ovise i discipline na natjecanju. No, u svima se održavaju distance i freestyle discipline, a ova zadnja ujedno je i najatraktivnija za gledatelje – objašnjava nam Katarina Belec, dosadašnja voditeljica tečajeva u KOSSP-u i seminara na kojima vlasnici pasa uče sve što trebaju znati da bi zajedničko bavljenje ovim sportom bilo sigurno za oboje, za vlasnika te pogotovo za psa. Na predstojećem prvenstvu neće se natjecati jer će ondje suditi.

– Vlasnici moraju puno toga naučiti. Ako imate psa s velikim plijenskim nagonom, a vi mu bacite frizbi recimo prema ogradi, on se u pokušaju hvatanja bez problema može zaletjeti i u ogradu. Morate naučiti kako se uskladiti sa psom, kako ga naučiti da hvata, da se vrati, da ignorira druge pse, da nauči čekati – govori nam i pokazuje svog Arga, mladog psa koji još nije naučio čekati, dok je kujica Abra već pravi profesionalac. Ističe da su upravo to i razlozi zašto ljudi odustaju od frizbija. Jer nije dovoljno samo doći na tečaj, moraš raditi sam i biti uporan. A svi moraju naučiti i ono najvažnije – da prije treninga i psa treba zagrijati. Dodaje kako je trenutno fokus njihovih treninga na natjecanju. Jer prethodne dvije godine zbog epidemije gotovo se ništa nije događalo, nije bilo ni natjecanja. A ove godine i Svjetsko prvenstvo održava se u Europi, u Poljskoj.

Hrvatska reprezentacija na Europskom će prvenstvu nastupiti među početnicima, prijavljeno je 80 natjecatelja. O rezultatima trenutačno ne razmišljaju. Mladi su, kažu, ima još vremena. Znaju samo da će dati sve od sebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije