Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERLJIVI DOKUMENTI

Šeks tuži Hrvatsku: U interesu je javnosti da Tuđmanovi spisi budu objavljeni

Vladimir Šeks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
15.02.2021.
u 21:02

Šeks tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava.

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks tužio je Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a na to se odlučio jer mu, za potrebe pisanja znanstvene monografije o stvaranju Hrvatske, nije odobren uvid i korištenje dokumentacije nastale u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999.

Nakon odbijenice bivše predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, čiju su odluku potvrdili i Upravni te Ustavni sud, kojima se Šeks također u međuvremenu obratio, preostalo mu je svoj zahtjev uputiti Sudu u Strasbourgu. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju 2017. odobrila je Šeksu uvid u 31 Tuđmanov zapisnik, odnosno transkript, dok mu je njih 29 ostalo nedostupno jer bi, ocijenila je bivša predsjednica, objavljivanje nekih dokumenata koji su stroga državna tajna bilo štetno.

Šeks se na tu predsjedničinu odluku žalio povjereniku za informiranje, no i on ga je odbio. Žalbom se obratio i Upravnom sudu, ali m je opet stigla odbijenica. Uslijedila je ustavna tužba, no i Ustavni sud lani zauzeo je isti stav kao i bivša predsjednica potvrdivši njezinu odluku o zabrani uvida u dio Tuđmanovih razgovora.

“Nije ugroza sigurnosti”

– I sada je podnošenje tužbe Sudu u Strasbourgu jedini pravni lijek koji je preostao – kazao nam je jučer Vladimir Šeks.

Pojasnio je dodatno još ponešto vezano i uz tužbu i uz monografiju.

– Radi se o tome da mi je uskraćeno pravo na pristup tim dokumentima uz obrazloženje da bi njihovo javno objavljivanje povrijedilo nacionalnu sigurnost. Tu sam odluku osporavao na Upravnom sudu, ali je nisam uspio osporiti. Upravni sud je sve riješio na način da bi iznošenje tih transkripata u javnost značilo ugrozu nacionalne sigurnosti. Stoga sam podnio tužbu Ustavnom sudu, koji je tijesnom većinom prihvatio stajalište Visokog upravnog suda i također mi uskratio uvid u te dokumente. Zato sam se prije pola godine obratio Sudu u Strasbourgu. Moja odvjetnica vodi cijeli taj predmet i procedura je već počela. Držim da je u interesu hrvatske države i hrvatske javnosti da ti zatraženi podaci budu objavljeni. Smatram da njihovo objavljivanje ne predstavlja nikakvu ugrozu nacionalne sigurnosti i da je uskraćivanje uvida u njih i njihovo neobjavljivanje bila pogrešna procjena – kazao nam je Šeks.

A što je onda s monografijom, je li njezino pisanje prekinuto dok se ne dozna odluka iz Strasbourga ili se ipak završava?

– Monografiju pod nazivom “Dokumentarna kronologija rata za Bosansku Posavinu - Posavski rašomon” završio sam i bit će objavljena za mjesec-dva. U njoj nisam smio baratati podacima iz tih 29 transkripata u koje nisam dobio uvid. No, ako Sud u Strasbourgu odluči da imam pravo na uvid u te dokumente, onda ću monografiju naknadno nadopuniti i tim podacima, što bi onda bilo i naknadno objavljeno. Odlukom bivše predsjednice koja mi je zapriječila uvid u zatražene transkripte nisam razočaran, ali mislim da je to bila pogrešna odluka i da je ova moja borba, da se svi ti dokumenti objave, u službi istine o velikoj i veličanstvenoj borbi za slobodu Hrvatske. Nema razloga prikrivati bilo kakve dokumente vezane uz borbu Hrvatske za slobodu. I zato vjerujem da će moj zahtjev biti uslišen jer, prije ili kasnije, otvorit će se svi arhivi i dokumenti zato što nema više nikakvih razloga da se pozivanjem na nacionalnu sigurnost poziva na tajnost bilo kojih dokumenata važnih za stvaranje hrvatske države – uzvratio je Šeks.

A kakva je daljnja procedura s tužbom u Strasbourgu pojasnila nam je Šeksova odvjetnica Višnja Drenški-Lasan.

Tužba osnovana

– Tužba je podnesena. U Strasbourgu je zaprimljena zajedno s dokumentacijom koju smo trebali dostaviti. Sud je tužbu razmotrio i ocijenio da nije očigledno neosnovana, da je podnesena u roku i da Šeks ima status žrtve. Potom je Sud razmotrio naš zahtjev i izdvojio relevantne činjenice te postavio određena pitanja zastupnici Republike Hrvatske vezano uz ono zašto smo tužbu i podnijeli. Zastupnica do 2. svibnja na ta pitanja mora odgovoriti.

Njezin odgovor bit će proslijeđen Šeksu i meni te se u roku od dva mjeseca moramo na njega očitovati. Kada završi razmjena argumenata između stranaka, spis je spreman i ide na odluku pred šesteročlano sudsko Vijeće i slijedi odluka Suda. Očekujemo da ćemo odluku doznati za oko tri godine.

Ključne riječi

Komentara 43

XA
xaron
16:47 15.02.2021.

Nakon što je utrpao svog mladjanog posinka u EU parlament ( preko vlade RH ), sada ttuži RH. Da ti pa,et stane.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
16:57 15.02.2021.

"𝙺𝙾𝙻𝙴𝙶𝙰" je to!

TM
trade_mark
16:57 15.02.2021.

kakav lik! 30 godina naviknuo dobivati sve što god zaželi, i sad je nabasao na situaciju da mu nekto kaže "ne može". i odma deda tuži državu. ma to, domoljubčino, TOOO!!! po toj logici bi svi mi ostali mogli tužitt državu za puno veća sr*anja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije