Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OCA NOŽEM IZBO 14 PUTA

VKS mu potvrdio 25 godina i poručio: Počinitelju činjenica da je otac nije olakotna jer za alimentaciju duguje 200.000 kuna

Osijek: U kući našli starijeg mrtvog muškarca i još jednog teško ozlijeđenog
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
23.02.2024.
u 08:01

Vučinić je u obrani tvrdio da se s ocem sukobio no da ga je ubio u nužnoj obrani, te je tvrdio da je otac njega napao nožem.

Bojan Vučinić (42) pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva oca Radovana Vučinića (74) 19. travnja 2021. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS) odbivši žalbe i Vučinića i tužiteljstva na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku iz ožujka 2023. Riječ je bila o ponovljenom suđenju jer je ranija nepravomoćna presuda od 30 godina zatvora bila ukinuta. Vučiniću je izrečena i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.

Prema optužnici, Vučinić se teretio da je 19. travnja 2021. u obiteljskoj kući u Reisnerovoj ulici u Osijeku ubio oca, zadavši mu 14 ubodnih i  reznih rana, po glavi, vratu, prsima... Njegovo tijelo otkrila je susjeda, koja se zabrinula jer ga  danima nije vidjela, pa je pozvala policiju. Policajci su u kući našli mrtvog Radovana te teško ozlijeđenog Bojana, koji se je pokušao ubiti.  

Vučinić je u obrani tvrdio da se s ocem sukobio no da ga je ubio u nužnoj obrani, te je tvrdio da je otac njega napao nožem.

- Porezao me je po ruci. Izmaknuo sam se, izbio mu nož iz ruke te ga uzeo i zadao mu tri-četiri udarca nožem - branio se Vučinić.

Županijski sud u Osijeku takvoj obrani je nije vjerovao te ga je osudio na 25 godina zatvora, a tu je presudu sada potvrdio i VKS, odbivši žalbe i optužbe i obrane. 

VEZANI ČLANCI

- Optuženik ne osporava da na kritičnom mjestu, osim njega i oštećenika, nije bila treća osoba pa dokaz kojim nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi potječe li trag u krvi od optuženikove tenisice, ne dovodi u pitanje potpunost i točnost utvrđenja odlučnih činjenica. Daljnji žalbeni navodi optuženika po kojima su na oštrici noža, pronađeni tragovi krvi oštećenika, te miješani DNA profili oštećenika i optuženika na dršci istog noža, bez vrijednosne kvalifikacije te činjenice od strane optuženika, samo potvrđuju odlučne činjenice koje je prvostupanjski sud iz tog i drugih dokaza potpuno i točno utvrdio – optuženik je ubio oštećenika navedenim nožem tako da mu je zadao 14 ubodnih i reznih rana pri čemu je smrt prema provedenom i prihvaćenom sudsko – medicinskom vještačenju prouzročena ubodom u glavu, ispod lijevog uha, s posljedicom ozljeđivanja vratne arterije, i u leđa, u regiji prsišta, u pluća. Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio kvalifikatornu okolnost koja se odnosi na posebnu ranjivost oštećenika  zbog njegove životne dobi i teže tjelesne smetnje. Tu činjenicu prvostupanjski sud je pravilno utvrdio iz provedenog sudsko – medicinskog vještačenja po kojem je oštećenik, osoba koja je u vrijeme događaja imala 74 godine, bio je teški srčani bolesnik s oštećenom funkcijom srca koje je radilo kapacitetom od 30 %, visokim tlakom i opstruktivnom bolesti pluća. Nedvojbeno je da osoba takvih svojstava predstavlja stariju osobu s težim tjelesnim smetnjama, dakle, onu ranjivu kategoriju osoba koje potpadaju pod kvalifikatornu okolnost terećenog kaznenog djela- naveo je VKS. 

Tužiteljstvo je Bojana Vučinića teretilo za ubojstvo iz koristoljublja jer je u dva navrata s očeva računa podigao novac nakon ubojstva, no Županijski sud u Osijeku i VKS su zauzeli stav da nije bila riječ o koristoljublju jer je Bojan Vučinić imao punomoć na očev račun.

VEZANI ČLANCI

 - Prvostupanjski sud je ispravno zaključio kako nije dokazano da bi optuženik djelo počinio iz koristoljublja. Nesporno je dokazano da je optuženik do trenutka smrti oštećenika ovlašteno, na temelju valjane oštećenikove punomoći i sasvim slobodno, bez ograničenja podizao novac, mirovinu, s njegovog bankovnog računa, te da je to učinio i u dva navrata nakon što je ubio oštećenika. Što se tiče odluke o kazni, optuženik u svojoj žalbi tvrdi kako sud "…prilikom odlučivanja o visini kazne nije u dovoljnoj mjeri cijenio olakotne okolnosti na strani optuženika". Međutim, po ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske navedeni žalbeni prigovori optuženika nisu osnovani. Naime, ispravno je prvostupanjski sud odbio cijeniti olakotnom činjenicu "…da je otac dvoje maloljetne djece", jer iz sadržaja svjedočenja njegove bivše supruge nedvojbeno slijedi da među njima osim biološke povezanosti ne postoji bilo kakva daljnja emotivno – ekonomska veza koja bi kao takva trebala imati utjecaja na izrečenu kaznu. Štoviše, nepostojanje takve veze ide tako daleko da prema prihvaćenom svjedočenju njegove bivše supruge optuženik ne samo da ne održava kontakte s djecom, nego niti plaća postojeću obvezu doprinosa njihovom uzdržavanju (oko 200.000 HRK duga po toj osnovi). Isto tako je neosnovan optuženikov zahtjev da mu se olakotnim cijeni kajanje, jer terećeno djelo kao takvo nije priznao, pa se kajanje ne može razmatrati kao njegov etički stav, odmak, prema prouzročenom nepravu. Zaključno, nije u pravu optuženik kada traži da mu se olakotnim cijeni naknadni pokušaj suicida, jer je samoozljeđivanja počinio nakon višednevnog skrivanja po počinjenom teškom ubojstvu i kada je spoznao da ga policija traži kao počinitelja terećenog djela- navodi se u obrazloženju odluke VKS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije