Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI OBRAT U SLUČAJU UBOJSTVA MARINA MATIJAŠA

Čabraja u žalbi tvrdio i da je Matijaš pridonio događaju, VKS mu smanjio kaznu za tri godine

Split: Jozo ?abraja osu?en na 13 godina zatvora zbog ubojstva Marina Matijaša
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
23.02.2024.
u 07:00

U svom obrazloženju VKS je naveo da prvostupanjski sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice.

Deset godina od ubojstva Marina Matijaša (20), taj je slučaj, pravomoćno okončan, odlukom Visokog kaznenog suda(VKS) koji je nedavno umanjio kaznu Jozi Čabraji (32), starom znancu novinskih Crnih kronika. Čabraju je lani u siječnju Županijski sud u Splitu nepravomoćno na ponovljenom suđenju osudio na 14 godina zatvora, no VKS mu je kaznu umanjio za tri godine, pa je  sada za to ubojstvo Čabraja pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora.

Prema optužnici, Čabraja se teretio da je 29. lipnja 2014. oko 1 sati u Ulici Polinovac  ispred kućnog broja 5 u Kaštel Novom, u blizini osnovne škole, s namjerom da usmrti Matijaša, iz pištolja marke Makarov kalibra 9 mm ispalio hitac u glavu žrtve. Pogodio ga je u desnu stranu čela, a Matijaš je preminuo dan poslije u KBC-u Split. Čabraja je bio optužen za ubojstvo s neizravnom namjerom, a na prvom suđenju u listopadu 2015. bio je osuđen na 13 godina zatvora, no Vrhovni je sud 2017. tu presudu ukinuo, jer je u činjeničnom opisu događaja bilo navedeno da je Čabraja ispalio hitac prema Matijašu svjestan da ga može usmrtiti što se zakonski tretira kao izravna namjera. No u obrazloženju presude je navedeno da je ubojstvo počinio pucajući u skupinu mladića, svjestan da nekoga od njih može lišiti života, što se pravno tretira kao neizravna namjera. Nakon što je presuda ukinuta, Čabraja je na ponovljenom suđenju osuđen na godinu zatvora više, pa se on žalio, zbog bitne povrede kaznenog postupka i visine kazne. VKS mu je dio žalbe u odnosu na visinu kazne usvojio.

VEZANI ČLANCI

U svom obrazloženju VKS je naveo da prvostupanjski sud pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne činjenice

- Samom događaju prethodio je fizički sukob između optuženika i žrtve. Žrtva je otišla kući i okupila društvo s namjerom da se "potuku" s optuženikom, a optuženik je okupio svoje društvo i krenuo u "đir". Kada je optuženik naišao na žrtvu i njegovo društvo, izašao je iz svog vozila i iz pištolja ispalio jedan hitac u smjeru žrtve, svjestan da ga može usmrtiti i pristajući na to, te ga pogodio i nanio mu ozljedu u predjelu glave, uslijed koje je preminuo u jedinici intenzivnog liječenja. Zato su neosnovani  žalbeni navodi optuženika kojima ustraje u tezi da je postupao u nužnoj obrani. Optuženiku u trenutku pucanja nije prijetio nikakav napad, jer su žrtva i njegovo društvo samo raštrkano stajali i promatrali vozilo optuženika i osobe u njemu, neovisno o tome što su u rukama imali palice ili slične predmete - naveo je VKS zašto je odbijen dio Čabrajine žalbe koji se odnosio na bitne povrede kaznenog postupka.

Što se pak tiče visine kazne, tu je VKS prihvatio Čabrajinu žalbu pa mu je kaznu umanjio za tri godine, pojasnivši i zašto. 

VEZANI ČLANCI

- Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio olakotne okolnosti (neosuđivanost, mladost prilikom učina djela, smanjenu ubrojivost, iskazano žaljenje i obiteljske prilike). Međutim, s pravom je optuženik isticao i doprinos oštećenika i njegovog društva spornom događaju kao i da je sada proglašen krivim zbog postupanja s neizravnom namjerom, dakle, s blažim oblikom namjere. Pravilno je prvostupanjski sud ocijenio kao otegotnu okolnost društvenu opasnost ovakvog kaznenog djela. No, pogrešno je optuženiku uzeo otegotnim smrt jedne osobe te nošenje i uporabu pištolja jer su te okolnosti i činjenice sadržane u opisu i biću kaznenog djela za koje je optuženik proglašen krivim. Zbog toga je Visoki kazneni sud zaključio da je nešto blaža kazna u trajanju jedanaest godina prikladna ostvariti svrhu kažnjavanja u ovom konkretnom predmetu - naveo je VKS u obrazloženju odluke.

Nakon izricanja nepravomoćne presude Čabraja je dva tjedna bio nedostupan, nakon čega se sam predao.

VIDEO Požar u Valenciji 

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
15:33 23.02.2024.

"Optuženiku u trenutku pucanja nije prijetio nikakav napad, jer su žrtva i njegovo društvo samo raštrkano stajali i promatrali vozilo optuženika i osobe u njemu, neovisno o tome što su u rukama imali palice ili slične predmete" - kakva oštroumna izjava sutkinje, osobe naoružane hladnim oružjem koje te čekaju ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije