Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostojićeva reforma

Visoka razina usluga dostupna svima i još bolja organizacija

suad
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
21.03.2014.
u 15:31

Opće bolnice Karlovac, Ogulin i Zabok kontakt ustanovu imati će u KBC-u Sestre milosrdnice

Master plan treba demiscifirati, a pacijenti ne moraju brinuti. Proceduralni dio od ordinacije opće medicine do zdravstvene ustanove ostaje isti. Međutim, sada će se puno brže organizirati šalje li se pacijent u karlovačku, ogulinsku bolnicu ili je potreban klinički tretman.

Ranije je to administrativno bilo puno zahtjevnije, a sada je jasno utvrđeno u slučaju bilo koje dijagnoze tko kome ide – poručuje sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac dr. Suad Crnica o najnovijoj zdravstvenoj reformi.

Novac proizvodnji

Napominje da nema nikakvih nejasnoća i nelogičnosti oko integracijskog spajanja Opće bolnice Karlovac, Ogulin, Zabok i KBC-a Sestre milosrdnice.

–Nacionalna strategija donosi prije svega organizacijski red, odnosno povezivanje u dijelu zdravstvenih ustanova gdje nečije prednosti koristimo da poboljšamo tuđe slabosti. Ogulin primjerice ima izvrsnu ortopediju, karlovačka traumatologija je vrhunska i takva razina usluge treba svima biti dostupna. Važni su i ekonomski učinci, da racionalizacijom i uštedama vratimo novac proizvodnji – napominje dr. Crnica.

Dodaje da je Uprava karlovačke bolnice zadovoljna dosadašnjim uštedama od oko osam milijuna kuna.– Važno je što se nije štedjelo na materijalu, medicinskim pripravcima i lijekovima, tako da pacijenti nisu osjetili da im nešto nedostaje.

Štedjelo se u tehnološkim procesima i u organizacijskom smislu. Imali ste odjele sa 20 do 30 ležajeva s popunjenosti od oko 40 posto i 24-satnu prisutnost osoblja. Suština je da onaj tko dođe na posao i radi. Pritom ne mislim da imamo neradnike.

Obavljaju važan, težak i odgovoran posao, ali bilo je praznog hoda – kaže prvi čovjek karlovačke bolnice. Da je zdravstvena reforma nužna ukazuje i na apsurdan primjer po kojem Karlovačka županija ima čak pet domova zdravlja.

– To je političko uhljebljavanje, da imamo pet ravnatelja, tajnica i ostalog osoblja. Troši se novac, a 90 posto primarne zdravstvene zaštite je privatizirano– smatra dr. Crnica.

Dnevni kreveti

U ogulinskoj bolnici zadovoljni su što ostaju samostalni. Već su dijelom obavljeni razgovori o daljnoj suradnji s Karlovcem, a neke od mogućih problema vide jedino u sanitetskom prijevozu pacijenata, koji moraju u zdravstveni centar višeg stupnja.

– Broj kreveta ostaje isti, ali se smanjuju oni akutni, te povećavaju u dnevnoj bolnici. Tako ćemo i mi uskoro otvoriti novouređeni odjel – kaže ravnatelj Opće bolnice Ogulin Krunoslav Cindrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije