Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

VIDEO Ruski izaslanik pokušao inspektore uvjeriti da se projektil pri slijetanju zarotirao za 180 stupnjeva

Inspekcija IAEA-e kod Zaporižja
Foto: Reuters
1/5
06.09.2022.
u 10:17

U javnost je procurila snimka s mjesta na kojem je granata pala, a na kojoj ruski izaslanik pokušava uvjeriti inspektore agencije UN-a kako se projektil, koji je pao jako blizu najveće ukrajinske i europske nuklearne elektrane, prije slijetanja zarotirao za 180 stupnjeva, pa zbog toga nije moguće da su ga ispalile ruske snage

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju stigli su u inspekciju kod nuklearne elektrane Zaporižje, čija sigurnost sve više zabrinjava Europu. 

U javnost je procurila snimka s mjesta na kojem je granata pala, a na kojoj ruski izaslanik pokušava uvjeriti inspektore agencije UN-a kako se projektil, koji je pao jako blizu najveće ukrajinske i europske nuklearne elektrane, prije slijetanja zarotirao za 180 stupnjeva, pa zbog toga nije moguće da je došao od ruskih snaga, pišu strani mediji. 

"Došao je odavde, a ovo je smjer Nikopolja. Napravio je polukružni zaokret. U principu, sletio je i okrenuo se'', objašnjava ruski dužnosnik dok pokazuje ostatke projektila, prenosi Business InsiderNikopolj je grad u južnoj Ukrajini.

Na snimci, koju je objavio novinar Mac William Bishop, vidi se kako gestikulira i okreće ruke kako bi demonstrirao rotaciju za 180 stupnjeva. Bishop tvrdi da je čovjek na snimci Renato Karchaa, ruski nuklearni stručnjak, savjetnik Rosatoma, ruske državne nuklearne tvrtke.

Foto: Reuters

Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je ranije da je Karchaa pratio izaslanstvo IAEA-e u inspekciji kod nuklearke u Zaporižju.

Ukrajinski ministar energetike Herman Gluščenko rekao je da se Karchaa ponašao kao turistički vodič i širio dezinformacije. Također je najavio sankcije protiv Karchaa.

Šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi izjavio je da su on i njegovi kolege bili u posjetu Zaporižju kako bi "spriječili nuklearnu katastrofu" nakon opetovanog granatiranja u blizini elektrane. Rusija je zauzela elektranu još u ožujku i od tada je pod kontrolom ruskih snaga. Rekao je kako je inspekcija pokazala da je ''elektrana i njezina sigurnost više puta ugrožena''. 

Posjet nuklearki prošlog tjedna kasnio je nekoliko sati zbog granatiranja u blizini postrojenja. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje.

Video: Ivošević tvrdi da je nasilni susjed zlostavljao svoju ženu

Komentara 33

DA
danijelrukavina4
13:27 06.09.2022.

Dajte Ukrajini oružje, sve što im treba, pa i dalekometne rakete. Ukrajinci moraju moći tući vojne ciljeve i daleko iza fronte, u Rusiji. Cilj je zaustaviti besmisleni putinov rat.

JP
josip.pivar11
11:25 06.09.2022.

Eh, pa znamo mi to: okliznuo se na bananu i pao na nož - i tako nekoliko puta.

Avatar Platipus77
Platipus77
14:05 06.09.2022.

Dakle, ništa mi više nije jasno.....od ovog "rusofila" @nekakav ostavljate komentare koji se svojski, ali nedovoljno argumentirano i pomalo naivno trudi opravdati rusku agresiju, a kada mu odgovorim, kako se Rusi, svojim odgovorima kojekakvim komisijama i inspekcijama, niti stide, nititi trude nešto nemoguće dokazivati i samim time niječu zakone fizike i balistike - obrišete odgovor....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije