Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Isključen posljednji reaktor nuklearke Zaporižje, visoki europski dužnosnik: EU ponestaju zalihe oružja

Ukrainian militaries with BTR drive out of Bakhmut
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2022.
u 18:11

Kremlj krivi EU za obustavu isporuke plina kroz Sjeverni tok 1 zbog ''apsurdnih odluka'', dok je Njemačka najavila dodatnih 200 milijuna eura pomoći ukrajinskom narodu

Danas je 193. dan ruske invazije na Ukrajinu. Čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio je kako planira uzeti stanku na dužnosti, istodobno kada Ukrajina izvještava kako je napala neprijateljsku zapovjednu bazu i oslobodila tri naselja. 

Kremlj krivi EU za obustavu isporuke plina kroz Sjeverni tok 1 zbog ''apsurdnih odluka'', dok je Njemačka najavila dodatnih 200 milijuna eura pomoći ukrajinskom narodu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

18:10 - Papa Franjo neće moći posjetiti Moskvu i Kijev prije okupljanja vjerskih čelnika u Kazahstanu od 13.-15. rujna jer je to preporuka liječnika zbog njegovih problema s koljenom, rekao je CNN-u Portugal u intervjuu koji će biti u cijelosti prikazan kasnije u ponedjeljak. U odlomku objavljenom na web stranici televizije, Franjo je upitan o svojim prethodno najavljenim planovima da posjeti Ukrajinu i Rusiju poslije svoga nedavnog puta u Kanadu, u svrhu poticanja dijaloga kako bi se okončalo neprijateljstvo između dvije zemlje.

"Sada ne mogu ići jer je zbog puta u Kanadu došlo do zastoja u oporavku koljena i liječnik mi je zabranio, rekavši: 'Ne možete putovati prije Kazahstana'", rekao je Franjo.

"No održavam kontakt telefonskim putem... Pratim situaciju sa svojom boli i svojim molitvama. No situacija je zaista tragična", istaknuo je Sveti Otac, dodajući da uvijek vjeruje da se stvari mogu riješiti dijalogom.


16:36 - Europskoj uniji ponestaje zaliha oružja dok zemlje članice nastavljaju slati orućje i streljivo Ukrajini, upozorio je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell te je pozvao sve zemlje članice da bolje koordiniraju svoju potrošnju na vojni materijal. 

- Vojne zalihe većine država članica bile su, ne bih rekao, iscrpljene, ali iscrpljene u visokom omjeru, jer smo Ukrajincima slali puno pomoći. Moraju se ponovno obnoviti. Najbolji način obnavljanja je da to radimo zajedno, bit će jeftinije - rekao je Borrell. 


16:30 - Na 22 godine zatvora ruski sud osudio je novinara Ivana Safronova kojeg su proglasili krivim za izdaju. Safronov, bivši vojni dopisnik Kommersanta i Vedomosti, uhićen je 2020. i optužen za otkrivanje povjerljivih informacija.


16:20 - Posljednji operativni reaktor nuklearke Zaporižje isključen je iz ukrajinske mreže nakon što su električni stupovi oštećeni u ruskom granatiranju, objavio je ukrajinski Energoatom. Elektranu, najveću u Europi, ruske su snage zauzele u ožujku, no njome i dalje upravlja ukrajinski operator Energoatom.

"Kao rezultat požara izazvanog granatiranjem, danas je prekinut posljednji vod za prijenos (struje)", priopćio je Energoatom na Telegramu.

"Posljedično, reaktor 6 koji opskrbljuje elektranu strujom, isključen je iz mreže", dodaje se u priopćenju. Područje elektrane se posljednjih mjeseci stalno granatira, za što se Moskva i Kijev međusobno optužuju.


14:05 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage uništile jedan američki raketni sustav HIMARS u ukrajinskoj regiji Harkiv, izvijestio je Interfax.


13:43 - Uoči objave da je dužnost britanskog premijera pripala Liz Truss, Kremlj tvrdi kako ne može isključiti mogućnost da bi se loši odnosi s Velikom Britanijom mogli pogoršati pod sljedećim premijerom zemlje.

"Ne bih želio reći da se stvari mogu promijeniti nagore, jer je teško zamisliti nešto gore, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje očekuje li Moskva ikakav pomak u odnosima s Britanijom, i to prije nego što je objavljena pobjeda Truss.

"Nažalost to se ne može isključiti, s obzirom na to da su se pretendenti na mjesto britanskog premijera međusobno natjecali u antiruskoj retorici, u prijetnjama daljnjim koracima protiv naše zemlje i tako dalje. Stoga, ne ne mislim da se možemo nadati nečemu pozitivnom."

U veljači se Truss sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, koji je njihov razgovor opisao kao dijalog između gluhonijemih ljudi. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova također se otvoreno rugalo gospođi Truss zbog geografskih gafova, uključujući jednu priliku kada je pomiješala Crno i Baltičko more.


13:25 - Dužnosnik kojeg je postavila Rusija u ukrajinskoj hersonskoj oblasti kazao je u ponedjeljak da su planovi o održavanju referenduma o priključenju Rusiji "odgođeni" zbog sigurnosne situacije, objavila je ruska državna agencija TASS.

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni most Antonivskij, koji premošćuje rijeku Dnipro u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višetjednog ukrajinskog granatiranja.

Od Rusije postavljeni dužnosnici ranije su sugerirali da će referendum o priključenju Rusiji biti održan u rujnu u Hersonu, kao i u susjednoj zaporiškoj oblasti te u samoproglašenoj Doneckoj i Luhanskoj Narodnoj Republici, kako bi koincidirali s lokalnim izborima u Rusiji.

Gotovo cijelu hersonsku oblast zauzele su ruske snage u ožujku, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prijestolnica koju je zauzela ruska vojska od početka invazije 24. veljače.

Posljednjih tjedana ruska kontrola nad Hersonom, koji koriste za prebacivanje snaga s anektiranog Krima, čini se sve nesigurnijom.


12:59 - Novaja Gazeta, jedan od posljednjih neovisnih listova u Rusiji, ostao je u ponedjeljak bez medijske dozvole čime mu je zapravo zabranjen rad.

Ruski nadzornik medija Roskomnadzor optužio je list da nije dostavio dokumente vezane uz promjenu vlasništva 2006. godine. 

Glavni urednik Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoje napore da podrži kritičko izvještavanje u Rusiji, rekao je izvan sudnice da je odluka "političko ubojstvo, bez imalo pravne osnove". Najavio je da će novine podnijeti žalbu. 

Novine Novaja Gazeta, nepokolebljiv medij ruske medijske scene osnovan 1993. godine sredstvima od Nobelove nagrade za mir pokojnog sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, formirale su se kao vodeći ruski istraživački medij, iako se sloboda tiska u Rusiji postupno gasila. 

List je u ožujku prestao izvještavati o ruskoj invaziji nakon što je upozoren na kršenje novog zakona koji nameće strogu cenzuru izvještavanja o sukobu u Ukrajini.

Redakcija lista potom je pokrenula internetski portal u Europi, čije su objave također blokirale ruske vlasti.

12:27 – Očekuje se da će dva člana misije IAEA-e trajno ostati u okupiranoj elektrani Zaporižja, objavila je ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom, dodajući da je četvero stručnjaka napustilo elektranu. Rusija je zauzela ukrajinsku nuklearnu elektranu u ožujku, ali njome i dalje upravljaju inženjeri Energoatoma i opskrbljuju električnom energijom ukrajinsku mrežu.

"Danas je četvero od šestero predstavnika inspekcije IAEA-e završilo svoj rad u nuklearnoj elektrani Zaporižje i napustilo područje elektrane", priopćio je Energoatom na Telegramu. "Očekuje se da će dva stručnjaka nastaviti raditi (u elektrani) na trajnoj bazi", dodaje se u priopćenju. 

Proruski lokalni dužnosnik Vladimir Rogov potvrdio je u radijskom intervjuu u ponedjeljak da u elektrani ostaju dva promatrača, ali nije otkrio koliko će se ondje zadržati. "Članovi misije IAEA-e sada su napustili elektranu Zaporižja, dok dvoje ostaju kao promatrači", rekao je.


11:54 – Ukrajinski zapovjedni centar Jug prijavio je 5.rujna da je ruska 127. pukovnija 1. armijskog korpusa odbila izvršavati dužnosti. Kao razloge navode manjak podrške i loše uvjete uključujući nedovoljne količine vode. Posebne službe ruskih okupatora "poduzele su mjere protiv službenika te ih uklonile s položaja – tvrde izvori iz ukrajinske vojske.


11:50 – Institut ratnih studija dojavljuje da ukrajinske trupe napreduju u nekoliko smjerova u zapadnom Hersonu te da su osigurale područje nasuprot rijeci Siverski Donjec u Donjeckoj oblasti. Prema stručnjacima, ritam ukrajinske protuofenzive mijenjat će se dnevno u naporima da se ometu ruske logističke i vojne sposobnosti.


9:14 – U nedjeljnom večernjem obraćanju predsjednik Zelenski zahvalio je svojim snagama što su zauzele dva mjesta na jugu i treće na istoku, pozivajući se na "dobra izvješća" svojih vojnih zapovjednika i šefa obavještajne službe. Kirilo Tomošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika, ranije je objavio sliku vojnika koji podižu ukrajinsku zastavu nad selom za koje je rekao da se nalazi u južnom području koje je glavni fokus protuofenzive.

"Visokopilja. Regija Herson. Ukrajina. Danas", napisao je Timošenko na Facebooku iznad fotografije trojice vojnika na krovu, od kojih jedan pričvršćuje ukrajinsku zastavu na stup.

Ukrajina je prošlog tjedna započela protuofenzivu na jugu, posebno u regiji Herson, koju je Rusija zauzela na početku sukoba. Nakon intenzivnog granatiranja po ruskim snagama, Rusi su zabranili kretanje stanovnicima, zabranivši im prijelaz rijeke Dnjepar, priopćio je ukrajinski glavni stožer u ponedjeljak. Rusija je u posljednja 24 sata izvela 25 raketnih napada i više od 22 zračna napada na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, dodaje se u priopćenju, zadržavajući fokus na uspostavljanju potpune kontrole nad regijom Donjeck.

Zelenskijev komentar došao je dan nakon što je upozorio Europljane da Rusija priprema "odlučujući energetski udar" tijekom hladnih mjeseci koji dolaze. Moskva je kao uzroke energetskih poremećaja navela zapadne sankcije i tehnička pitanja. Europske zemlje, koje su podržale Kijev diplomatskom i vojnom potporom, optužile su Rusiju da koristi opskrbu energijom kao oružje. Neki analitičari kažu da nestašice i porast životnih troškova, kako se zima približava, ugrožavaju potporu Zapada Kijevu dok vlade pokušavaju umiriti nezadovoljno stanovništvo.

Prošlog tjedna Moskva je rekla da će držati zatvoren plinovod Sjeverni tok 1, svoj glavni plinski kanal prema Njemačkoj, dok su zemlje G7 najavile planirano ograničenje cijena ruske nafte. Kremlj je rekao da će prestati prodavati naftu zemljama koje su prihvatile ograničenje.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u nedjelju da je njegova vlada planirala potpuni prekid isporuke plina u prosincu, obećavajući mjere za snižavanje cijena i vezivanje socijalnih naknada za inflaciju. "Rusija više nije pouzdan energetski partner", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu. Kao odgovor, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Njemačku da je neprijatelj Rusije. “Drugim riječima, objavila je hibridni rat Rusiji”, rekao je. U nedjelju su Finska i Švedska objavile planove da ponude milijarde dolara energetskim tvrtkama kako bi izbjegle prijetnju nesolventnosti usred krize.

U međuvremenu, američko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je da je John Sullivan, veleposlanik kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump 2019., napustio svoju dužnost i odlazi u mirovinu. Dužnosnik State Departmenta rekao je da je Sullivan odslužio standardni mandat.

Ruske vlasti rekle su da je situacija mirna oko nuklearne elektrane Zaporižja južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, nakon što su inspektori UN-a u subotu rekli da je ponovno izgubila vanjsko napajanje strujom. Tri snažne eksplozije čule su se u Energodaru, gradu u blizini elektrane u kojem je uveden policijski sat, ali za sada nema detalja o šteti i žrtvama, objavila je u ponedjeljak ruska službena novinska agencija TASS. Ukrajinske snage u dva navrata pokušale su rasporediti jurišne timove u blizini grada, navodi se, dodajući da su upotrebljavale dronove, teško topništvo i sustave za lansiranje raketa. Posljednji glavni vanjski električni vod je prekinut, a rezervni vod održava opskrbu mreže strujom, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Samo je jedan od šest reaktora ostao u funkciji, rečeno je.

Na drugim ratištima, ukrajinski Telegram kanali izvijestili su o eksplozijama na Antonivskom mostu u blizini grada Hersona, koji su okupirale ruske snage. Ukrajinski projektili ozbiljno su oštetili most proteklih tjedana, ali su ga ruske snage pokušavale popraviti i postaviti pontonski prijelaz za održavanje opskrbe svojih jedinica na desnoj obali rijeke Dnjepra.


8:46 – Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o krizi u Ukrajini.

Ministarstvo kaže da je glavni napor Rusije "gotovo sigurno" njena ofenzivna operacija u istočnom Donbasu. Iako su imali najviše uspjeha u ovoj regiji, snage Kremlja još uvijek napreduju samo oko 1 km tjedno prema Bakhmutu i "vrlo vjerojatno" su više puta propustile rokove za postizanje "oslobađanja" Donbasa.

Ukrajinske vlasti tvrde da ruske snage imaju naredbu da dovrše ovu misiju do 15. rujna, navodi se u izvješću. Međutim, ministarstvo kaže da je "vrlo vjerojatno da će ruske snage to postići" i da će to "dodatno zakomplicirati ruske planove da provede referendume o pripajanju okupiranih područja Ruskoj Federaciji".


8:00 –  Kremlj je okrivio političare u Europi što su zatvorili jednu od svojih glavnih ruta opskrbe plinom – Sjeverni tok 1.

U izjavi za rusku državnu televiziju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su ekonomske sankcije nametnute Rusiji ometale Gazpromovo održavanje plinovoda. "Ako Europljani apsolutno apsurdno donesu odluku da odbiju servisirati svoju opremu, odnosno opremu koja pripada Gazpromu, ali koju su ugovorom dužni servisirati, to nije krivnja Gazproma", rekao je Peskov, prenosi Interfax. agencija.

"Krivi su oni političari koji su donosili odluke o sankcijama."


7:04 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u nedjelju da je postignut napredak u “oslobađanju svih zemalja i svih ljudi” nakon početka protuofenzive protiv Rusa na jugu.

"Oružane snage Ukrajine, naša obavještajna služba i specijalne službe već poduzimaju potrebne korake'', rekao je Zelenski u govoru objavljenom na Facebooku .

''Ovi se poduzeti koraci već mogu čuti. I svi vide da su okupatori već počeli bježati s Krima. Ovo je pravi izbor za sve njih”, dodao je.

Također je zahvalio borcima 63. bataljuna 103. brigade teritorijalne obrane koji su oslobodili naselje u regiji Donjeck.

“54. brigada na pravcu Lisičansk-Siversk također je napravila dobre korake, napredovala i vratila određene visine, kazao je te dodao kako su “zahvaljujući herojskim akcijama 42. odvojene motorizirane pješačke bojne oslobođena dva naselja na jugu zemlje”, kazao je.


7:35 – Rusi su tijekom noći granatirali južni ukrajinski grad Mikolajiv, oštetivši medicinsku ustanovu, rekao je gradonačelnik grada Aleksandar Senkevič.

Gradonačelnik nije precizirao ima li ozlijeđenih u noćašnjem napadu, za koji je rekao da je također oštetio neke stambene objekte.

Lučki grad i njegova okolna regija svakodnevno su tjednima pogođeni u sukobu, au subotu je jedno dijete ubijeno, a petero ljudi je ozlijeđeno u raketnim napadima u regiji, rekao je guverner Vitalij Kim.

>> VIDEO Kremlj poslao poruku: Naftu nećemo prodavati zemljama koje uvedu ograničenje cijena

Ključne riječi

Komentara 55

ST
stefj
14:47 05.09.2022.

Interesantni su ti Rusi s uništavanjem HIMARSa. Do sada su Amerikanci poslali Ukrajini, koliko ono 10 ili 12 sustava, a kada se zbroje Ruski "uspjesi", do sada su ih uništili preko 30 komada...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:48 05.09.2022.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) ili ultrapreciznih rakete zemlja-zemlja na mobilnom postolju isporučeno je 16 sustava Ukrajini, prva isporuka je prema američkom tisku stigla u Ukrajinu 23. lipnja 2022. Ukrajinci su izradili nekoliko stotina drvenih maketa tih sustavaa koje Rusi ponekad unište, do neki dan Rusisu tvrdili da su uništili 42 HIMARS sustava, ovo bi bio 43. Jasno je da nije moguće uništiti više sustava nego što je isporučeno pa Rusi snabdjevaju svoje vojno i političko vodstvo lažnim podacima. Lažni podaci o protivnikovom oružju i snazi samo daju lažnu sliku koju koriste Ukrajinci i Rusi nailaze na iznenađenja na raznim lokacijama. Rusi trebaju kosolidirati svoju vojno-obavještajnu službu kako bi dobili istinite podatke i njih ukalkulirali.

ST
stefj
12:36 05.09.2022.

Za jedan km tjedno Rusi ispale oko 100.000 granata. Mene zanima koliko ih imaju još na skladištu, te koliko su im uništene linije dopreme. Ako Ukrajina išta želi napraviti, mora smanjiti taj broj, a to može jedino uništavanjem Ruske opreme i skladišta... Za sada Ukrajina nema dovoljno tehnike i municije da bi to napravila, zapad treba poslati malo ozbiljnije količine malo ozbiljnijeg oružja. Pomoglo bi da sruše most prema Krimu, kao i neke mostove u samoj Rusiji, no zapad ne želi isporučiti dalekometno oružje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije