Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIJEŠAN U DRUGE NAPADE

VIDEO Pokušaj sabotaže u Rusiji: Mladić htio zapaliti ruski borbeni zrakoplov, uhićen je

Screenshot/X
08.01.2024.
u 15:52

Avion je zapaljen tijekom noći 4. siječnja dok je bio parkiran u zračnoj bazi Shagol u blizini Čeljabinska, oko 2000 kilometara istočno od ukrajinske granice

Šesnaestogodišnji dječak iz sjevernokavkaske ruske republike Dagestan uhićen je zbog navodnog paljenja borbenog zrakoplova Su-34 u zračnoj bazi u Čeljabinsku, izvijestili su lokalni ruski mediji, a prenosi Kyiv Independent. Gradski sud u Čeljabinsku odredio mu je istražni zatvor.

Avion je zapaljen tijekom noći 4. siječnja dok je bio parkiran u zračnoj bazi Shagol u blizini Čeljabinska, oko 2000 kilometara istočno od ukrajinske granice. Ukrajinska vojna obavještajna agencija (HUR) objavila je video kako se pali avion, ali nije izričito preuzela odgovornost za sabotažu.

Ranije 4. siječnja, Ukrajinska Pravda je izvijestila da HUR stoji iza paljenja, pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor. Dok je HUR priopćio da je letjelica izgorjela, iz objavljene snimke nije vidljiva kolika je šteta na zrakoplovu, koji košta najmanje 50 milijuna dolara. Naime, snimka pokazuje trenutak paljenja materijala prikačenog za zrakoplovom i početak njegova gorenja. Ruski izvori navode da avion nije zahvatio plamen, jer se vatra ugasila sama od sebe ranije, te da letjelica nije oštećena. To isto donosi i relativno pouzdani ruski bloger fighterbomber koji je ranije potvrđivao ruske gubitke letjelica.

Avion je pripadao 21. mješovitoj zrakoplovnoj diviziji ruskih zračnih snaga, navodi HUR. Ruski državni medij TASS izvijestio je već 5. siječnja, pozivajući se na informacije ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) da je osumnjičenik uhićen u ovom slučaju, te dodao da je dotični pojedinac također navodno umiješan u druge diverzantske napade na Ruska infrastruktura u Dagestanu.

POVEZANI ČLANCI:

TASS je tvrdio da je FSB pronašao dokaze o dopisivanju osumnjičenika s ukrajinskom obavještajnom službom, ali ne postoji  način da se te informacije neovisno provjere.

>> VIDEO Petero ljudi zarobljeno je u Križnoj jami u Sloveniji

Komentara 4

KR
Krug
21:02 08.01.2024.

Tik tok generacija! Napravi zločin i snimi se. Očito da Ukrajinci mogu vrbovati samo ljude niskog IQa. Svi ostali znaju prepoznati zapadnu propagandu.

SE
Serengeti
15:27 08.01.2024.

Pitam se radi li itko pametan u toj ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj agenciji? Dobili su snimak od mladića koji je zapalio avion i odmah ga objavili. Na osnovu toga znamo da je mladić bio u kontaktu sa ukrajinskom vojnom obaviještajnom agencijom. Na osnovu toga mladić će dobiti već kaznu. Nakon ovoga nitko neće htjeti surađivati sa njima.

DU
Deleted user
00:28 09.01.2024.

izgorio ili ne nije toliko ni bitno koliko da je djecak od 16 godina uopce mogao doci blizu tog aviona? zar rusi parkiraju vojne avione na javnim povrsinama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije