Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Brojni građani okupili se u Zagrebu da podržaju Ukrajinu. Veleposlanik: Molim NATO da zaustavi tog đavola

Foto: Paula Jerković
1/12
05.03.2022.
u 13:59

Skup organizira Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i Zajednica Ukrajinaca Grada Zagreba

Brojni građani su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na skupu održanom na znak podrške Ukrajini zbog ruske invazije. Skup s početkom u 12h organizira Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i Zajednica Ukrajinaca Grada Zagreba.

Uživo s Trga, snima: Paula Jerković 

- Ovdje smo jer se svi osjećamo danas kao Ukrajinci. Danas je važan dan za pokazivanje solidarnosti i podrške i da pokažemo da ne možemo trpjeti agresiju i invaziju i rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Svi smo tu zajedno. Ovo se događa u Europi, ne možemo skrenuti pogled - izjavio je francuski veleposlanik Gaël Veyssière.

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič obratio se okupljenima.

- Danas stojim tu na svetom mjestu Hrvatsku - na trgu bana Josipa Jelačića. Stojim tu pred vama da kažem nekoliko bitnih riječi - kazao je i dodao da to nije rat već je genocid.

- Zlikovci će stati ispred Međunarodnog krivičnog suda. Moramo djelovati. Molim NATO i svijet da zaustavi tog đavola u Ukrajini. Ako ne zaustavimo danas da ne bude kasno sutra. Molimo da zatvorite nebo iznad Ukrajine i tako da spase tisuće Ukrajinaca. Nema vremena za razmišljanje. Došlo je vrijeme da se djeluje. Želio bih zahvaliti Republici Hrvatskoj, Vladi RH, premijeru vaše zemlje i Hrvatima i Hrvaticama  na podršci - kauao je veleposlanik Vasilj Kirilič.

Brojni građani na sebi imaju ukrajinske zastave ili mašu s istima. Ima i onih koji su došli s hrvatskim zastavama. Na transparentima se pozivaju članice NATO-a da ukrajinski zračni prostor blokira za ruske avione te se traži zaustavljanje rata.

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše - Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod.

Pogledajte snimku s Trga, snima: Paula Jerković

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

Komentara 40

Avatar horuk
horuk
13:24 05.03.2022.

Sto reci? Slava Ukraini! Hrvati su uz vas!

Avatar Payback
Payback
13:55 05.03.2022.

Bravo! Tak treba!!!

BE
bezvrijedanyugodinar
14:07 05.03.2022.

Gdje su oni iz mirovnih studija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije