Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NOGA' I OCU

Sin ruskog milijardera izbačen je iz Formule 1 zbog poveznice s Putinom

Haas raskinuo ugovor s ruskim voza?em Nikitom Mazepinom
Bradley Collyer/PRESS ASSOCIATIO
05.03.2022.
u 11:56

"Momčad Formule 1 Haas odlučila je odmah prekinutu ugovore sa sponzorom Uralkalijem i vozačem Nikitom Mazepinom. Kao dio zajednice F1, naša momčad šokirana je i rastužena invazijom na Ukrajinu i želi da se sukob riješi mirno", stoji u službenoj objavi Haasa

Kao što se najavljivalo proteklih nekoliko dana, iz Haasa, momčadi u Formuli 1 danas je potvrđeno da njihov vozač, inače Rus Nikita Mazepin neće više biti član tima. Isto tako, Haas je raskinuo i suradnji sa svojim glavnim sponzorom, ruskom tvrtkom Urakali koju vodi njegov otac Dmitrij Mazepin.

"Momčad Formule 1 Haas odlučila je odmah prekinutu ugovore sa sponzorom Uralkalijem i vozačem Nikitom Mazepinom. Kao dio zajednice F1, naša momčad šokirana je i rastužena invazijom na Ukrajinu i želi da se sukob riješi mirno", stoji u službenoj objavi Haasa.

Pri predstavljanju bolida za predstojeću sezonu Formule 1 Haas je zbog sponzora i Mazepina po svojem bolidu imao označenu rusku zastavu na više mjesta, no već je na testiranju ovog tjedna u Barceloni taj bolid vidno promijenjen te su ruska obilježja u potpunosti uklonjena. Zbog toga se ova odluka i iščekivala.

February 25th, 2022, Circuit de Catalunya, Barcelona, Formula 1 test drives 2022 in Barcelona, in the picture Nikita Mazepin (RUS), Uralkali Haas F1 Team Photo: Hasan Bratic/DPA
Foto: Hasan Bratic/DPA

Iako su iz službenog tijela Formule 1, FIA-e, potvrdili da Mazepin smije nastupati na natjecanju, momčad je donijela završnu odluku. 

Podsjetimo, Mazepin je proveo jednu sezonu u Haasu te je prošle sezone bio uvjerljivo najslabiji vozač u Formuli 1. Nije osvojio niti jedan bod, a nije bio ni blizu osvajanju ijednog. Dobio je nadimak "Mazespin" zbog puno izlijetanja sa staze, a mnogi tvrde da je to možda i najlošija godina nekog novaka u povijesti ovog sporta.

Mazepinova reputacija ni prije ruske agresije na Ukrajinu nije bila dobra, budući da nije bila tajna kako je 'plaćeni vozač', kako mu je otac preko novca i sponzorstva omogućio mjesto među najboljima. Ta reputacija se recentnim događanjima još drastično pogoršala, pogotovo kad se uzme u obzir da su Mazepini u vrlo bliskom odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Dmitrij Mazepin na fotografiji ispod s Putinom). To su navijači prenijeli Haasu preko društvenih mreža te je momčad vrlo brzo reagirala na zov svojih pratitelja.

MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 13, 2022: Russia's President Vladimir Putin (L) and Uralchem CEO Dmitry Mazepin talk during a meeting at the Moscow Kremlin. Mikhail Metzel/POOL/TASS Photo via Newscom Photo: MIKHAIL METZEL/NEWSCOM
Foto: MIKHAIL METZEL/NEWSCOM

Tako je zasad Mick Schumacher, sin legendarnog Michaela Schumachera, ostao kao jedini Haasov vozač. Bit će zanimljivo vidjeti koga će ravnatelj momčadi Gunther Steiner dovesti kao Mazepinovu zamjenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije