Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki 
plan ISIL-a:

Nakon Sirije i Iraka na redu Jordan

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
06.07.2014.
u 16:32

Svijet je šokiralo ISIL-ovo proglašenje kalifata i plan širenja na Europu i Aziju

Glavna tema danas u gotovo svim svjetskim medijima je ISIL-ova objava o proglašenju kalifata, islamske države na teritorijima u Iraku i Siriji, te objava petogodišnjeg plana za globalnu dominaciju koja bi se proširila na balkanske države, te na Hrvatsku, Sloveniju Austriju, Mađarsku, dio Ukrajine, Španjolsku, Bliski istok, sjevernu Afriku i veliko područje Azije. Na cijelom tom području trebali bi vrijediti strogi šerijatski zakoni.

Iako je svijet šokiralo ISIL-ovo proglašenje kalifata na teritoriju Iraka i Sirije, Večernji list je još početkom godine objavio veliku analizu te upozorio svijet na plan ekstremne militantne skupine Islamska država Irak i Levant. Naime, u Obzoru, 22. veljače ove godine, u tekstu pod naslovom “Islamisti opasniji od Al-Qa’ide osvojili su već 20 posto Iraka i prijete cijelom svijetu” predvidjeli smo plan ISIL-a.

Nastavljači Al-Qa’ide

Napisali smo da je “teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant nova organizacija, ali moćnija nego ijedna dosad, jača, krvoločnija i okrutnija od Bin Ladenove Al-Qa’ide i talibana jer ima strategiju, naoružanje, ljudstvo i podršku moćnih ljudi iz zemalja Zaljeva. ISIL je poznat i pod nazivom Islamska država Iraka i Šama: Šam je mitska sveta zemlja u koju spadaju Sirija, Jordan, Libanon, Palestina, Irak i dijelovi Turske, a cilj mu je uspostava islamske države upravo na svim tim područjima. Za sada je osvojio oko 40 posto teritorija na području Sirije, Iraka i Libanona. Naime, ISIL nije klasična teroristička organizacija koja samo napada strana veleposlanstva i civile, već ima tzv. veliki plan za stvaranje države na velikom prostoru na području većinskog sunitskog stanovništva. Pod njegovom je kontrolom veliki dio područja Kalamuna te Raka, grad u sjevernom dijelu središnje Sirije bogat naftom. U Iraku drži veći dio provincije Al-Anbar, oko 20 posto, uključujući i strateški važne gradove Faluju i Ramadi. Kompaktno su povezani sa sirijskim teritorijem u provinciji Abu Kama, gdje ISIL drži oko 10 posto teritorija, dok su potpuno pod njegovom kontrolom i gradovi Azaz, koji je pet kilometara udaljen od sirijsko-turske granice, te spomenuta Raka na lijevoj obali Eufrata, oko 160 km istočno od Alepa. Uz veliki sjeverni dio Libanona drži i gradove Arsal i Vadi Khaled na istoku te zemlje koji su kompaktno povezani s područjem Kalamuna u Siriji.”

Nakon proglašenja islamske države na teritoriju Sirije i Iraka, u zemljama u regiji, kao što su Jordan, Saudijska Arabija i Turska, u punoj su pripravnosti te su zatvorili granice s Irakom i Sirijom. Najugroženija zemlja je Jordan u kojem ISIL ima jako uporište. Jordanski kralj Abdullah pozvao je na mobilizaciju pa čak regrutira umirovljene generale i vojnike. Analitičari su uvjereni da poslije Sirije i Iraka na red dolazi Jordan. Novinar i politički analitičar, ekspert za islamističke pokrete Hisham Alaywan smatra da je Jordan u izuzetno nezavidnoj situaciji.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Svi muslimanski radikalni pokreti, od Muslimanskog bratstva pa do Al-Qa’ide i ISIL-a, imali su jako uporište u toj zemlji. Ne zaboravimo da je osnivač ISIL-a bio Jordanac Abu Musab al-Zarqawija, jordanski selefija koji je ratovao u Afganistanu protiv Sovjetskog Saveza i bio jedan od najbližih suradnika bivšeg vođe Al-Qaide Osame Bin Ladena – ističe Hisham.

– Prema podacima jordanske obavještajne službe, više od tisuću Jordanaca u Siriji ratuje na strani ISIL-a – kazao je Hisham Alaywan.

Preko Bosne do Rima

Abu Bakr al-Baghdadija, samoproglašeni vođa islamske države koja se proteže preko Iraka i Sirije, najavio je da će osvojiti i Rim pozivajući muslimane da se dosele u svoju novu zemlju kako bi se borili pod svojom zastavom diljem svijeta protiv nevjernika i bogohulnika, aludirajući na kršćane. Al-Baghdadi, koji ima doktorat iz islamskih studija, naglasio je da su muslimani ubijani od Kine do Indonezije.

- Oni koji mogu doći u našu islamsku državu, neka to i učine, jer je imigracija u kuću islama dužnost, rekao je al-Baghdadi u audiosnimci objavljenoj na internetskoj stranici ISIL-a, koja se sada zove samo “Islamska država”.

– Muslimani, požurite u svoju državu, to je vaša država. Sirija nije za Sirijce i Irak nije za Iračane. Zemlja je za muslimane, sve muslimane. Ovo je moj savjet vama. Budete li se držali toga, osvojit ćete Rim i posjedovati svijet, ako Alah želi – poručio je Al-Baghdadi čija je grupa već privukla džihadiste širom arapskog svijeta i Kavkaza, ekstremiste iz Europe i SAD-a te iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, a najviše iz BiH, Kosova i Sandžaka. U samo nekoliko godina, organizacija se transformirala iz ogranka Al-Qa’ide u Iraku u transnacionalnu vojnu silu koja je osvojila i drži velike teritorije. Čelnik Al-Qa’ide Ayman al-Zawahri protjerao je Al-Baghdadija iz terorističke mreže početkom ove godine.

Osvajanje Rima, kao glavnog uporišta “sotone”, cilj je svakog ekstremnog i radikalnog muslimana pa tako i onih iz BiH koji, njih nekoliko stotina, ratuju na strani ISIL-a. Još u rujnu 2005. godine vođa vehabija u selu Gornja Maoča nedaleko od Brčkog, Enes Mujkanović, zvani Abu Omar Al Khatab, u intervjuu za Večernji list, objavljenom također u Obzoru, kazao je da su “Hrvati najgora vrsta križara! Oni su prodane duše i treba ih što prije potamaniti. Kad Alahova vojska krene iz Bosne prema Rimu, proći će i kroz Hrvatsku, a tada će Hrvati osjetiti Alahovu moć. U Bosni su ubijali muslimane, a i danas u Irak šalju plaćenike da ubijaju braću muslimane.”

Komentara 64

Avatar jurac
jurac
18:57 06.07.2014.

Interesanto,ovo je glavna tema A zašto ne bi bila glavna tema ona snimka kako izraelci prebijaju palestinskog dječaka?Meni još uvijek niste uspjeli isprati mozak svojim propagandnim pamfletima i ovo je za mene nebitno trackanje a ono je zbilja stvarnost i realnost

Avatar poklon1234
poklon1234
17:37 06.07.2014.

zašto mi pada na pamet CIA kada čitam ovakve tekstove ?!

FO
folerusa
22:45 06.07.2014.

Nisam znao da ce se toliki broj islamista (mundzosa) javiti za kmonetar. Jadni su ono I njihova religija, koja ce jednog dana I njih doci glave. Njima je kriv SAD, Mosad, Izrael, ... samo ne pravi razlog koji se zoveve "islam". Islam je najgora tiranija u istoriji ljdskog roda, pa nije ni cudo da se ovakva nesto ne desava u islamskom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije