Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispit zrelosti

Većini maturanata test iz fizike nije bio pretežak

matura
Davor Javorović/PIXSELL
15.04.2010.
u 07:30

Prilikom polaganja testova iz fizike dogodila se zabuna s kuvertama, a zbunjeni su bili i kandidati – krivo su upisivali rješenja i zaboravljali osobne iskaznice.

Ispiti iz izbornih predmeta fizike i povijesti, koje je polagalo ukupno gotovo jedanaest i pol tisuća kandidata, prošli su uglavnom bez ekscesa. Zabilježena su tek tri neplanirana događaja – kandidatkinja koja je fiziku polagala u Osijeku na fakultetu zaboravila je dokumente ali joj je pisanje testa dopušteno uz uvjet da osobnu iskaznicu donese u roku od 24 sata. Jedan učenik je ranije završio pisanje testa, spremio ga je i zalijepio u kuvertu, a tek se nakon toga sjetio da rješenja nije upisao na papir predviđen za to. Vratio se u razred i ispitna komisija mu je dopustila da rješenja unese na za to predviđeno mjesto. U trećem slučaju dva učenika su umjesto testa iz fizike dobila testove iz povijesti, ali su grešku uočili na vrijeme tako da kuverte nisu niti otvorili i problem je riješen dostavom ispravnih testova.

Odahnuli nakon tri sata

Većina učenika kaže da im test iz fizike nije bio pretežak. Vesela i raspoložena izašla je 18-godišnja Barbara Franjić iz osječke I. gimnazije nakon što je napisala test iz fizike. – Nije bilo teško, pripremala sam se tijekom cijele godine, a najviše sam učila preko proljetnih praznika. Gradivo je bilo opširno, no zadaci su bili umjerene težine – kazala je i dodala da joj je želja upisati medicinu ili biologiju. Lovro, Kazimir i Voren, maturanti općeg smjera Prve riječke hrvatske gimnazije, s osmijehom su odahnuli kad su nakon gotovo tri sata izašli iz učionice u kojoj su polagali fiziku. – Nije bilo lako, zadaci su bili teški, ali smo se dobro pripremili. Fiziku želim studirati i nužno je da osvojim što više bodova – kazao je Lovro.

Nije sve obrađeno

Maturantu Tihomirku Mucku iz Prve gimnazije Varaždin pitanja su bila "dosta teška", a dio je bio iz gradiva koji je radio sam. Zadovoljniji od njega bio je Borna Molnar Erhatić iz Opće gimnazije. – Vremena za rješavanje zadataka bilo je dovoljno i sve je bilo kako je i najavljeno, no dio zadataka bio je iz gradiva koje nismo obradili, jer je i planirano u programu za idući mjesec – rekao je Borna koji namjerava upisati građevinu.

Nešto više od tisuću maturanata i odraslih danas će polagati test iz geografije, a za vjeronauk prijavljeno ih je 286. Zanimljivo je da vjeronauk kao izborni predmet ne traže čak ni zagrebački Katolički bogoslovni fakultet ni Filozofski fakultet Družbe Isusove, već uz obvezne predmete boduju bilo koji izborni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije